• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Aggasztó az európai tinédzserek mentális állapota

Lapszemle 2020.05.20 Forrás: Napi.hu
 Aggasztó az európai tinédzserek mentális állapota

A digitális technológia nyilvánvaló előnyei mellett fokozhatja a fiatalok sebezhetőségét.

Egyre rosszabb a kedvük az európai tinédzsereknek, négyből egy serdülő hetente legalább egyszer ideges, ingerlékeny vagy alvászavarral küzd - derül ki az egészségügyi világszervezet (WHO) friss felméréséből. A tanulmány készítői szerint az eredmények aggasztóak - írja a napi.hu.

A WHO Európai Regionális Irodája 45 ország közel 230 ezer iskolás gyerekének (11, 13 és 15 éves) fizikai és mentális egészségét, társadalmi kapcsolatait vizsgálva megállapította, a serdülőkori mentális jólét 2014 és 2018 között számos országban csökkent. Az a tény, hogy az Európai Régióban egyre több fiú és lány számol be rosszkedvről, kedvetlenségről, idegességről vagy ingerlékenységről, aggodalomra ad okot - kommentálta az eredményt Hans Henri P. Kluge, a WHO európai regionális igazgatója.

A gyerekek növekedésével csökken a mentális jólét, különösen a lányoknál. Négyből egy tinédzser arról számol be, hogy hetente legalább egyszer ideges, ingerlékeny és nehézségei vannak. A kulturális, politikai és gazdasági faktorok mentális egészségben beöltött szerepét mutatják az országok közötti lényeges különbségek. A felmérés szerint az országok harmadában nő a nyomás a serdülőkön az iskola miatt, s 2014-hez képest kevesebben számoltak be arról, hogy szeretnek iskolába járni.

A tanulmány vizsgálta a digitális technológia növekvő használatának hatását a mentális jólétre, s azt találták, hogy a technológia nyilvánvaló előnyei mellett fokozhatja a fiatalok sebezhetőségét, és új fenyegetést is jelent az internetes zaklatás miatt, amely aránytalanul nagy mértékben érinti a lányokat. Tíz serdülőből több mint egy azt jelezte, hogy az elmúlt két hónapban legalább egyszer számítógépes zaklatásnak volt kitéve.

A kockázatvállaló viselkedés, a táplálkozás és a fizikai inaktivitás továbbra is alapvető kihívások a négyévente az európai régió és Kanada országaiban végzett felmérés eredményei szerint. A tanulmány további fő megállapításai a következők:

  • Négy, szexuális életet élő serdülőből egy nem védekezik. A 15 éves fiúk közül négyből egynek, a lányok közül hétből egynek már volt szexuális kapcsolata.
  • Az alkoholfogyasztás és a dohányzás továbbra is csökkent a serdülők körében, de a jelenlegi alkohol- és dohányfogyasztók száma továbbra is magas a 15 éves korúak körében. Az alkohol a leggyakrabban használt tudatmódosító. A 15 éves korosztály ötöde kétszer vagy többször volt már részeg élete során, 15 százalékuk pedig az elmúlt 30 napban is berúgott.
  • Öt serdülőből kevesebb mint egy teljesíti a WHO testmozgásra vonatkozó ajánlásait - 2014 óta az országok körülbelül egyharmadában csökkent ez a szint, különösen a fiúk körében. A részvétel különösen alacsony a lányok és az idősebb serdülők körében.
  • A legtöbben nem követik a táplálkozási ajánlásokat. Három serdülőből körülbelül kettő nem eszik elegendő tápanyagban gazdag ételt. Négy tinédzserből egy édességet, hatból egy cukros italokat fogyaszt minden nap.
  • 2014 óta nőtt a túlsúly és az elhízás szintje, minden ötödik fiatal érintett, a fiúk és a fiatalabbak ennél is nagyobb arányban. Minden negyedik iskolás túlságosan kövérnek tartja magát, különösképpen a lányokat.

Legolvasottabb cikkeink