hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Mi lesz veled, E-Alap?

A Portfolio szerint a jövő évi költségvetési tervezet érdekessége, hogy a kormány készül valamire az egészségbiztosítási alappal.

Megjelent a Költségvetési Tanács (KT) véleménye a kormány 2021-es költségvetési tervezetéről, amelynek parlamentnek történő benyújtása egy hetet csúszik. A KT a dokumentumban megemlíti, hogy a 2021-es költségvetés tervezése szempontjából meghatározó körülmény a koronavírus-járvány elterjedése, melynek következményei alapjaiban megváltoztatták a gazdasági kilátásokat.

A KT kiadásokra vonatkozó megjegyzéséből az olvasható ki, hogy a jövő évi költségvetés továbbra is számol a koronavírus miatt meghozott gazdaságvédelmi intézkedések hatásával. A dokumentum ugyanis úgy szól, hogy "a kiadások tükrözik, hogy 2021-ben is szükség van a gazdaság további élénkítését, a munkahelyek megőrzését és új munkahelyek létrehozását eredményező programokra". "Ehhez a gazdaságvédelmi alap, benne a nemzeti foglalkoztatási alapból létrejövő gazdaságvédelmi foglalkoztatási alap nyújt fedezetet. Az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alap a járvány elleni védekezéshez, illetve az egészségügyi ellátórendszer működtetéséhez szükséges forrásokat (az egészségbiztosítási alap beolvasztásával) biztosítja. A tervezet jelentős összegeket irányoz elő a családvédelmi és otthonteremtési intézkedésekre, valamint a nyugdíjasok jövedelmi helyzetének javítására" - írta a tanács.

Később a KT indoklásából derül ki: a járvány elleni védekezés, valamint az egészségügyi ellátórendszer működtetés összehangolt kezelését szolgálja a 2021-es költségvetésben megjelenő új pénzalap: az Egészségbiztosítási és Járvány elleni Védekezési Alap. A 3000 milliárd forintos keret gerincét az E-Alap adja - olvasható a KT anyagában.

Az E-Alap kiadási összege 2905 milliárd forint, ami 8,3%-os növekedés (220 milliárdos többlet) a 2020-as előirányzathoz képest. Ezen belül a kórházaknak jutó gyógyító-megelőző kassza kiadásai 138 milliárd forinttal emelkednek, amelyből a KT szerint folytatódhat az egészségügyi szakdolgozók és védőnők béremelési programja és beruházások, felújítások valósulhatnak meg. 

További többletforrások szolgálják az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának növelését és a finanszírozási rendszer fenntarthatóságának javítását - írja a KT, ami arra utal, hogy a kormány készül valamire az egészségügy finanszírozásával.

A teljes írás a Portfolio-n

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink