hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Közadatper az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen

Pert indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma  ellen a Magyar Helsinki Bizottság a kórházi ágyak kiürítése kapcsán, számol be a Mérce.

Pert indít a Helsinki Bizottság az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ellen, amiért megtagadták annak a dokumentumnak a kiadását, amelyben Kásler Miklós felszólította a kórházak vezetőit a kórházak részleges kiürítésére – áll a Mérce szerint a jogvédő szervezet közleményében.

A tárca szerint a kért irat további döntéseket készít elő, ezért nem adható ki, ám a Magyar Helsinki Bizottság szerint a kért irat már maga a döntés – de ha további döntéshez használnák, akkor sem lenne titkolható egy demokráciában.

Ahogy arra a jogvédő szervezet közleményében emlékeztet, az Operatív Törzs április 15-i közleményében a következő adatok szerepeltek: „április 19-ig a kórházaknak 50%-os ágykapacitást kell előkészíteni. Tehát 100 kórházi ágyból 50 ágyat kell felszabadítani a koronavírus-fertőzöttek kórházi ellátására. A következő ütemben ezt 60%-ra kell majd növelni, vagyis 100 ágyból 60 ágynak kell majd készen állnia koronavírusos betegek ellátására.”

A Helsinki Bizottság szerint a miniszter nagy jelentőségű döntése emberek élethez, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz való alapjogát korlátozhatta, de mindenképpen súlyos megpróbáltatásokat jelentett betegnek és családjának egyaránt, ezért indít közadatpert az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben.

(forrás: Mérce)
hirdetés

Könyveink