Koffeinmentes kávé - Ártalmas-e az egészségre?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A koffeinmentes kávé ízében és megjelenésében is nagyon hasonlít a hagyományos kávéra, ám csak minimális koffeint tartalmaz. Nem ez az egyetlen különbség azonban a hagyományos és a koffeinmentes kávé között.

Mi a különbség?

A koffeinmentes kávé összetételében hasonló a hagyományoshoz, de nem tartalmaz koffeint vagy csak kevés koffeint tartalmaz.

A koffein eltávolításához a gyártók a pörköletlen kávébabokat víz és különféle vegyi anyagok kombinációjával gőzölik vagy abban áztatják. Ezek az anyagok általában a következők:

  • aktív szén
  • metilén-klorid
  • etil-acetát
  • szuperkritikus szén-dioxid.

A gyártók azért használnak vizet, mert a koffein vízben oldódó anyag. Ugyanakkor a víz önmagában történő használata más összetevőket is eltávolíthat a kávébabból, mint például fehérje és cukor.

A hozzáadott vegyi anyagok használata gyorsítja a koffeinmentesítési folyamatot, ami minimalizálja az egyéb alkotóelemek elvesztését és segít megőrizni a jellegzetes kávéízt.

Bár a koffeinmentesítési eljárást általában a pörkölés előtt végzik, egy 2018-as vizsgálat azt sugallja, hogy a koffeinextrakció gyorsabb pörkölt kávébabok esetén.

Káros-e a koffeinmentes kávé az egészségre?

Egy 2017-es tanulmány 201, a kávéfogyasztást vizsgáló kutatás metaanalízisét vizsgálta. Ez alapján úgy tűnik, hogy a koffeinmentes kávé fogyasztásának nincs káros egészségügyi hatása.

Ugyanakkor a metilén-klorid használata a koffeinmentesítési folyamatban sok fogyasztóban kelt aggodalmat. Kis mennyiségű metilén-klorid belégzése átmenetileg negatív hatással lehet a központi idegrendszer működésére és befolyásolhatja a figyelmet, valamint a finommotoros képességet, a kéz-szem koordinációt. Enyhe expozíció olyan tüneteket is okozhat, mint a:

  • fejfájás
  • álmosság
  • szédülés
  • ingerlékenység
  • köhögés vagy zihálás.

A metilén-klorid használata a koffeinextrakciós eljárásban jóváhagyott, amennyiben a végtermék legfeljebb 0.001% maradék metilén-kloridot tartalmaz.

Mennyi koffeint tartalmaz a koffeinmentes kávé?

Neve ellenére a koffeinmentes kávé is tartalmaz koffeint. Egy átlagos csésze koffeinmentes kávé 2 mg koffeint tartalmaz, mely azonban márkánként változhat, ami akár csészénként 15 mg koffeint is jelenthet. Ezzel szemben egy csésze hagyományos kávénak általában 80-100 mg a koffeintartalma.

A zöld- és feketetea koffeintartalma magasabb (30-50 mg csészénként), mint a koffeinmentes kávéé.

A koffeinmentes kávé egészségügyi előnyei

Egyre több tudományos kutatás sugallja azt, hogy a kávé több olyan vegyületet is tartalmaz, amely az emberi egészségre kedvező. Többek között egy 2017-es kutatás eredményei szerint a mérsékelt kávéfogyasztás csökkentheti az alábbi rákok kialakulásának kockázatát:

  • prosztatarák
  • bőrrák
  • májrák
  • leukémia
  • endometriumrák
  • szájüregi rák.

Ugyanakkor a kutatások jelentős része a hagyományos kávé egészségre gyakorolt hatását vizsgálta, és mivel csak kevés tanulmány koncentrál kifejezetten a koffeinmentes kávéra, nem világos, hogy a hagyományos kávé egészségügyi előnyei a koffeinmentesre is igazak-e.

A már említett 2017-es tanulmány szerzői viszont összefüggést találtak a koffeinmentes kávé fogyasztása és a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozás csökkent kockázata között. Ez a kockázatcsökkenés a naponta 2-4 csésze koffeinmentes kávét fogyasztók körében volt a legjelentősebb.

Azok számára, akik csökkenteni szeretnék a koffeinbevitelüket, a koffeinmentes kávé legfőbb előnye valószínűleg a csökkentett koffeintartartalom. Szakértők szerint a megengedett napi kávéfogyasztás maximum 4-5 csésze hagyományos kávé, azaz 400 mg koffein. A túlzott koffeinfogyasztásnak olyan kellemetlen mellékhatásai lehetnek, mint:

  • alvási problémák
  • fejfájás
  • hányinger
  • nyugtalanság
  • gyomorpanaszok
  • szorongás
  • dysphoria (boldogtalanságérzet)
  • megnövekedett szívfrekvencia.

Terhes és szoptató kismamáknak, ha rendszeres kávéfogyasztók, ajánlott egyeztetniük az orvosukkal arról, hogy mi a biztonságos koffeinszint a számukra. Ugyancsak ajánlott a koffeinfogyasztást csökkenteni bizonyos egészségügyi állapotokban. Ide tartoznak az:

  • alvási nehézségek
  • szorongás vagy stressz
  • szív- és érrendszeri betegségek
  • húgyhólyagproblémák
  • olyan emésztési problémák, mint a gyomorfekély vagy savas reflux.

Egyes gyógyszerek, például bizonyos antibiotikumok és antidepresszánsok is kölcsönhatásba léphetnek a koffeinnel, így orvosa a koffeinfogyasztás korlátozását vagy kerülését javasolhatja ezek szedésének ideje alatt.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Is decaf coffee harmful to health? (Medical News Today)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.