• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kemenesi Gábor: Ne most menjünk Horvátországba nyaralni

Lapszemle 2020.06.16 Forrás: hvg.hu
Kemenesi Gábor: Ne most menjünk Horvátországba nyaralni

A megelőzés egyetlen módjának csak azt látom, hogy kötelezővé kell majd tenni az oltást.

Vakcina nélkül gyakorlatilag nulla az esélye, hogy a világból eltűnjön a koronavírus – mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Kemenesi Gábor virológus. A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa – aki a Koronavírus Kutató Akciócsoportnak is tagja – a járványügyi védekezésről úgy fogalmazott: most füstöl az avar, de ha lazul a figyelem, leéghet az erdő. Ezért bármilyen nehéz, most nem javasolja a horvátországi nyaralást.

hvg.hu: Magyarországon csökken a koronavírus okozta halálozások, az új fertőzöttek és az aktív esetek száma, de közben folyamatosan azt halljuk, hogy a veszély még nem ért véget. Járványügyi szempontból végül is minek nevezhetjük a jelenlegi időszakot?

Kemenesi Gábor: Úgy fogalmaznék, hogy takaréklángon ég. Ennek a kérdésnek a megválaszolásához azonban azt is tudni kell, hogy Magyarország közigazgatásilag létezik ugyan, de a járvány szempontjából nincsenek határok. A koronavírus-járványnak van egy jól látható fő hulláma: Kínából indult, majd Európa lett a fő gócpont, utána következett az Egyesült Államok, most Dél-Amerika van a soron, a következő jó eséllyel Afrika lesz. Ebben éppen az az óriási kockázat, hogy a járvány a világ minden pontjára eljutott, így azt is nehezebb megjósolni, mikor és hogyan térhet vissza. Annak, hogy teljesen eltűnjön, vakcina nélkül gyakorlatilag nulla az esélye.

hvg.hu: Ezek szerint a második hullám tényleg elkerülhetetlen? Egyáltalán mit kell ezen érteni?

K. G.: A globálisan, cseppfertőzéssel terjedő járványoknak – ilyen az influenza is – hullámtermészete van, az eddig ismert koronavírusok is szezonálisak. Ha ezeket a hullámokat rárakjuk egy görbére, akkor nemcsak a csúcsokat lehet látni, hanem azt is, hogy az őszi mindig magasabb. Ha elfogadjuk, hogy a vírus jelen van, könnyű levonni a következtetést: nagy a kockázat, hogy lesz második hullám és súlyosabb lehet, mint az első. (...)

hvg.hu: Az mitől függ, hogyan kezdenek neki az oltásnak, kik kapják meg először?

K. G.: Erre milliónyi stratégia van, de mindig a járvány határozza meg, például az, van-e éppen gócpont. Ha nincs, akkor lehet az egyik stratégia, hogy a kockázati csoportok, az egészségügyi dolgozók kapják meg először.

hvg.hu: Még mindig sokan állítják, hogy ez a vírus semmivel nem veszélyesebb, mint a hagyományos influenza, ezért nem értik, miért van szükség ilyen szintű korlátozásokra. Nekik mit tudna mondani?

K. G.: Mindig megdöbbenek, amikor valaki ilyet mond. Rendkívüli mennyiségű álhír és szkepticizmus nehezíti meg a kutatók munkáját az egész világon, sokan inkább hisznek egy kommentnek, mint annak a szakembernek, akit hosszú évek munkájával, az adófizetők pénzéből képzett ki a társadalom. Kutatóként kicsit lehetetlennek érzem ezt a küzdelmet, a legfrissebb tanulmányok például azt mutatják, hogy 10 év múlva a vakcinaellenes mozgalmak elérése nagyobb lesz az online térben, mint az oltást támogatóké. Eközben az elmúlt években több olyan járvány is kitört az oltástagadás miatt – például a kanyaró – amit meg lehetett volna előzni. A társadalom érdeke, hogy ne a hülyeség nyerjen teret, a megelőzés egyetlen módjának pedig csak azt látom, hogy kötelezővé kell majd tenni az oltást. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink