• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A Semmelweis-tagkórház cáfol és akár perre megy

Lapszemle Frissítve 2020.06.26 Forrás: boon.hu
A Semmelweis-tagkórház cáfol és akár perre megy

A szülészet-nőgyógyászati ellátás a jelenlegi formában üzemel tovább a járványügyi készenlét megszűnéséig. Reagált az Fb-csoport.

Vasárnap délután egy közösségi oldalon szerveződő civil csoport tartott demonstrációt Miskolcon. A demonstrálók a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei központi kórház Semmelweis-tagkórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának állítólagos megszüntetése ellen tüntettek. A megmozdulás szervezői petíció átadására készültek, melyet a város polgármestere mellett a megyei kórház főigazgatójának, dr. Révész Jánosnak címeztek. A boon.hu kérte a főigazgatót, hogy reagáljon a demonstrációra és az ügyhöz kapcsolódó kérdéseikre.

Mi a szülészet-nőgyógyászati ellátás rendje jelenleg?

A koronavírus-veszélyhelyzet kihirdetését és az életbe léptetett járványügyi intézkedéseket követően kórházunk az ideggyógyászat és a szülészet-nőgyógyászat területén teljes körű szervezeti és feladatköri integrációt hajtott végre. Ennek megfelelően a B.-A.-Z. megyei központi kórházban egy szülészet-nőgyógyászati osztály látja el a betegeket. Az osztály feladata a folyamatos és biztonságos betegellátás biztosítása, mely feladatot az osztály jelenleg is maradéktalanul és magas szakmai színvonalon végzi el.

A korábbi Semmelweis-telephelyen működő nőgyógyászati osztály mellett kampányoló Facebook-csoport posztjai szerint nagy a zsúfoltság mind a járóbeteg-rendeléseken, mind a fekvőbeteg-osztályon.

Ha valaki tematikusan nyomon követi a Facebook-csoportban megjelenő posztokat, látható, hogy a kommunikáció egyoldalú, pozitív hír gyakorlatilag nincs. Több dolgozónktól és betegünktől is kapunk visszajelzést, mely szerint a tartalmakat vitató, avagy az ellátást pozitívan vélelmező bejegyzését néhány percen belül törölték; sőt a csoportból is kizárták. Az ön által felvetett állításokat cáfolom. Az elmúlt három hónapban egyetlenegy járóbeteg-rendelést sem szüntettünk meg, azokat változatlan személyzettel és óraszámban működtetjük, a kapacitások tehát nem csökkentek. A jelenleg rendelkezésünkre álló betegforgalmi adatok alapján a koronavírus-járvány ideje alatt a szülészeti rendelések betegforgalma minimális csökkenést mutatott, a nőgyógyászati rendeléseken a forgalom azonban jelentősen csökkent. A fekvőbeteg-ellátás esetében szigorúan szabályozott, hogy milyen alapterületen hány ágyat üzemeltethet az intézmény. Ezeknek a minimumfeltételeknek az osztály maradéktalanul megfelel. A beteganyag jellegéből adódóan törekszünk arra, hogy a komfortfokozat magas legyen, és ezt folyamatosan javítjuk. A szülőszobai kapacitásokat és a műtői kapacitásokat is a várható igényekhez igazítottuk, a nőgyógyászati nagyműtétek éppen a mai napon kezdődnek meg négy műtőben, az egynapos beavatkozások pedig két műtőben végezhetőek. A szülőszobán biztosítjuk a kísérővel történő szülés lehetőségét, emellett valamennyi közfinanszírozott kényelmi szolgáltatás, valamint alternatív szülési metodika rendelkezésre áll. Amennyiben igény merül fel, erre VIP kórtermekben egyéni, illetve családi elhelyezésre is van lehetőség. A fekvőbeteg-ellátás esetében az ágykihasználtság az elmúlt hetekben 70 és 80 százalék közötti volt.

A demonstrálók petíciót szeretnének átnyújtani mind a kórházvezetésnek, mind Miskolc polgármesterének, mert véleményük szerint az általuk feltett kérdésekre a szülészeti ellátásrenddel kapcsolatban nem kaptak választ.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: a Facebook-csoport állításával szemben mind az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mind a kórház megfelelő és korrekt tájékoztatást adott a szülészeti ellátásrenddel kapcsolatban. A szülészet-nőgyógyászati ellátás a jelenlegi formában üzemel tovább, a járvány­ügyi készenlét megszűnéséig. Tekintettel arra, hogy a Semmelweis-tagkórház továbbra is járványügyi célra kijelölt telephely, reálisan nem merül fel annak lehetősége, hogy ide sérülékeny betegek ellátását telepítsük vissza. A két legsérülékenyebb populáció a daganatos betegek, a gyermekek – ezen belül különösen az éretlen immunrendszerrel rendelkező újszülöttek –, valamint a gyermekágyasok. Egy őszi, második járványhullám esetén a veszélyhelyzetben akár a daganatos betegek mozgatása, akár az újszülöttek és kismamák szállítása jelentős és nem kívánatos kockázatot rejt magában, ha a telephelyet ismételten ki kell üríteni.

***

A Miskolci Semmelweis Szülészet- és nőgyógyászati Osztályért nyilvános Facebook-csoport nyílt levélben reagált az interjúra. 

Ebben többek között arról írnak, hogy a korábban két telephelyen működő szülészet-nőgyógyászati osztály összevonásával az ország legnagyobb szülésszámot magáénak tudható komplexum jön létre, amely méreténél fogva nem szolgálja a baba- és családbarát elvárásokat támasztó családokat. Az összevonással megfosztják a a miskolci és Miskolc környéki anyákat a szabad intézményválasztás jogától. Az összevonással egy jól működő, közkedvelt, családias intézmény kapuit zárják be a határozott tiltakozások ellenére. A nyílt levél szerzői úgy vélik, az összevonás miatt előfordulhat, hogy megfosztják a Semmelweis Tagkórház Szülészet-Nőgyógyászat korábbi, rendszeres vagy hosszú távú kezelésekre járó betegeit az eddig megszokott, kórtörténetüket jól ismerő szakemberektől, akik folyamatosan nyomon követik betegeik állapotát, elvégzik a szükséges kezeléseket, műtéteket. 

Szerkesztőségünk ezzel lezártnak tekinti a vitát a maga részéről. 

Legolvasottabb cikkeink