Hirdetés

Már tavaly márciusban is jelen volt az új koronavírus

Spanyol kutatók már 2019. március 12-én gyűjtött barcelonai szennyvízmintákban is kimutatták az új koronavírus jelenlétét. Ennek alapján állítják, hogy a koronavírus-fertőzés jelen volt még az előtt, hogy a Covid-19-et bárhol diagnosztizálták volna a világon.

koronavírus, COVID-19, járvány, szennyvíz, székletminta |

InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

A Barcelonai Egyetem kutatói a medRxiv.org tudományos portálon közölték eredményeiket. és elküldték egy vezető tudományos folyóiratnak is. 

Az új koronavírus felbukkanását 2019. december elején jelentették be a kínai Vuhanban, és a fertőzés később az egész világon elterjedt. Az első európai esetet Franciaországban 2020. január végén közölték. A betegség terjedésének kronológiája megváltozhat a kutatás alapján.

A Covid-19 légzőszervi betegség, de már bizonyított, hogy nagy mennyiségű koronavírus genom található a szennyvizekbe kerülő székletben. A spanyol kutatók két nagy barcelonai szennyvízkezelő vízmintáit elemezték 2020. április 13. után. "Ezekben a mintákban a SARS-CoV-2 genomjának szintje megegyezett a Covid-19 esetek számának alakulásával" - mondta Albert Bosch professzor, a tanulmány koordinátora.

Később az előző hónapokból származó lefagyasztott szennyvízmintákat is elemezték, és kimutatták a SARS-CoV-2 genom emelkedő jelenlétét 2020. január eleje és március eleje között. Már a január 15-i mintákban kimutatták a vírust, 41 nappal az első regisztrált megbetegedés előtt. Így a koronavírus Spanyolországban még korábban megjelent.

A kutatók ezután elővették a 2018 januárja és 2019 decembere közötti mintákat is, és megdöbbentő eredményt találtak: a SARS-CoV-2 genom már 2019 márciusában is jelen volt. Valamennyi minta negatív volt, kivéve a 2019. március 12-it, amelyben a genom jelenléte alacsony, de pozitív volt" - írták a közleményben.

"Barcelonában sok vendég fordul meg, turisták és szakmai látogatók" - magyarázta Bosch, aki szerunt lehetséges hasonló helyzet a világ más részein is. Mivel a legtöbb Covid-19 eset az influenzához hasonló tünetekkel jár, lehet, hogy ezeket influenzának hitték.


koronavírus, COVID-19, járvány, szennyvíz, székletminta

2020-06-27 12:22:51

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop