hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Miért lehet fiataloknál is súlyos a koronavírus-fertőzés?

A holland Radboud Egyetem kutatása kimutatta, hogy egy gén hibája is okozhatja azt, hogy fiataloknál is lehet súlyos a koronavírus-fertőzés – írja az EurekAlert nyomán a 24.hu.

A kutatók akkor kezdtek el efelé vizsgálódni, amikor egy holland kórházban egy egyébként teljesen egészséges fiatal férfi testvérpár került lélegeztetőgépre SARS-CoV-2 fertőzés miatt.

A kutatók megvizsgálták a két beteg génállományát, és megállapították, hogy a ludas a TLR7 receptor lehet. Az immunrendszer működésében szerepet játszó gének nagy része az X-kromoszómában foglal helyet, ebből a nőknek kettő, a férfiaknak viszont csak egy van, ami azt jelenti, hogy ha a kromoszóma egyik része megsérül, vagy hibás, a másik nem tud helyette „beugrani”. A TLR-gének nagyon fontos szerepet játszanak a különböző patogének felismerésében, valamint az immunrendszer aktiválásában, írja a portál.

A vizsgált testvérpárnál jó néhány betű hiányzott a TLR7-receptorból – fejtette ki Alexander Hoischen genetikus, aki részt vett a kutatásban. „Ennek eredményeképp a kódot nem lehet megfelelően olvasni, és alig termelődik TLR7-fehérje a szervezetben. A TLR7 még soha nem volt összekötve a veleszületett immungyengeséggel, de most úgy tűnik, hogy a koronavírus ellen fontos védekezési mechanizmusról van szó.”

(forrás: 24.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink