• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tömeges influenza-oltással védekeznének az új hullám előtt

Hírek 2020.07.28 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Tömeges influenza-oltással védekeznének az új hullám előtt

Tömeges, elsősorban a kockázati csoportokat érintő influenza elleni oltást fontolgatnak Lengyelországban. Külföldi járványhírek.

Menesztenk az egészségügyi miniszter Ukrajnábann
Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, keddre ismét kilencszáznál is több új esetet regisztráltak, az eddig igazolt fertőzöttek száma ezzel meghaladta a 66,5 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

Az azonosított fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 919 új esettel 66 575-re nőtt, a halálos áldozatoké pedig újabb tizenhárommal 1629-re. Eddig 36 744-en gyógyultak meg, közülük 622-en az elmúlt napon. Az aktív betegek száma 28 202-re emelkedett. Hétfőre még százzal kevesebb új beteget regisztráltak, mint keddre, de az elmúlt hét végén három egymást követő napon is meghaladta a kilencszázat az új esetek száma.

A legtöbb új beteget az ország két legfertőzöttebb területéről jelentették, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből 147-et, a fővárosból, Kijevből 110-et, továbbá Ivano-Frankivszk megyéből 103-at. Lviv megyében hét újabb halálos áldozattal 245-re nőtt az elhunytak száma, az azonosított fertőzötteké pedig már meghaladta a kilencezret. Kijevben egy újabb esettel 130-ra nőtt a betegség halálos áldozatainak száma, az igazolt betegeké pedig 7800-ra.

Kárpátaljáról 66 új megbetegedést jelentettek, így az azonosított fertőzöttek száma elérte a 4940-et, közülük eddig 172-en haltak meg és 1904-en győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján hozzáfűzte, hogy előző nap 206 Covid-19 beteget kellett kórházba szállítani. Az egészségügyi dolgozók közül újabb 55 betegedett meg, körükben már 8435 fertőzöttet azonosítottak.

Előző nap 26 126 tesztet végeztek el az országban, ebből 12 655 PCR-tesztet és 13 471 antitestszűrést.

Közben kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentette, hogy 96 képviselő aláírásával határozati javaslatot nyújtottak be a parlamentben Makszim Sztepanov menesztését kezdeményezve az egészségügyi tárca éléről. Indoklásul egyebek mellett az hozták fel, hogy vezetése alatt a minisztérium nem képes megfékezni a koronavírus terjedését az országban, továbbá az egészségügyi alkalmazottaknak a tárca kétszeres áron vásárolt védőruházatot, ráadásul több havi késéssel.

Április végi szintre csökkent a járvány terjedésének üteme Oroszországban
Az igazolt Covid-19-fertőzések száma 5395-tel 823 515-re emelkedett az elmúlt egy napban Oroszországban, ez a legalacsonyabb mutató április 23. óta, de még mindig 0,7 százalékos növekedést jelent - közölték az orosz hatóságok.

Az új esetek 30 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világban a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (4 294 770), Brazília (2 442 375) és India (1 480 073) után.

Az aktív esetek száma 3643-mal 197 794-re csökkent. A halálozások száma 150-nel (ez csaknem duplája a vasárnap jelentett 77-nek) 13 504-re, a gyógyultaké pedig 8888-cal 612 217-re emelkedett.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 674-gyel 239 315-re, a halálos áldozatoké 10-zel 4421-re, a gyógyultaké pedig 827-tel 175 812-re nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 27,3 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 185 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 261 ezer 722 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Lengyelországban influenza elleni, tömeges oltást fontolgatnak az esetleges második Covid-19-hullám előtt
A koronavírus-járvány esetleges második hulláma előtt tömeges, elsősorban a kockázati csoportokat érintő influenza elleni oltást fontolgatnak Lengyelországban - közölte hétfőn Waldemar Kraska lengyel egészségügyi miniszterhelyettes.

A lengyel egészségügyi tárca idén 1,5 millió vakcinát rendelt az őszi influenzajárvány megelőzésére - közölte Kraska az RMF FM kereskedelmi rádióban, hozzátéve, hogy a megfelelő érdeklődés esetén több oltóanyagot is beszerezhetnek.

Elmondta: az influenza elleni tömeges - bár nem kötelező - oltásokat fontolgatja az a szakértői csoport, amelyet az egészségügyi tárca kötelékében a koronavírus-járvány esetleges második hullámának kezelésére felállítottak.

Utalva arra, hogy a második járványhullám egybeeshet az influenzajárvánnyal, Kraska kívánatosnak nevezte, hogy a fő kockázati csoportokba tartozók - egészségügyi dolgozók, 65 évnél idősebbek, gondozóotthonok lakói - influenza elleni oltásban részesüljenek.

Az oltások költségeinek fedezéséről Kraska nem nyilatkozott egyértelműen, de reményét fejezte ki, hogy minél szélesebb körű sikerül majd hozzáférést biztosítani.

A vakcinák árát sok önkormányzat, több vállalat vezetése át akarja vállalni - tette hozzá.

Lengyelországban stabil a járvány szintje, a napi növekmények nem mutatnak lényeges eltéréseket. Hétfőn 337 új koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami július 21. óta a legalacsonyabb adat. Öt fertőzött, más betegségekben is szenvedő ember elhunyt. Jelenleg 10 ezer 546 az aktív esetek száma, közülük 777, általában tünetmentes fertőzést a sziléziai bányavidéken tartanak számon. A fertőzöttek közül 32 ezer 856-an felgyógyultak. Eddig 1676 koronavírussal megfertőzött ember hunyt el.

Belgiumban a vártnál gyorsabb ütemben terjed újra a járvány
Belgiumban a vártnál gyorsabb ütemben terjed újra a koronavírus-járvány - írta hétfőn a helyi sajtó.

A nemzeti közegészségügyi intézet szóvivője, Boudewijn Catry azt mondta, hogy az újonnan azonosított fertőzöttek száma "riasztó, nem várt mértékben" növekszik. Kiemelte, az új esetek csaknem felét az antwerpeni régióból jelentették, de az ország többi részében is egyre több fertőzöttről számolnak be a hatóságok. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a statisztikák szerint a 20 és 60 év közötti korosztály van leginkább kitéve a fertőzés kockázatának.

A nemzetbiztonsági tanács, Sophie Wilmés kormányfő vezetésével hétfőn újabb korlátozásokat vezetett be. A miniszterelnök szerint azokra azért van szükség, hogy elejét lehessen venni a második hullám kiteljesedésének. "Célunk egyértelmű: meg kell akadályozni a terjedést, hogy ne kényszerüljünk újabb lezárásokra" - hangsúlyozta.

Az új szabályok értelmében a társas összejöveteleken háztartásonként már csak öt fő vehet részt tizenöt helyett, a higiéniai előírások betartásával, kivéve az olyan nagyobb rendezvényeket, mint az esküvők, ahol a résztvevők maximális létszámát tíz főben határozta meg a kormány.

Kültéri rendezvényeken 200, beltérieken 100 személy vehet részt, a védőmaszk viselése továbbra is kötelező. A rendelkezések szerint a bevásárlást, amely 30 percnél tovább nem tarthat, egyedül kell végezni.

Sophie Wilmés aláhúzta, hogy az antwerpeni helyzet határozott, konkrét intézkedéseket tesz szükségessé. A tartományi válságcsoport továbbra is tárgyal a város polgármesterével a további intézkedések meghozataláról, amelyeket kedden jelentenek be.

A múlt héten csaknem kétezer új fertőzöttet rögzítettek a hatósági statisztikák, ami 71 százalékos növekedést jelent az azt megelőző hét adataihoz képest. A heti átlag szerint naponta 279 ember kapta el a Covid-19 betegséget. A 11,5 millió lakosú Belgiumban átlépte a 66 ezret a járvány kitörése óta megbetegedettek száma. Az országban eddig 9821 ember halt bele a SARS-Cov-2 vírus okozta betegségbe.

Belgiumban előző héten a kormány leállította az enyhítési intézkedések ötödik szakaszát. A korlátozásokat március közepén vezették be az országban, amelyeken időközben fokozatosan, több ütemben - párhuzamosan a járványügyi helyzet javulásával - lazítottak.

Az Egyesült Államokban 57 ezer új fertőzést diagnosztizáltak hétfőn
Több mint 57 ezer új koronavírus-fertőzést regisztráltak hétfőn az Egyesült Államokban a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint.

A legfrissebb adatok arról tanúskodnak, hogy csökken az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Az Egyesült Államokban a járvány kitörése óta összesen 4 millió 200 ezernél is több fertőzöttet regisztráltak, és a vírus okozta Covid-19-ben és a szövődményeiben több mint 147 ezer amerikai hunyt el. Hétfőn Donald Trump amerikai elnök Észak-Karolinába, Mike Pence alelnök pedig Floridába látogatott. Mindketten vakcina-fejlesztéssel foglalkozó biotechnológiai vállalkozásoknál jártak. Trump az észak-karolinai Morrisville-ben kifejtette: őt úgy tájékoztatták, hogy akár már az év vége előtt is készen lehet egy hatékony oltóanyag az új típusú koronavírus ellen.

Miamiban 500 önkéntesnek már beadtak kísérleti oltóanyagot.

Több mint 2500 új fertőzöttet jelentettek Franciaországból az elmúlt három napban
Franciaországban 2551 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek az elmúlt három napban - közölte az egészségügy-minisztérium. Napi átlagban ez 850 új fertőzést jelent.

Ez valamivel alatta marad a csütörtökön és pénteken regisztrált ezer fölötti adatoknak, de magasabb, mint a hónap eleje óta tapasztalt napi 667 átlagos új fertőzött.

Az új fertőzöttekkel 183 079-re nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak száma.

A francia hatóságok 610 fertőzési gócról tudnak a karanténintézkedések május 9-ei feloldása óta, az elmúlt napban hét újat tártak fel.

A kórházban ápolt paciensek száma péntektől hétfőig 5720-ról 5655-re csökkent, az intenzív osztályon ápoltaké pedig 410-ről 398-ra csökkent.

A járvány kezdete óta 30 209 ember halt meg Franciaországban a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegség szövődményeiben.

Spanyolországban 361 aktív járványgóc van
Spanyolországban 361 aktív járványgóc van mintegy 4100 igazolt esettel, 60 százalékuk két tartományban, Aragóniában és Katalóniában található - közölte Fernando Simón, az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján Madridban.

"Vannak olyan térségek Spanyolországban, ahol a vírus kis mértékben kering. Az ország nem homogén, nem is lesz az. Az esetek eloszlása nagyon egyenlőtlen" - fogalmazott a járványügyi vezető.

A spanyol egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az elmúlt egy napban 855 új fertőzöttet szűrtek ki, a regisztrált esetek száma meghaladja a 278 ezret. A fertőzés következtében több mint 28 ezren haltak meg, az elmúlt egy hét során hatan vesztették életüket.

A tárca jelentéséből kiderült: a járványgócok 70 százalékában tíznél kevesebb a fertőzött.

Fernando Simón kitért arra, hogy tízből hat igazolt eset tünetmentes fertőzött, ami szerinte a felderítőmunka hatékonyságát mutatja. A fertőzöttek átlagéletkora továbbra is csökken, nőknél 43, férfiaknál 40 év, és ez kisebb kockázatot jelent.

Mint mondta, tudomásuk szerint az elmúlt két hónapban a külföldről beutazók közül 195-en voltak koronavírusosak, elsősorban az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából indultak, de előfordultak fertőzöttek Németországból, Franciaországból és Nagy-Britanniából érkezők között is.

Voltak, akikről kiderült, úgy szálltak repülőgépre, hogy már tüneteik voltak - tette hozzá.

A járványügyi szakember kiemelte a tesztelési kapacitás növekedést. Mára több mint 4,3 millió PCR-tesztet és további több mint kétmillió gyorstesztet végeztek el.

Aragónia és Katalónia több területén a helyi vezetés szigorú korlátozásokat vezetett be a járványgócok felszámolása érdekében, egyebek mellett arra kérte a lakosságot, hogy csak a lehető legritkábban hagyja el otthonát.

Quim Torra katalán elnök hétfőn az előírások szigorú betartására, "kollektív erőfeszítésre" szólított fel, hogy visszafordítsák a folyamatot. A politikus szerint a következő tíz nap kulcsfontosságú lesz ebből a szempontból.

Négy izraeli kórházban már beteltek a koronavírus-osztályok
Egyre nehezebben birkóznak meg a koronavírus-betegek növekvő számával az izraeli kórházak, négy kórházban már beteltek a koronavírus-osztályok - jelentette kedden a helyi média.

A legrosszabb helyzet az egyik legfertőzöttebb városban, Jeruzsálemben alakult ki, ahol a Hadasszah kórház Ein Keremben lévő részlege jelenleg 152 százalékos kihasználtsággal működik, és nem tudott újabb betegeket fogadni.

Megtelt Jeruzsálemben a Saáré Cedek kórház, a tel-avivi Ichilov kórház és a Tel-Aviv melletti Síba kórház Covid-19 részlege is. A betegek számának növekedésével az intézmények belgyógyászati osztályaikat állítják át a koronavírusos betegek ellátására, de emiatt súlyos gondok alakulhatnak ki az egyéb, "szokásos" betegségek kezelésében.

"Folyamatosan új módszereken kell gondolkodnunk, hogy mindenki számára helyet találjunk. Az az érzés alakult ki, hogy csúfot űzünk a munkánkból" - mondta Galia Rahav, a Síba kórház fertőző osztályának vezetője a 12-es kereskedelmi televíziónak, és azt is hozzátette, hogy fokozza a nehézségeket, hogy a kórház személyzetének egy része folyamatosan karanténba kényszerül.

Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai szerint jelenleg országosan 3 ezer 69 egészségügyis tartózkodik karanténban, közülük 468-an orvosok, 861-en ápolók, és a fennmaradó 1740 személy egyéb egészségügyi dolgozó.

Hétfőn a hatóságok "vörös" járványügyi helyzetet és rendkívüli intézkedéseket rendeltek el hat városban. Az ultraortodoxok lakta Bné Brakban, Bétar Illitben, Bét Semesben, Modiin Ilitben és Eladban, valamint az arabok lakta Kalanszuában - értesült a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A kormány néhány napja kinevezte Roni Gamzu professzort a koronavírus-válság elleni küzdelem felelősének. A szakember úgy nyilatkozott, hogy elsősorban a tesztelés kiterjesztésének és a fertőzési láncok felderítésének a megszervezését tekinti fontosnak, és csak végszükség esetén folyamodna vesztegzár bevezetéséhez.

Közben az izraeli rendezvénytermek tulajdonosai kedden Benjamin Netanjahu kormányfőhöz címzett levelükben bejelentették, hogy augusztus 5-én újranyitják helyiségeiket, bármit is döntsenek róluk a hatóságok. "A kormány és a kneszet dönt a sorsunkról, és megszünteti Izrael öröm-iparágát. Öntől függünk, miniszterelnök úr, szükségünk van az azonnali segítségére. Nem hagyhatjuk sorsára a több százezer családot, akik elveszítették megélhetésüket. Teljesíteni fogjuk velük szembeni kötelezettségünket" - írták.

A Háárec című újság beszámolója szerint kedd reggel ült össze a kneszet pénzügyi bizottsága, hogy a koronavírus-járvány miatt válságba került ágazatok megsegítéséről döntsön.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Izraelben jelenleg, a járvány második hullámában 31 ezer 875 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 1998 embernél hétfőn mutatták ki a kórokozó SARS-CoV-2 vírus jelenlétét.

Hétszáznegyven Covid-19-es beteget ápolnak kórházakban, 315-en közülük súlyos állapotban vannak, 95 embert kell jelenleg lélegeztetőgéppel életben tartani. A járvány tavaszi megjelenése óta Izraelben 474-en vesztették életüket bizonyítottan a koronavírus okozta betegségekben.

Legolvasottabb cikkeink