COVID-19: A Pfizer és a BioNTech is elindította a 2-es és 3-as fázisú klinikai vizsgálatait

WEBBeteg
megjelent:

Megkezdődnek a globális, 2-es és 3-as fázisú klinikai vizsgálatok a SARS-CoV-2 vírus elleni, BNT162 elnevezésű vakcinajelölt kiértékelésére. Az akár 30 ezer fő bevonását tervező vizsgálatok során a készítmény biztonságosságát és hatásosságát is elemzik - jelentette be a héten a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és a BioNTech német biotechnológiai cég.

Az 1-es és 2-es fázisú klinikai vizsgálatokból származó adatok áttekintése után, valamint az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságával (FDA) és más globális szabályozó hatóságokkal konzultálva, a Pfizer és a BioNTech úgy döntött, hogy a BNT162b2 vakcinajelölttel továbblép a 2-es és 3-as fázisú vizsgálatba.

A BNT162b2, amely nemrégiben gyorsított („fast track”) minősítést kapott az FDA-től, egy optimalizált SARS-CoV-2 vírus teljes hosszúságú tüske glikoproteinjének a genetikai kódját tartalmazza, amely glikoprotein a vírust semlegesítő ellenanyagok célpontja.

A 2-es és 3-as fázisú vizsgálat elindítása jelentős előrelépést jelent a potenciális vakcina előállítása irányában, a folyamatban lévő COVID–19-világjárvány leküzdése érdekében, és örömmel várjuk, hogy a program előrehaladtával további adatokat gyűjtsünk” – nyilatkozta Kathrin U. Jansen PhD, a Pfizer Inc. senior alelnöke, egyben a vállalat vakcinakutatásért és -fejlesztésért felelős vezetője.

A BNT162b2 vakcinajelölt

Négy BNT162 vakcinajelölt preklinikai és klinikai vizsgálata során a BNT162b1 és a BNT162b2 bizonyult hatékony jelöltnek a biztonságosság és az immunválasz értékelése alapján. A Pfizer és a BioNTech a BNT162b2 készítményt választotta ki a 2-es és 3-as fázisú vizsgálatba történő előrelépéshez a preklinikai és klinikai vizsgálatainkból származó összes adat alapján.

A preklinikai vizsgálatok során a BNT162b1 és a BNT162b2 vakcinajelöltek kedvező vírusantigén-specifikus CD4+ és CD8+ T-sejt-válaszokat váltottak ki, valamint a neutralizáló ellenanyagok magas szintet értek el különböző állatfajokban, és jótékony védőhatások jelentkeztek a főemlősökön alkalmazott SARS-CoV-2 fertőzési modell esetén.

A közel 120 beteg bevonásával lefolytatott 1-es és 2-es fázisú klinikai vizsgálat előzetes adatai kedvező, átfogó tolerálhatósági profilt mutattak a BNT162b2 esetében, a másik készítménnyel összehasonlítva. Általában enyhe vagy mérsékelt és átmeneti (1-2 napos) szisztémás tünetek jelentkeztek, mint például láz, fáradtság és hidegrázás. Súlyos nemkívánatos események azonban nem fordultak elő.

A BNT162b2 két, 30 µg-os dózisa a semlegesítő titerek olyan geometriai átlagértékét (geometric mean titers, GMT) érte el, amely általában hasonló volt a BNT162b1 vakcinajelölt kiváltotta szinthez, amint azt a vizsgálatot végző vállalatok által a preprint szerveren korábban közzétett adatok tükrözik.

Idősebb (65–85 éves korú) felnőttek esetében két 30 µg-os dózis (egymáshoz képest háromhetes időközzel alkalmazva) a semlegesítő ellenanyagok magasabb GMT-értékét (geometriai átlagérték, geometric mean titers) érte el, mint a korábban SARS-CoV-2 vírussal fertőzött alanyokból származó minták GMT-értéke.

A BNT162b2 készítménnyel vakcinázott résztvevők a SARS-CoV-2 antigénre specifikus T-sejt-válaszokban kedvezőbb epitóptartományt mutattak a BNT162b1 jelölthöz viszonyítva. A BNT162b2 a nagymértékű CD4+ és CD8+ T-sejt-válaszok egyidejű kiváltását igazolta. A BNT162b2 T-sejt-válaszokat váltott ki a receptorkötő doménnal (receptor-binding domain, RBD) és a tüske glikoprotein maradék részével szemben, amely nem jelentkezett a BNT162b1 vakcinajelölt esetében. A vakcina fejlesztői ezek alapján úgy gondolják, hogy több tüske T-sejt-epitóp egységesebb válaszreakciókat válthat ki különböző populációkban és idős felnőttekben.

Mikor várható sikeres teszt esetén a vakcina forgalmazása?

A tesztelés új szakasza 30 000, 18 és 85 év közötti életkorú résztvevő bevonásával valósul meg. A két vállalat sokszínű populáció bevonását tervezi, beleértve az olyan földrajzi régiókból származó résztvevőket, ahol jelentős SARS-CoV-2 vírusátvitel várható.

A vizsgálatra körülbelül 120 klinikai vizsgálóhelyen kerül sor világszerte, beleértve az Egyesült Államok 39 államát, valamint egyéb országokat, többek között Argentínát, Brazíliát és Németországot.

A BNT162b2 továbbra is klinikai vizsgálat alatt áll, forgalomba hozatala pedig a világon sehol nem engedélyezett.

Amennyiben a 2-es és 3-as fázisú vizsgálat sikeres, a Pfizer és a BioNTech várhatóan már 2020 októberében készen áll arra, hogy sürgősségi felhasználási engedélyt vagy valamilyen hatósági jóváhagyást kérelmezzen. Az engedély vagy jóváhagyás megszerzését követően a két vállalat a jelenlegi terveik szerint 2020 végéig akár 100 millió dózist, 2021 végéig pedig körülbelül 1,3 milliárd dózist forgalmazna globális szinten.

Bár több mint 150 vakcinajelölttel folynak világszerte a kutatások, a 3-as fázisú vizsgálati fázist egyelőre kevés készítmény érte el. A BBC közelmúltbeli összegzése szerint ezek:

  • az Oxfordi Egyetem vakcinajelöltje, genetikailag módosított vírussal;
  • a Valneva inaktivált koronavírust tartalmazó védőoltása; illetve
  • a most tárgyalt BioNtech/Pfizer-féle vakcina, ami a koronavírus genetikai kódjának egy részét tartalmazza.

Ez is érdekelheti

(WEBBeteg.hu, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. közleménye alapján)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.