Hirdetés

A hiperbárikus oxigén terápia ígéretes a Covid-19 gyógyításában

A hiperbárikus oxigén terápiát, melyet elsősorban a dekompressziós szindróma, illetve krónikus sebek kezelésében alkalmaznak, próbálták ki kutatók a Covid-19 gyógyításában.

covid-19, HBOT, hiperbarikus oxigé terápia |

InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

A New York-i Egyetem és kórháza, a Long Island-i Winthrop Kórház orvosai húsz koronavírusos beteget, főként 30 és 79 év közötti férfiakat részesítettek öt alkalommal egy hónap alatt hiperbárikus oxigén terápiában (HBOT), amikor 100 százalékos tiszta oxigént lélegeztettek be a beteggel egy nyomáskamrában 90 percen keresztül. A hasonló összetételű kontrollcsoportot a koronavírus elleni hagyományos kezelésben részesítették.

Szinte valamennyi beteg a tünetek enyhülését tapasztalta, amikor a nyomáskamrában volt. Ez a kamra hasonlít az egykori vastüdőkhöz,(lásd kép) amelyeket a gyermekbénulás kezelésében használtak. Egyesek mély kábulatból éberré váltak, mások arról számoltak be, hogy a kezelés után először voltak képesek aludni. 

18 beteg meggyógyult, és napok, hetek után távozhatott a kórházból – nyilatkozott az AP amerikai hírügynökségnek Scott Gorenstein, a kórház orvosa, aki régóta alkalmazza az oxigénterápiát.

Két beteg meghalt, és egyikük halála miatt leállították a vizsgálatot, és a kórház felülvizsgálta annak biztonságosságát. Megállapították, hogy halálukat nem a hiperbárikus kezelés okozta.

A kontrollcsoportban lévők közül jóval több beteget kellett intubálni, magasabb volt a halálozási arány és hosszabb a kórházi kezelés ideje.

A HBO-terápiában az atmoszferikus nyomás két és félszeresén belélegzett oxigén nemcsak a vörösvértestekhez kötődő, hanem az oldott formában jelenlévő oxigén mennyiségét is sokszorosára növeli. A vérplazmában lévő oldott oxigén az oxigénhiányos területekre is eljuthat, javítva az érintett szövetrészek oxigénellátását.

A kínai Vuhanban is kipróbálták egy kis betegcsoporton a terápiát ígéretes eredményekkel. Svédországban azt tervezik, hogy 200 beteget vonnak be egy hasonló tanulmányba. Izraelben, Franciaországban és Olaszországban is próbálkoznak a Covid-19-betegek kezelésében alkalmazni a HBOT-t.


covid-19, HBOT, hiperbarikus oxigé terápia

2020-08-01 12:35:40

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop