Létezik-e olyan, hogy belső láz?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

Mit jelenthet, ha a beteg azt állítja, hogy belső láza van? Orvosok között nem ismert ez a fogalom és nincs tudományos háttere, ennek ellenére gyakran említik a betegek ezt a kissé megfoghatatlan panaszt. Vajon mire gondolhatnak?

Ha a beteg "belső lázról" panaszkodik, valójában azt érzi, hogy a testhőmérséklete nagyon magas, azonban a hőmérő nem jelez hőmérséklet-emelkedést. A leggyakoribb az, hogy az adott személynek ugyanolyan tünetei vannak, mint ha valódi láza lenne, úgymint a rossz közérzet, a hidegrázás, és a hideg verejtékezés, de a lázmérő továbbra is 36-37 °C közötti értéket mutat, ami nem utal lázas állapotra.

Habár előfordulhat, hogy arról panaszkodunk, hogy nagyon melegnek érezzük a testünket, valójában a "belső láz" nem létezik. Ez csak egy népszerű elnevezés annak kifejezésére, ha ugyanolyan tüneteink vannak, mintha tényleg lázunk lenne, azonban a láz nem érezhető a tenyerünkben, és a lázmérő sem mutatja azt ki.

Mi a teendő, ha ezt érzi?

Ha úgy gondoljuk, hogy "belső lázunk" van, vegyünk egy meleg fürdőt, feküdjünk le és pihenjünk. Gyakran ezt a lázérzetet a stressz és a pánikrohamok okozzák, amelyek egész testet érintő remegést (tremort) is kiválthatnak.

Ez is érdekelheti Mit tehet Ön a pánikrohamok ellen?

Lázcsillapítók, például acetaminofen vagy ibuprofen hatóanyagú készítmények szedése csak orvosi javallat esetén ajánlott, és ha a lázmérő legalább 38,5 °C-os hőmérsékletet jelez és rossz a közérzet vagy az általános állapot. Mert a láz jó! Jelzi, hogy védekezik és dolgozik az immunrendszerünk, és ezt nem szabad minden áron elnyomni! Ha a lázmérő nem ezt mutatja, mint ahogy a "belső láz" esetében sem, akkor ne vegyünk be gyógyszert a nem létező láz leküzdésére. Tehát, ha szükséges, csak vegyük le a felesleges ruhákat, és fürödjünk meg meleg vízben, hogy megpróbáljuk enyhíteni a kellemetlen érzést.

Ha a tüneteink továbbra is fennállnak, akkor először forduljunk háziorvosunkhoz, hogy kiderítsük, mi állhat a háttérben. Vér- és vizeletvizsgálaton kívül az orvos kérhet mellkasröntgen-vizsgálatot is, például annak ellenőrzésére, hogy a tüdőben történt-e bármilyen elváltozás, ami ezt a lázérzetet okozhatja.

A "belső láz" érzet lehetséges okai

Emocionális okok, például a stressz vagy a szorongás, és a termékeny nők ovulációja a "belső láz" érzet legfőbb okai. Előfordulhat azonban, hogy testmozgás vagy valamilyen fizikai erőkifejtés, például nehéz táskák cipelése vagy egy lépcsősor megmászása után jelentkezik a láz. Ebben az esetben a testhőmérséklet általában egy néhány perces pihenőt követően visszaáll a normál értékre.

A megfázás vagy az influenza kezdetén gyakran rosszul érezzük magunkat, kimerültek vagyunk és nehéznek érezzük a testünket, és néhányan úgy vélik, hogy "belső lázuk" van. Az ilyen esetekben valamilyen házi gyógymód, például egy forró gyömbéres tea, segíthet, hogy jobban érezzük magunkat. Ha a házi gyógymódok ellenére a megfázás, influenza súlyosbodik, akkor természetesen felléphet valódi láz, ilyenkor egyéb tünetek, súlyos állapot esetén szükség lehet a nagyon magas láz csillapítására. Ha megfázásos, influenzás tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, orvoshoz kell fordulni.

Ez is érdekelheti Nem kötelező lázat csillapítani - Megváltozott a magyar irányelv is

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ajánlott háziorvoshoz fordulni, ha a "belső lázon" kívül egyéb tüneteink is vannak, például:

  • tüsszögés, köhögés,
  • hányás, hasmenés,
  • a szájban afták megjelenése,
  • a testhőmérséklet 39 °C felé történő hirtelen emelkedése,
  • ájulás vagy csökkent koncentráció,
  • vérzés orron, végbélen vagy a hüvelyen keresztül.

Ebben az esetben továbbra is fontos, hogy az orvosnak az összes tünetről beszámoljunk, ne felejtsük el említeni, ha például tüneteink akkor jelentkeztek, ha megváltoztattunk valamit az étrendünkben, vagy ha egy másik országban jártunk. Ha fájdalmunk van, el kell magyarázni, hogy testünk mely része érintett, hogy mikor kezdődtek a tünetek, és hogy a fájdalom intenzitása állandó-e.

Ezeknek az információknak a birtokában az orvos gyaníthat valamilyen betegséget, és amennyiben szükséges, további vizsgálatokat kérhet a pontos diagnózis megtalálása és a legmegfelelőbb kezelés kiválasztása érdekében.

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; What is an internal fever, main symptoms and what to do (tuasaude.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.