Életkor és prosztatagondok: jó, ha tudja

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
frissítve:

A prosztataproblémák minden férfit érintenek 50 felett, csak van, aki még nem tud róla. A legújabb információk a prosztatarákról.

Nem daganatos betegségben elhunyt fiatal és középkorú férfiak boncolási leleteiből kiderült, hogy bár sokaknál mutatható ki mikroszkopikus méretű, kezdeti rákos elfajulás a prosztata szövetében, daganatos megbetegedés az esetek többségében nem alakul ki belőle.

Ez az adat is arra utal, hogy a betegség megjelenésében nagy szerepet játszik a szervezet tumorképződést gátló mechanizmusainak elégtelen működése. Ezek – újabb ismereteink szerint – életmóddal befolyásolható folyamatok.

Prosztatarák - Életmóddal befolyásolható a rizikó mértéke

A betegség leggyakrabban az idősebb korosztályt érinti, mivel valószínűleg akkorra halmozódnak fel a tumort aktiváló faktorok, és gyengülnek a kijavító mechanizmusok. Negyvenéves kor körül a prosztata kötőszövetes állománya felszaporodik, növekedésnek indul. Ezt hívjuk jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnak. Ez a megnagyobbodás idősebb korban olyan szintet érhet el, hogy akadályozza a vizelet ürülését, így vizelési zavarokhoz vezet.

Önmagában ez nem jelent tumormegelőző állapotot, minthogy a prosztatarákok nagy része nem a kötőszövetből, hanem a mirigyszövetből indul ki. A nagy prosztata ugyanakkor nehezebben vizsgálható, így a kockázat közvetve fokozott.

Az évek szaporodása és a kóros szövetszaporulat

A prosztatarák multifokális betegség, vagyis sokszor több helyen egyszerre alakul ki a prosztata szövetében: az esetek 70 százalékában a prosztata külső zónájában, 20 százalékban pedig a külső és a belső rész közötti, átmeneti zónában. A külső zóna daganatai agresszívabbak, és könnyebben terjednek a prosztata körüli szövetekre. A betegség esélye az életkor előrehaladtával növekszik. A betegek 50 százaléka 75 év feletti. 50 éves korban a mikroszkopikus méretű prosztatarák teljes életre vetített rizikója 42 százalék, vagyis az 50 év felettiek 42 százalékának prosztatájában jelennek meg kisméretű rákos szigetek. A klinikailag igazolt prosztatarák előfordulása 10 százalék.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás miatt akadályozottá válhat a vizeletelfolyás
Jóindulatú prosztata megnagyobbodás miatt akadályozott vizeletelfolyás

A prosztatarákos beteg kezelése komplex feladat. A terápia megválasztása mindig egyénileg történik a daganat stádiumának, szövettani típusának, a beteg általános állapotának, a prosztatarák mellett meglévő esetleges más betegségek, valamint a PSA meghatározás eredményének figyelembevételével. A kezelés lehet műtéti, sugárterápia, gyógyszeres: hormonális vagy kemoterápia.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Tévhitek a prosztatáról

Dr. Földi Ildikó
Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Holányi Péter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.