Májbetegségek és fogamzásgátlás

szerző: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Komolyabb betegség esetén általában gyógyszerek szedésére kényszerülünk. Ha a gyógyszer kifejtette hatását, és a betegség elmúlik, általában még a gyógyszer nevét is elfelejtjük.

Nem is gondolunk arra, hogy milyen bonyolult biokémiai mechanizmusok zajlanak le a szervezetünkben, miközben a gyógyszer hatóanyaga lebomlik, kifejti a hatását és távozik a testünkből. Gyakran a bevett tabletta vagy kapszula nem is azt a molekulát tartalmazza, ami majd szükséges lesz a betegség legyőzése céljából, hanem a bevett szer lebomlása során alakul ki a valódi hatóanyag. Nincs ez másként a hormonális fogamzásgátlók esetén sem.

A máj szervezetünknek az a vegykonyhája, ahol ezek az átalakulások lezajlanak. Enzimek (a vegyi anyagok lebontásához szükséges fehérjék) százainak összehangolt működése szükséges ahhoz, hogy a gyógyszerek vagy a szervezetbe a táplálékkal bevitt méreganyagok a májban vegyi alkotórészeikre bomoljanak, és az epével – amely a bélbe ürül, tehát végül is a széklettel – kiürüljenek szervezetünkből.

Miért pont a májra lehetnek hatással?

A szájon át bevitt szerek – így a fogamzásgátlók is – a bélből felszívódva elsőként a májba kerülnek, és azonnal megkezdődik a lebontásuk. Ez a folyamat az ún. „first pass mechanizmus”. Ezért szükséges bizonyos gyógyszerek esetén nagyobb hatóanyagtartalom alkalmazása, hiszen mire a szer a célszervhez ér a véráram útján, a hatóanyag egy része már lebomlott. Ilyen szempontból egyedülálló fogamzásgátló a hormontartalmú hüvelygyűrű, melynek hatóanyaga közvetlenül a vérbe felszívódva kikerüli a first pass mechanizmust, így kisebb hormontartalom is elegendő a megfelelő hatás kifejtéséhez. Végül aztán a hüvelygyűrű hatóanyagai is a májban bomlanak le.

Mi okozhatja a májműködés zavarát?

Mivel a gyógyszerek lebontásában a máj központi szerepet játszik, amennyiben működésében zavar keletkezik, felborul a gyógyszeranyagcsere olajozott gépezete. A májműködés zavarát leggyakrabban a következő betegségek okozhatják:

  • gyulladások,
  • mérgezések (pl. gomba, alkohol)
  • májsejtek pusztulásával járó degeneratív betegségek (májcirrózis),
  • veleszületett anyagcserezavarok,
  • mechanikus akadály okozta károsodás (epekő),
  • daganatok.

A máj gyulladását leggyakrabban vírusok okozzák. Ezek az ún. hepatitisvírusok, melyeknek több formája ismert. A mérgezések bizonyos típusai visszafordíthatatlan károsodást okoznak a májsejtek szerkezetében és működésében. A legismertebb méreganyag, amely a májat károsítja, az alkohol. Amennyiben egy gyulladás krónikussá válik, vagy például alkoholizmus esetén idővel a májsejtek összezsugorodnak, funkciójukat többé nem tudják ellátni, kialakul a májcirrózis. Ez az állapot általában halálhoz vezet, esetleg májátültetéssel gyógyítható a beteg.

Bizonyos veleszületett anyagcserezavarok esetén egyes enzimek működése genetikailag károsodott, ilyenkor a májban kóros anyagcseretermékek szaporodhatnak fel. A gyógyszerek lebomlását ez nem mindig akadályozza.

Epekőbetegség esetén az epe elfolyása a bél felé a kő miatt akadályozott, ezért az epehólyag gyulladása és az epe pangása miatt a máj károsodása alakulhat ki. Műtéttel a helyzet orvosolható.

A máj daganatai – legyenek azok akár jó -, akár rosszindulatúak – térfoglaló folyamatok, tehát a működő májsejtek száma csökken, és a szerv nem tudja ellátni feladatát.

A májbetegségek általában (de nem minden esetben) sárgasággal járnak, amelyet a vérben felszaporodott anyagcseretermékek okoznak, amelyeket normális esetben a máj eltávolít a vérből. A fenti betegségekben közös az, hogy a gyógyszerek lebontása csökken vagy teljesen leáll, ezért az amúgy nem káros vegyületek mérgezést okoznak. Az amúgy alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták hatóanyagának koncentrációja a vérben feldúsul, ezért a mellékhatások hatványozottan jelentkezhetnek. Májbetegségek esetén a létfontosságú gyógyszerek adagjának csökkentése szükséges. Mivel ez a fogamzásgátlók esetén nem lehetséges, szedésük ilyenkor ellenjavallt.

A korábban már említett hüvelygyűrű hatóanyagtartalma a fent leírt felszívódási mechanizmusnak köszönhetően alacsonyabb a tablettákénál, ezért kevésbé megterhelő a máj számára a hatóanyag lebontása. Bizonyos enyhébb májbetegségek (pl. veleszületett anyagcserezavarok egyes típusai) esetén használata megengedett lehet, ilyen esetben belgyógyász javaslata alapján a nőgyógyász felírhatja a hüvelygyűrűt.

Súlyosabb májbetegségek esetén csak olyan fogamzásgátló módszerek jöhetnek szóba, amelyek nem járnak vegyi anyagoknak a szervezetbe történő felszívódásával (gumi óvszer, méhen belüli eszköz, művi meddővététel).

Tovább Gyógyszerek által okozott májkárosodás

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.