• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szúrópróbaszerűen ellenőrzik az iskolákat

Lapszemle 2020.09.16 Forrás: magyarnemzet.hu
Szúrópróbaszerűen ellenőrzik az iskolákat

Jó idő esetén megtarthatóak a tanórák az udvaron; kerülni kell az osztályok keveredését, fel kell függeszteni az úszásoktatást.

A köznevelési intézmények nem vehetik félvállról a járványügyi szabályok betartását, ugyanis bármikor betoppanhatnak a népegészségügyi szakemberek, hogy felülvizsgálják, rendesen kitakarítottak-e és rendelkezésre áll-e a megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszer – értesült a magyarnemzet.hu. A diákok és pedagógusok védelmében elrendelt, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket Müller Cecília országos tiszti főorvos kérésére végezték, illetve végzik a járási hivatalok illetékesei.

Néhány iskola ideiglenesen már digitális munkarendre tért át, de országos iskolazárra továbbra sem kell számítani. Ha baj van, csak a járvány által érintett osztályt, évfolyamot vagy iskolát izolálják, miközben rendszerszinten normál üzemmódban folyik az oktatás – tette egyértelművé ismét Orbán Viktor kormányfő a köztévének adott hétvégi interjújában.

Az iskolák szigorú járványügyi előírások szerint igyekeznek minimalizálni a vírusfertőzés előfordulását, a központi ajánlás alapján mindenhol saját intézkedési tervet kellett kidolgozni. A kormány biztosította a tanévkezdéshez szükséges fertőtlenítőszer-mennyiséget, és mint megtudtuk, odafigyelnek arra is, hogy a készletek valóban mindenhol rendelkezésre állnak-e.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott tájékoztatás szerint az országos tiszti főorvos már augusztus 13-án körlevélben kérte fel a népegészségügyi feladatkörben illetékes járási, illetve kerületi hivatalokat, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizzék a nagytakarítás meglétét a hozzájuk tartozó közoktatási intézményekben. Müller Cecília szintén körlevelében kérte, hogy az ellenőrzések során vizsgálják meg a járvány terjedésének megelőzésére szolgáló tisztítószerek, fertőtlenítőszerek, kézfertőtlenítő szerek, folyékony szappanok, papír kéztörlők meglétét is.

Mint írták, az elvégzett ellenőrzések tapasztalatairól a megyei kormányhivatalok népegészségügyi főosztályai szeptember végéig küldik meg összefoglaló jelentésüket, így a felmért helyzetről a jelentések összesítését követően várható bővebb tájékoztatás. Hozzátették: az Emmi nem végez hatósági ellenőrzési feladatot, az oktatási intézmények járványügyi intézkedéseinek betartását minden esetben a kormányhivatalok népegészségügyi feladatkörében eljáró járási, valamint fővárosi kerületi hivatalai végzik.

A legfontosabb szabályokat rögzítő, folyamatosan aktualizált intézkedési terv elérhető az Oktatási Hivatal honlapján. Eszerint a tanítási órákon és foglalkozásokon lehetséges, de nem kötelező a szájmaszk viselése, a közösségi terekben viszont mindenkinek el kell takarnia az arcát. Jó idő esetén lehetőség van a tanórák udvari megtartására; kerülni kell az osztályok keveredését, fel kell függeszteni az úszásoktatást, délutáni sportköröket, énekkari és egyéb szabadidős foglalkozásokat, illetve el kell halasztani a rendezvényeket (ünnepség, bál, kulturális programok). A nevelőtestületek főként az online térben szervezik meg az értekezleteiket és szakmai megbeszéléseiket.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink