2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Sok fertőzött be sem kerül a hivatalos statisztikába

Hiába mutatnak pozitív eredményt az olcsóbb gyorstesztek, a hatóságok ezeket az eseteket nem regisztrálják, derül ki az Index összeállításából.

Egyre több magánegészségügyi intézményben nyílik lehetőség elvégeztetni a Covid–19-tesztet, ahol teljes biztonsággal megbizonyosodhatunk róla, hogy elkaptuk-e a rettegett fertőzést. A tesztek között azonban jelentős különbség mutatkozik, amely nemcsak a minőségben és az árban jelenik meg, hanem abban is, hogy milyen következményei lehetnek egy pozitív eredménynek. 

A hatóságok ugyanis csak egyfajta teszttípus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által is ajánlott PCR-teszt eredményét fogadják el. Ha valakin ilyen vizsgálatot végeznek el és az pozitív eredményt mutat, függetlenül attól, hogy saját költségen elvégeztetett magánszűrésen esett át, vagy a hatóság által elrendelt teszteléskor derült ki a fertőzöttség, karanténba kell vonulnia.

Az Index által megkérdezett egészségügyi intézmény ügyvezetője azonban elmondta, sokan az olcsóbb gyorstesztek mellett döntenek, amelyek bár megközelítőleg olyan pontos eredménnyel mutatják ki a fertőzést, mint a PCR-tesztek, azonban a hatóságok ezeket az eseteket nem regisztrálják, így karanténkötelezettséggel sem járnak.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés