hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Tesztéhségre tesztínség

Olyan új eljárásrendet vezettek be, ami az eddiginél kevesebb PCR-vizsgálattal járhat. A jelek szerint ennyit bírt a rendszer, írja a Népszava.

Megváltoztatta hétfőtől a fertőzöttek és a covid-gyanús esetek kezelését szabályzó eljárásrendet az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a humánminiszter, Kásler Miklós jóváhagyásával. Az új eljárásrend szerint a háziorvos is karanténba küldheti a új koronavírus-fertőzés gyanús pácienseit. A jövőben a jellemző tünetek – láz, köhögés, nehézlégzés, hirtelen romló íz- és szagérzékelés – közül elég lehet egy is, ahhoz, hogy valakit gyanúsnak találjanak. Ez nem hatósági karantén, ezért az abból való szabaduláshoz nem kell negatív teszt, írja a lap.

Az új szabály szerint a háziorvos pusztán egy tünet alapján is tíz napos otthoni elkülönítésre utasíthatja a pácienst, s ezt követően sem kötelező PCR-tesztet kérnie. PCR-tesztet csak akkor kötelező kérni, ha a páciensnek több koronavírusra utaló tünete van, és emellett koronavírus-fertőzött területen járt, szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, vagy ha bármi más okból kockázati csoportba sorolható.

A háziorvos által elrendelt elkülönítésre is jár a táppénz. Ha tíz nap múlva panaszmentes, visszamehet dolgozni, ha nem, akkor kérni kell a tesztet. Ha ez a teszt pozitív, akkor az orvos jelenti járványügyi hatóságoknak az esetet, és akkor jön a hatósági eljárásban a karantén. Az új eljárásrend a hatósági karanténból való szabadulási feltételek megváltoztatásával csökkenti a rendszer „tesztéhséget.” Bár tíz napra mérsékelték a karantén idejét, az új eljárásrend szerint ebből két negatív teszttel sem lehet korábban szabadulni. Ezt az eljárást a tisztifőorvos azzal magyarázta: az új szabállyal csökken a veszélye, hogy fertőző emberek esetleg a járványügyi előírásoknak fittyet hányva jussanak el a tesztelő helyekre.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink