• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek 2020.09.26 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Franciaországban a fertőzöttek száma átlépte a félmilliót, öthavi csúcsra emelkedett az új esetek száma Németországban.

Romániában meghaladta a 120 ezret a beazonosított fertőzöttek száma
Romániában az utóbbi 24 órában 1552-vel emelkedett és ezzel meghaladta a 120 ezret a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma.

A stratégia kommunikációs törzs (GCS) szombati jelentésében szereplő napi esetszám több mint 15 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál. Romániában augusztus eleje óta másfél hónapig egyenletesen - átlagosan napi 1200-zal - növekedett a fertőzöttek száma, de az utóbbi két hétben ismét gyorsulni kezdett a járvány terjedése, most már a napi 1330 új eset számít átlagosnak.

Szombaton újabb 54 koronavírusos beteg haláláról számolt be a GCS, ami több mint 40 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Romániában eddig 4687 áldozatot követelt a járvány.

Az ismert aktív fertőzöttek száma a múlt hét végi megtorpanás óta ismét fokozatosan - naponta több százzal - emelkedik, és megközelítette a 19 ezret. Jelenleg 7249 koronavírusos beteg szorul kórházi kezelésre, közülük 512 súlyos beteget ápolnak intenzív terápián.

Romániában vasárnap önkormányzati választásokat tartanak. A fertőzésveszély elkerülése érdekében a hatóságok egészségügyi óvintézkedéseket - lázmérést, kötelező maszkviselést, távolságtartást, a közvetlen érintkezés elkerülését, gyakori kézfertőtlenítést - írtak elő a szavazókörzetekben, és azt hangsúlyozzák, hogy ezek betartásával a szavazás biztonságos.

A kórházban vagy otthoni elkülönítésben lévő koronavírus-fertőzöttek, valamint a fertőzésgyanú miatt otthoni karanténban lévő több mint 24 ezer ember - orvosi bizonylatot mellékellésével - mozgóurnát igényelve élhetnek választójogukkal. A választóköröknek úgy kell kijelölniük a mozgóurnák útvonalát, hogy a fertőzésgyanúsak, majd a beazonosított fertőzöttek voksoljanak utoljára.

Nem csökkent jelentős mértékben az új fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában
Nem csökkent jelentős mértékben az új koronavírussal fertőzöttek napi száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok szombati jelentéséből.

Horvátországban egy nap alatt 212-vel nőtt és elérte a 16 007-et az azonosított fertőzöttek száma. Csütörtökön még 223 új esetről számoltak be.

Három idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 269-re nőtt, 14 405-en viszont már meggyógyultak. Kórházban ápolnak 271 beteget, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1333, és 9257 ember van hatósági karanténban.

A járvány kezdete óta a valamivel több mint négymilliós országban 289 024 tesztet végeztek el, ebből 4575-öt az elmúlt 24 órában.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója arra kérte az embereket, hogy minél többen oltassák be magukat influenza ellen. Mint mondta, a koronavírus és az influenza együtt komoly szövődményekhez vezethet.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint pénteken 184-gyel 5191-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Csütörtökön még rekordszámú, 192 új esetről számoltak be.

Egy új haláleset történt, a járvány eddigi elhunytjainak száma így 146-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 72-en vannak kórházban, közülük tizenhetet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 1588. A járvány megjelenése óta 215 531 tesztet végeztek el, az elmúlt 24 órában 2775-öt.

Jelko Kacin kormányszóvivő Twitter-oldalán közölte: a járványhelyzet nem javul az országban, ezért a kormány hétfőtől újabb szigorításokat tervez. Valószínűleg gyülekezési korlátozást vezetnek be, és tíz helyett hat főre csökkentik az összejöveteleken résztvevők számának engedélyezett felső határát - írta.

Szlovákiában ismét túllépte az aktív fertőzöttek száma a gyógyultakét
Szlovákiában már csaknem egy hete minden nap új rekordot dönt a Covid-19 vírusfertőzéssel újonnan regisztrált személyek száma, pénteken több hónap után ismét túllépte az aktív fertőzöttek száma a már meggyógyultakét - derült ki a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szombaton közétett adataiból.

 

    Az országban pénteken mintegy 6 és fél ezer teszt elvégzése alapján 552 új fertőzöttet regisztráltak. Ez új napi rekord és több mint négyszerese a tavasszal kimutatott legmagasabb számnak, amikor áprilisban mintegy háromezer teszt elvégzésével 114 fertőzöttet szűrtek ki.     Szlovákiában egyébként mintegy három hete többé-kevésbé folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzötteknek az egyhetes adatok alapján számolt napi átlaga is, ami pénteken 338 volt, vagyis duplája az egy héttel korábbi adatnak. A pénteken újonnan regisztrált fertőzöttekkel több hónapos szünet után az országban ismét túllépte az aktív esetek száma a már meggyógyultakét, előbbiekből pénteken 4458-at, a már meggyógyultakból 4098-at tartottak számon.     Igor Matovic szlovák kormányfő szombaton az előzi napi adatokra reagálva közösségi profilján a helyzetet rendkívül komolynak minősítette. Az esetszám emelkedésével összefüggésben a kormány járványügyi bizottsága már pénteken újabb - a járványügyi intézkedések szigorítását célzó - ajánlásokat fogalmazott meg. Ezek az ajánlások - amelyek konkrétumairól hatályos döntést hétfőn hoz majd a központi válságstáb - leginkább a nyilvános és tömegrendezvények résztvevői számának további korlátozására, illetve a védőmaszkok viselésére vonatkoznak.     A hét folyamán felmerült, hogy Szlovákia utazási szempontból a kockázatos országok listájára tenné Magyarországot és Ausztriát, ám ezt pénteken a szlovák kormányfő már nem tartotta valószínűnek. Mint mondta, jelenleg már Szlovákiában is hasonló a helyzet, mint Magyarországon és Ausztriában, ezért a központi válságstábnak kell fontolóra vennie, hogy lenne-e egyáltalán értelme egy ilyen intézkedésnek.     Szlovákiában a kór tavaszi megjelenése óta eddig összesen 8600 személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Az országban a héten öttel emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma, eddig hivatalosan 44-en haltak meg a betegség következtében. Az országban eddig már több, mint 440 ezer vírustesztet végeztek el.

Öthavi csúcsra emelkedett az új esetek száma Németországban
Tovább erősödött a koronavírus-járvány második hulláma Németországban, és az új fertőzések száma bő öt hónapja a legmagasabbra emelkedett a szombaton megjelent hivatalos adatok szerint.

A teszttel igazolt új fertőzések száma 24 óra alatt 2507-tel emelkedett a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint. Ennél több új esetet legutóbb április 18-án jegyeztek fel, amikor 3609 fertőzést regisztráltak.

A napi új esetek száma egy hónapon belül ötödször lépte át a kétezret. Az utóbbi napokban számos további járványügyi mutató is romlott. Az egy hét alatt kimutatott fertőzések százezer lakosra vetített száma például meghaladta a 13-at, pedig szeptember elején még 10 alatt volt.

A szövetségi kormány a többi között a tesztelési gyakorlat és a karanténszabályok átalakításával készül a járvány második hullámának megfékezésére. Angela Merkel kancellár kedden, szeptember 29-én egyeztet erről a tartományi kormányfőkkel. Az új stratégia október közepére készülhet el. Központi elemei közé tartozik majd az úgynevezett antigén-gyorstesztek alkalmazása. Bajorország tartomány kormánya már be is jelentette, hogy beszereznek tízmillió ilyen eszközt.

Az újonnan megfertőződöttekkel együtt a járvány kezdetétől 282 730 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2). Az általa okozott betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma ki

Gyorsult a kórházi kezelésre szorulók számának növekedése Csehországban
Gyorsan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelést igénylő súlyos esetek száma Csehországban.

Az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közölt legfrissebb kimutatások szerint jelenleg 740 embert kezelnek kórházban, ami négyszerese a hónap eleji számoknak. Ezen a héten mintegy 200 ember került kórházba. Az orvosok szerint 151 ember esete minősül súlyosnak, azaz ők lélegeztetőgépre szorulnak.

Meredeken nő a halálozások száma is. Péntekig 581 ember halt meg a koronavírussal kapcsolatban, több mint egyharmaduk szeptemberben. Csak ezen a héten már majdnem hatvan halálesetet tartanak nyilván.

Roman Prymula egészségügyi miniszter pénteken kijelentette, hogy a kórházi kezelést igénylők és a halottak számának növekedését nagyon aggasztónak tartja. A napi fertőzések száma a héten 2300 és 3000 között alakult, ami Prymula szerint a járvány terjedésének néhány napos stagnálását jelzi.

Jelenleg Csehországban 31 427 az aktív fertőzöttek száma, többségüknél a kór enyhe lefolyású. Március elsejétől, az első fertőzés regisztrálásától kezdve, eddig már több mint 60 ezer ember fertőződött meg.

Az egészségügyi információk statisztikai hivatalának (ÚZIS) kimutatása szerint szeptemberben csökkent az új megbetegedések száma a munkahelyeken és a családokban, megugrott viszont az iskolákban, ami a tanévkezdés következménye. Jelenleg az iskolákból ered az új fertőzések mintegy 20 százaléka. Általános a tapasztalat, hogy a gyerekeknél a fertőzés enyhe lefolyású, csak ritkán vannak velük nagyobb gondok.

Az ÚZIS tíz kategóriát különböztet meg, ahonnan a fertőzés leginkább terjed. Márciustól kezdve a fertőzést mintegy 30 százalékban a munkahelyeken, míg 20 százalékban a családban kapták meg az emberek. Az esetek mintegy harmada az ismeretlen kategóriában van, mert nem tudták megállapítani, hogy a fertőzést hol kapta meg valaki.

Montenegró újabb korlátozásokat vezet be
Újra korlátozásokat vezet be Montenegró a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hétfőtől, mert a fertőzöttek száma az utóbbi hetekben jelentősen megugrott.

Az intézkedések az egyes településeken fertőzöttek számától függően különböznek majd, a maszk viselése viszont mindenhol kötelező lesz nyílt és zárt térben is az öt éven felülieknek.

Ahol a fertőzöttek aránya százezer lakosra vetítve nem éri el a négyszázat, ott csak a szükséges távolságtartást kell betartani. Ahol négyszáz és nyolcszáz közötti a fertőzöttek száma százezer lakosra nézve, ott 22 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, és egy asztalnál nem ülhetnek kettőnél többen. Amely településeken százezer lakosra nézve nyolcszáz és ezerkétszáz közé esik a fertőzöttek száma, ott teljesen bezárják a vendéglátóhelyeket, és betiltják a családi, otthoni rendezvényeket is. Ahol meghaladja az ezerkétszázat a fertőzöttek száma százezer lakosra nézve, ott a fentiek mellett kijárási tilalmat vezetnek be 22 és másnap reggel 5 óra között, és tilos a vendégeskedés is.

A Nyugat-Balkánon péntekről szombatra 758-cal nőtt az igazolt fertőzöttek és 18-cal a halálos áldozatok száma.

Szombatra a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 75-tel 33 238-ra, Koszovóban 46-tal 15 371-re, Észak-Macedóniában 143-mal 17 346-ra, Montenegróban 245-tel 9474-re, Bosznia-Hercegovinában pedig szintén 249-cel 26 561-re emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 746-ra, Koszovóban eggyel 620-ra, Észak-Macedóniában kilenccel 721-re, Montenegróban eggyel 155-re, Bosznia-Hercegovinában pedig hattal 812-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

Franciaországban a fertőzöttek száma átlépte a félmilliót
Franciaországban az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma pénteken átlépte a félmilliót, miután az elmúlt 24 órában ismét csaknem 16 ezer új esetet tártak fel az egészségügyi hatóságok.

Az egészségügyi minisztérium péntek este közzétett adatai szerint a napi esetszám csütörtöki rekordja (16 096) után pénteken 15 797 koronavírus-teszt bizonyult pozitívnak, így a járvány kezdete óta 513 034-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

A Covid-19 fertőzésben az elmúlt 24 órában 150-en hunytak el, a halottak száma 31 661-re nőt.

Kórházban jelenleg 6128 fertőzöttet ápolnak, számuk csütörtök óta 97-tel emelkedett. Intenzív osztályra az elmúlt 24 órában 129 új beteg került, jelenleg 1098-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

"Még mindig a járvány emelkedő szakaszában vagyunk, minden mutató nő" - hívta fel a figyelmet Sophie Vaux, a kormány járványügyi ügynökségének szakértője.

Az elmúlt héten 21 százalékkal nőtt a kórházak sürgősségi osztályaira koronavírus-fertőzés gyanújával érkezett betegek száma. A Covid-19 fertőzöttek kórházi betegfelvétele 34 százalékkal, az intenzív osztályra kerülők száma pedig 40 százalékkal emelkedett, ami exponenciális növekedést jelent a járványügyi szakember szerint.

A járvány szövődményeiben elhunytak száma két héttel ezelőtt kezdett emelkedni, s az elmúlt héten 25 százalékos volt a növekedés.

Az egészségügyi tárca arra is figyelmeztetett, hogy az idősek körében, akiknél a betegségnek egy súlyosabb formája alakulhat ki, egyre erősebben terjed a vírus: augusztus közepe óta megnégyszereződött a 75 év felettiek körében a fertőzöttek száma.

"Ezek a számok aggodalomra adnak okot, mert sejthető, hogy tovább fog nőni a betegfelvétel, a lélegeztetőgépre szorulók és az elhunytak száma is a következő hetekben" - vélte a szakember.

Az igazolt fertőzöttek száma az elmúlt héten nyolc százalékkal emelkedett az azt megelőző héthez hasonlóan. Ugyanakkor augusztus végén és szeptember elején az emelkedés sokkal jelentősebb volt, 20 és 57 százalék között mozgott.

Sophie Vaux szerint egyelőre korai a járvány lassulásáról beszélni, miután a tömegessé vált szűrések miatt napokig kell várni a teszteredményekre, és feltételezhető, hogy a fertőzöttek száma magasabb, mint amit a regisztrált adatok mutatnak.

Legolvasottabb cikkeink