Hirdetés

A koponya sérüléseiről - II.

A koponya sérüléseiről szóló cikk folytatása.

koponya, sérülés, agy |

InforMed Hírek18   InforMed | Gasztonyi, Z.

Agysérülés

Gyakran előfordul, hogy a koponya sérülése esetén maga az agy is sérül. Ennek legenyhébb formája a mindenki által ismert agyrázkódás, amikor is a koponyát ért erő áttevődik az agyra is, annak pillanatnyi működészavarát okozva. Általában rövid ideig tartó eszméletvesztéssel jár, lehetséges emlékezetkiesés, többnyire fejfájás, szédülés, hányinger, hányás jelentkezik. Ezek megléte és súlyossága változó. Az eszméletvesztés miatt ezek a sérültek általában kórházba kerülnek.

Többnyire nem észlelünk koponyatörést, ha a koponyáról számítógépes rétegvizsgálatot (CT) készítünk, és ez nem mutat eltérést, a fenti tüneteken kívül nincs egyéb idegrendszeri károsodás.

Néhány napos megfigyelés, fájdalomcsillapítás, a hányinger csillapítása, erősebb hányás esetén infúziók adása mellett gyorsan szoktak javulni a panaszok, általában nem maradnak vissza tünetek, egy-két hetes pihenés után visszanyerhető a munkaképesség.

Súlyosabb sérülés esetén az agy állománya kimutathatóan is károsodik, ezt agyzúzódásnak hívjuk. Ilyenkor kisebb-nagyobb területen sérülnek az idegsejtek, szakadhatnak az agy táplálóerei, ezáltal bevérzések alakulhatnak ki az agyban.

Az idegsejtek anyagcseréje is károsodik, a sejtekben vizenyő alakulhat ki, létrejöhet az agyduzzadás. Ezáltal az agy nem fér el a zárt koponyában, nő a koponyaűri nyomás, ami tovább ronthatja az agy működését, egyre újabb és újabb agyterületek működése károsodhat.

Súlyos esetben az agy működése véglegesen károsodhat, a sérült meghalhat. Enyhébb esetekben is többnyire hosszabb az eszméletvesztés, mint agyrázkódáskor, mindig lehet észlelni az agy egy-egy részének sérülésére utaló tüneteket.

Az orvosi kezelés agyzúzódás esetén mindig kórházi kezelést, gyakran intenzív osztályos vagy idegsebészeti kezelést jelent. Gondoskodni kell az agy megfelelő oxigénellátásáról, az agyduzzadást mérsékelni kell, a koponyaűri nyomást csökkentjük. Ha nagyobb bevérzés alakul ki, akkor ennek műtéti eltávolítása is szükségessé válhat.

Mindezek révén a betegek többsége meggyógyítható, de a gyógyulás hónapokat vehet igénybe, sok esetben maradnak vissza tünetek, néha pedig minden igyekezet ellenére nem lehet fenntartani az agyműködést, és a sérült meghal.

Túl sok ilyen sérültet látunk minden évben, túl sok tragédiával találkozunk, amikor értelmetlenül halnak meg gyakran fiatal emberek. Sajnos a csak diszkó balesetként ismert hétvégi sérülések minden évben megszedik a maguk áldozatait.

Tovább

koponya, sérülés, agy

2020-10-15 11:52:04

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop