2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hatékonyak az idősek érdekében hozott intézkedések

Hatékony az idősek érdekében hozott látogatási és intézményelhagyási tilalom az idősek otthonaiban - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Müller Cecília hozzátette: jelenleg 60 idősek otthonát érinti a koronavírus-fertőzés, ahol 707 lakó igazoltan pozitív, a járvány második hullámában 55-en gyógyultak meg. Azt mondta, az 1600 magyar intézményben százezer ápoltat gondoznak, az intézményeknek csak a négy százalékába jutott be a vírus.

Megvannak az antigén alapú gyorstesztek és a PCR-tesztek első összehasonlító eredményei. A vizsgálatok során a gyorstesztek megbízhatónak minősültek; ha a gyorsteszt pozitivitást mutatott, azt a PCR-teszt is megerősítette. Számos kórház kapott ezekből a gyorstesztekből, amelyek a diagnózis felállításában segítenek, de nem váltják ki teljesen a laboratóriumi PCR-teszteket.

Az influenzaoltás beadhatóságával kapcsolatban megismételte, tüneteket mutató, aktív koronavírus-beteget nem oltanak, és szintén nem oltható az, aki bár tüneteket nem mutat, de szoros kontaktusként házi karanténban van. Náluk meg kell várni a tíznapos karantén lejártát. Akiknél egyik eset sem áll fenn, azok olthatók, de erről minden esetben az oltóanyagot beadó orvos dönt egy előzetes orvosi vizsgálat alapján.

A tisztifőorvos az egészségi állapot karbantartása érdekében felhívta a figyelmet a kiegyensúlyozott táplálkozás, a napi gyümölcsfogyasztás, és a heti többszöri szabad levegőn tartózkodás és a sport fontosságára. Az őszi hónapokban ajánlott az idénygyümölcs, zöldség fogyasztása háromszor egy nap, a tél folyamán viszont pótolni kell a vitaminbevitelt C- és D-vitamin formájában. Jelezte, a dohányzás és a nem mértékkel fogyasztott alkohol károsan hat a szervezetre, ezeket mindenképpen mérsékelni ajánlott.

A csütörtökön elhunyt 33 ember közül a legfiatalabb 20 éves volt, aki gyorsan zajló, súlyos megbetegedésben szenvedett. Kórházban 1642 koronavírus-beteget ápolnak, közülük 171-en szorulnak lélegeztetőgépre.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés