• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezt kell tudnia, ha ma reggel is torokfájásra ébredt

Egészségmagazin 2021.01.09 Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Ezt kell tudnia, ha ma reggel is torokfájásra ébredt

Tartós éjszakai orrdugulás jelentkezhet orrpolip, orrsövényferdülés és orrkagyló megnagyobbodás miatt is, de lehet légúti allergia tünete is.

Vegye komolyan, ha nincs egyéb, légúti betegségre utaló tünete, de reggelenként rendszeresen torokfájásra ébred! Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, mi az a két gyakori ok, ami a reggeli torokfájást okozza.

Reggeli torokfájás – nehezen múlik el

Napok vagy talán hetek óta reggelenként arra ébred, hogy fáj, száraz vagy kapar a torka? Vízért, teáért nyúl, kávét készít, hogy a kellemetlen érzéstől szabaduljon? A torokfájás aztán a nap folyamán fokozatosan megszűnik, de a következő nap, megint ezzel ébred. A hosszabb ideje fennálló panaszoknak több oka is lehet, de gyakran krónikus orrdugulásra, horkolásra vagy reflux-ra lehet visszavezetni a megjelenését.

Nyitott szájjal alszik

Ha nátha esetén eldugul az orrunk, ahogy az orrspray hatása múlik, újra nem kapunk levegőt. Ilyenkor a szájon át lélegzünk, emiatt azonban a torok kiszárad. Ilyenkor sok folyadékot kívánunk, gyakran éjszaka is felébredünk az orrdugulás, torokfájás miatt, de szerencsére, a légúti betegség megszűnésével elmúlik a torokfájás is.

Tartós éjszakai orrdugulás jelentkezhet orrpolip, orrsövényferdülés és orrkagyló megnagyobbodás miatt is, de lehet légúti allergia tünete is. A téli időszakban a beltéri allergének – poratka, penészgomba és háziállatok szőre – okoznak panaszokat.

„Anatómiai okokból fekvő testhelyzetben az orrdugulás intenzívebben jelentkezik. Ha fennáll valamilyen kezelést igénylő fül-orr-gégészeti elváltozás, ami orrdugulást okoz, gyakran a reggeli torokfájás hívja fel rá a figyelmet. Ilyen probléma lehet akár a horkolás is, vagy a komolyabb szövődményekkel is járó alvási apnoe kórkép is.”

Túl sok gyomorsav

Reflux betegség esetén a nyelőcső záróizmának túlzott renyhesége miatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, egészen a garatig is visszajuthat. Fekvő testhelyzetben a reflux tünetei erősödnek, ám nem mindenkinél jelentkeznek a tipikus tünetek.

„A betegséget az erős gyomorégéssel, mellkasi égő érzéssel, gyakori böfögéssel, rossz szájízzel azonosítjuk, pedig létezik egy másik formája is, a néma reflux. Ilyenkor a jellegzetes tünetek hiányoznak, gyakran csak a légúti tünetek – torokfájás, köhögés, visszatérő arcüreggyulladás – hívják fel rá a figyelmet.”

A reggeli torokfájás kivizsgálása és kezelése

•        A beteg részletes kikérdezését és a fizikális vizsgálatot követően a teljes orrüreg- algarat- gége áttekinthetők a fájdalmatlan videoendoszkópos eljárás segítségével.

•        Ha van bármilyen elváltozás – például orrpolip, orrmelléküreg gyulladásra utaló jel , daganat, orrsövényferdülés vagy orrkagyló megnagyobbodás – ami az orrdugulást okozhatja, akkor ennek során felismerésre kerül.

•       A vizsgálat az orrnyálkahártya állapotát is megmutatja, ha szükséges, akkor allergia vizsgálatra is sor kerülhet.

•        Amennyiben felmerül a reflux gyanúja, akkor gasztroenterológiai kivizsgálásra és kezelésre is szükség van, a fül-orr-gégészeti tünetek kezelése mellett, így lehet javulást elérni. 

•        Horkolás esetén alvásvizsgálatra van szükség az alvási apnoe kizárásához. Ez otthoni alvásvizsgálat keretén belül is elvégezhető.

A kiváltó okok feltérképezésével és kezelésével a reggeli torokfájás is megszüntethető.

Legolvasottabb cikkeink