A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Cikkünk az európai társaság újságjában az endoszkópos dobhártyapótlás sikerességének prognosztikájáról

2021.01.24. | drHorváthTamás | komment

Címkék: cikk fül rizikó fülműtét dobhártya középfül tympanoplastica fülfolyás dobhártya perforáció endoszkópos fülműtét endoszkópos tympanoplastica

Nagy örömmel és nem kis büszkeséggel jelenthetem, hogy Risk stratification in endoscopic type I. tympanoplasty címmel megjelent a kutatásunk a legrangosabb európai fül- orr- gégészeti újságban, a European Archives of Otorhinolaryngology-ban. Ilyen esemény nem egyetemi környezetből nem túl gyakran történik.

Az motivált a kutatásban, hogy az endoszkópos dobhártyapótlásnak kb. 90% a sikerességi rátája (80-95%), és jó lenne közelebb kerülnünk, hogy mi áll a nagyságrendileg 10% sikertelenség hátterében, tudunk-e előre prognosztizálni a műtétre vonatkozóan, például a Middle Ear Risk Index (MERI)-szel. Már nagyon sok prognosztikai faktor szerepe merült fel az elmúlt évtizedekben ebben a kérdésben (perforáció mérete, dohányzás, fülfolyás, graft anyaga, életkor, stb.), de ez az I-es típusú tympanoplasztika esetében nem állt össze egy könnyen kezelhető rendszerré. Az anyag elkészítésében óriási segítséget nyújtott dr. Zrubka Zsombor, a Corvinus Egyetem oktatója, és az Óbudai Egyetem HECON – Egészségügyi Közgazdaságtan Kutatóközpont vezetője. Ő javasolta, hogy a beteganyagunk kapcsán rendelkezésre álló adatokból állítsunk össze egy rizikószámítási rendszert, amivel előre meg tudjuk becsülni a műtét sikerességét. Az jött ki, hogy például önmagában a MERI ebben a fülsebészeti szűk spektrumban nem annyira jelentős tényező, de a perforáció mérete, és a preoperatív halláscsökkenés, lég-csont köz igen. Ha ezt a 3 faktort együtt vizsgáljuk, akkor a betegek 2 csoportba oszthatók. Ha ezek közül a tényezők közül egyik sincs meg (kicsi a perforáció, alacsony a preop. lég-csont köz, alacsony a MERI), vagy csak egy van jelen, akkor kiválók az esélyek, lényegében 100% az esély a sikerességre. Míg ha 2, vagy mind a 3 rizikófaktor is megvan, akkor rögtön sokkal rosszabbak a sanszok.

A cikk már elérhető egy mindenki számára teljes terjedelmében olvasható, de nem letölthető pdf formában az alábbi képre kattintva:

risk_stratification_in_endoscopic_type_i_tympanoplasty.jpg

Ez a műsor nem jöhetett volna létre Zrubka Zsomboron kívül természetesen a Bajcsy Kórház Fül- Orr- Gégészeti Osztály nélkül. Nagyon hálás vagyok az osztálynak, ahol a dolgozom, és küldöm nekik!

süti beállítások módosítása