• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Március közepéig várják a start-upok jelentkezését

Hírek 2021.02.08 Forrás: Weborvos
Március közepéig várják a start-upok jelentkezését

Olyan start-upok jelentkezését várja, amelyek új megoldásokat nyújtanak az egészségügy, jelen esetben a szemészet és a fájdalomcsillapítás területén.

Az EIT Health idén negyedik alkalommal meghirdetett Wild Card programjába olyan start-upok jelentkezését várja, amelyek új megoldásokat nyújtanak az egészségügy, jelen esetben a szemészet és a fájdalomcsillapítás területén. A verseny végén a két győztes csapat legfeljebb 1,5 millió euró támogatásban részesül, valamint az EIT Health két éven keresztül támogatja őket megoldásuk fejlesztésében. A versenyre március 15-ig lehet jelentkezni az EIT Health RIS régióból, valamint azon országokból, amelyek tagjai az EIT Health InnoStars közösségének, így Magyarországról is - tudatták közleményben.

Becslések szerint Európában több mint 30 millió vak és gyengénlátó ember él, átlagosan pedig 30-ból 1 ember veszíti el a látását valamikor élete során. Ez a probléma még súlyosabb az időseknél, mivel a 65 év felettiek körében minden 3 emberből 1 szembesül látásvesztéssel. Ezek ismeretében érthetővé válik, hogy az EIT Health Wild Card programja idén miért a szem egészségét és a látást javító megoldások fejlesztését ösztönzi és támogatja.

A 2021-es verseny másik fő témája a fájdalomcsillapítás. Ahhoz, hogy elérhetőek legyenek a jelenleginél hatékonyabb fájdalomcsillapítási eszközök, és a betegek életében minőségi változás történjen, még inkább meg kell ismernünk a fájdalom kiváltó okait és a működését.

Azok számára, akik bekerülnek az EIT Health Wild Card programjába, nem mindennapi út veszi kezdetét. A program egy hackathonnal – más néven ötletversennyel – kezdődik, majd a csapatalakítástól, az üzleti modell bemutatásán át az innováció prezentálásáig számos olyan kihívás vár rájuk, amely során tökéletesíthetik az ötletüket. A döntőbe azok kerülnek, akiknek az ötletét egy szakmai vezetőkből álló zsűri a legjobbnak ítéli. A két győztes csapat mindegyike legfeljebb 750 ezer eurós támogatásban részesül évente, valamint az EIT Health két éven keresztül segíti a munkájukat – többek között mentorálással és coachinggal – és hozzáférést biztosít az EIT Health támogatói és partneri hálózatához.

„Iparági szakértőkkel egyeztetve arra jutottunk, hogy az egészségügyben jelenleg a szemészetben és a fájdalomcsillapításban is nagy szükség van innovatív megoldásokra, ezért választottuk ezt a két területet az idei EIT Health Wild Card program témájaként. Jó esély van arra, hogy az európai és a kontinensen túli állampolgárok és betegek életminősége javuljon: a megoldás olyan tehetséges emberek kezében van, akik nagy hatással lehetnek az egészségügy ezen területeire. Nagyon várjuk, hogy megismerjük a jövő feltalálóit és támogassuk az új ötleteiket, amelyek életeket változtathatnak meg”– mondta Jorge Juan Fernández García, az EIT Health innovációs igazgatója.

A tavalyi évben a női egészség fenntartásában és a digitális terápiában jelentkező kihívásokra kerestek megoldást az EIT Health Wild Card versenyzői. A 2020-as program egyik győztese a MiMARK volt: a spanyol cég kidolgozott egy olyan technológiát, amellyel pontosabban és hatékonyabban lehet diagnosztizálni a méhtestrákot. A másik díjazott a német Orbit start-up, amely a mesterséges intelligencia segítségével könnyítené meg a Parkinson-kórral élők mindennapjait.

A jelentkezéssel és nevezéssel kapcsolatos további információért látogasson el a wildcard.eithealth.eu oldalra vagy vegyen részt a Wild Card webinaron 2021. február 16-án.

Legolvasottabb cikkeink