Növelik-e a feldolgozott élelmiszerek az autizmus kialakulásának kockázatát?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Az anya terhesség alatti táplálkozása befolyásolhatja a születendő gyermek agyi fejlődését. Úgy tűnik, van egy olyan élelmiszer-adalékanyag, mely különösen hozzájárul az autizmus kialakulásához.

Egy amerikai tanulmány eredményei szerint, ha a kismama sok feldolgozott élelmiszert fogyaszt, az megzavarhatja a születendő gyermek agyi fejlődését. Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszik a propionsav, melyet tartósítószerként használnak a késztermékekben, de például a kenyérhez is hozzáadják, hogy az kevésbé gyorsan penészedjen meg.

A propionsav befolyásolja a magzat agyának fejlődését

A Közép-Floridai Egyetem kutatói laboratóriumi kísérletekkel bizonyították, hogy a magas propionsavszint befolyásolja a neuronális őssejtek fejlődését.

A propionsav zavarja a különféle agysejtek egyensúlyát. Noha kevesebb idegsejt képződik, mint általában, ezzel egy időben az úgynevezett gliasejtek mennyisége növekszik. Bár ezek támogatják a neuronok fejlődését és védik őket, azonban a túl sok gliasejt zavarja az idegsejtek egymással történő kapcsolatépítését. Emellett gyulladásos reakciókat is okozhatnak, melyet az autista gyermekek agyában gyakrabban mutatnak ki.

Csökkent interakciós képesség

A nagyobb mennyiségű propionsav lerövidíti és károsítja azokat a kapcsolódási útvonalakat, amelyeken az idegsejtek a test többi sejtjével lépnek kapcsolatba. A sérült kommunikációs csatornák és a neuronok csökkent mennyiségének kombinációja olyan viselkedések kialakulását segíti elő, melyek tipikusak az autizmusban szenvedőknél. Ide tartoznak a sztereotip viselkedési minták, valamint a másokkal való interakció képtelensége is.

Mindemellett a propionsav nemcsak mesterséges vegyi anyag, hanem az élelmiszer bélben történő hasznosítása során is keletkezik, így a nagyobb mennyiség, ami az anyai táplálékból felszívódik, a magzat szervezetébe is átjut.

Több propinsav a székletben

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az autista gyermekek székletében a propionsav nagyobb mértékben van jelen, mint általában. Ez attól is függ, hogy a bélben milyen baktériumok milyen mennyiségben vannak. Emellett az autista gyermekek gyakrabban szenvednek emésztőrendszeri panaszoktól, például irritábilis bél szindrómától is.

Ez a cikk is érdekelheti Bélflóra, autizmus és hangulatzavarok - Mi lehet az összefüggés?

Arra a szóban forgó tanulmány nem ad választ, hogy milyen mértékben befolyásolja a propionsav az autista gyermekek méhen kívüli agyfejlődését.

Gyakoribb-e az autizmus?

Az autizmus spektrumzavar egy összefoglaló elnevezés, ide tartozik a kora gyermekkori autizmus, az atipikus autizmus és az Asperger-szindróma is.

Az amerikai adatok azt sugallják, hogy az autizmus egyre gyakoribb. Felmérések szerint 2018-ban minden 59. gyermeknél diagnosztizálták, míg 2000-ben még csak minden 150. gyermeket érintett. Ez részben annak is tulajdonítható, hogy a betegséggel kapcsolatban egyre tudatosabbá váltunk, így a rendellenességet több gyermeknél diagnosztizálták. Ugyanakkor vizsgálni kell a növekedés mögött álló tényleges okokat is.

Tovább

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Fördern verarbeitete Lebensmittel Autismus? (NetDoktor.de)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Orémuszné Kertész Tímea, pszichológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.