Az AstraZeneca-vakcina rehabilitációja várható

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Németországban hamarosan dönthetnek arról, hogy folytatódjon-e a 65 felettiek oltása a britek vakcinájával. Egy német immunológiai szaktekintély azt sürgeti, mielőbb változtassák meg az érvényben lévő - elutasító - hivatalos álláspontot, és tegyék lehetővé, hogy a 65 évnél idősebbek is megszerezhessék a vakcinával elérhető védelmet.

A német immunológiai társaság vezetője, Carsten Watzl nagyon meggyőzően nyilatkozva arról beszélt, a döntéshozóknak meg kell változtatniuk ajánlásukat. Vissza kell vonni azt a klauzulát, amiben a 65 évnél idősebbek számára nem javasolják e vakcina beadását. A szakember arra kívánja rávenni Angela Merkel kancellárt, hogy élő tévéadásában oltassa be vele magát, bizonyítandó, hogy biztonságosnak tartja.

Dr. Watzl azután tette közzé felhívását, hogy egy most megjelent skóciai vizsgálat szerint időseknél is hatásos az Oxford-AstraZeneca védőoltása. A német vakcina-bizottság úgy döntött, hogy fontolóra veszi az immunológiai társaság vezetőjének javaslatát.

Németországban az ország számára nagy küzdelmet jelent a fertőzés harmadik hulláma, aminek során makacsul magasan maradnak az esetszámok. Úgy tűnik, mintha nem minden döntéshozó emlékezne arra, hogy az Európai Unió gyógyszer-engedélyezési hatósága 2021. januárjában minden korosztály számára jóváhagyta az Oxford-AstraZeneca-vakcina alkalmazását. Azonban bevezetését több országban ellenérzéssel fogadták.

A francia, a német, az olasz állam döntéshozói, hatóságai közleményben fogalmazták meg, hogy alkalmazását idősebbeknél nem ajánlják, mivel e korcsoportokban a hatásosság bizonyítására nincs elég meggyőző mennyiségű adat. Ennek következtében a német egészségügyi rendszer jelen pillanatig kevesebb, mint 300 ezer adagot használt el abból az 1,7 milliónyi mennyiségből, ami az ország rendelkezésére áll. Januárban Macron francia elnök pedig azt jelentette ki, hogy ez a vakcina az idősebbeknél „kvázi hatástalan”. Állítását a brit kormányzat és egészségügyi hatósága határozottan cáfolta. A gyógyszercég pedig továbbra is kitart amellett, hogy vakcinája minden korcsoportban hatásos.

Az Egyesült Királyság, érhető okokból, azon országok közé tartozik, ahol bármely életkorú egyén számára jóváhagyták ezt a védőoltást. (Az Európai Unión belül elsőként Magyarország engedélyezte a vakcinát, azonban hazánkban is kizárólag a 60 év alattiak oltása során alkalmazzák - WEBBeteg.hu)

AstraZeneca vakcina Nyíregyházán, 2021. március 2-án

Az idősebbek is kisebb eséllyel kerülnek kórházba

A németországi döntés átgondolásának, a pozitív változtatásnak sürgetése hátterében az áll, hogy nyilvánosságra került a skóciai közegészségügyi intézet (Public Health Scotland) AstraZeneca-vakcina vizsgálatának eredménye. Az adatokból az derül ki, hogy 4 héttel az első dózis beadása után a recipienseknél 85%-kal csökkent a kórházba kerülések száma – a Pfizer-BioNTech első dózisa e téren 94%-os hatékonyságot mutatott. Az említett 2 vakcina próbáinak összesített adataiban a 80 év felettieknél a hospitalizációs szám összességében 81% -os csökkenést mutatott.

Németországot is eléri a harmadik hullám

Németországban 2,4 milliót meghaladó számú koronavírusos eset fordult elő a pandémia kezdete óta, s a járványnak 70 ezernél több a halálos áldozata. Bár a korlátozások december közepe óta érvényben vannak, a fertőzések száma ma is aggasztóan magas. Ezért a könnyítést ebben a helyzetben a hatóságok nehezen tartják elképzelhetőnek. A múlt hétre vonatkozó adatok azt mutatják, hogy 100 ezer emberenként a fertőzések száma 59,3 esetre nőtt, az előző heti 57 infekcióról. A kormányzati szakemberek jövő héten ülnek össze és azt fogják mérlegelni, miként döntsenek a március 7-ig tartó korlátozási szabályokról. Merkel kancellár egyelőre arra intette a lakosságot, hogy itt a harmadik hullám, és nagy kockázatot jelentene, ha túl gyorsan lazítanak a szabályokon.

Úgy vélem, hamarosan változás várható Németországban. Ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk vakcinálási céljainkat, szükség van rá, hogy az emberek megkaphassák ezt az oltást” – nyilatkozata Watzl professzor egy BBC műsorban. „Meggyőződésünk, hogy jól működik a 65 felettiek esetében is. A friss skót adatok világosan mutatják, hogy kellő módon kiváltja az immunválaszt, tehát képes az idősebbeket is megvédeni a betegség súlyos formájától. A Skóciából érkezett adatok ismeretében a német döntéshozók megváltoztatják hozzáállásukat” – jelezte pozitív várakozásait Watzl professzor, majd hozzátette: „Ha még arra is sor kerülne, hogy Merkel kancellár nyilvánosan beoltatná magát, az nagy előrelépést jelentene e vakcina felvételének elfogadásában.

Thomas Mertens, a német vakcina-bizottság vezetője, a ZDF-nek adott nyilatkozatában pár napja megemlítette, hogy testületük az AstraZeneca-vakcinát illetően „hamarosan egy aktualizált ajánlást hoz nyilvánosságra”, és egy fontos kijelentést is tett: „A magunk részéről, mi sose kritizáltuk, sőt, igen jónak tartjuk ezt a vakcinát”. Egyelőre azonban további adatokat, részleteket várnak a skóciai vizsgálatot ismertető tanulmány szerzőitől.

Fontos

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró
Forrás: Germany urged to back AstraZeneca jab for over-65s (BBC News)
Fotó: MTI/Balázs Attila

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.