Elhízás és koronavírus: cselekvésre van szükség

szerző: Dr. Halmy Eszter
megjelent:

Az elhízás előfordulása a világ országaiban szoros összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedéssel és halálozással a World Obesity adatai szerint.

A Magyar Elhízástudományi Társaság az aláírója a világszervezet kezdeményezésével létrejött Global Obesity Forum Deklarációjának,amely azonnali cselekvésre hívja fel a kormányok és egészségügyi döntéshozóik figyelmét az elhízás kiemelt kezelésére különös tekintettel a COVID-19 pándémiára /WOD Declaration FINAL (worldobesityday.org)/.

A Nyilatkozatot az Egészségügyi Világszervezet,az Egyesült Nemzetek Szervezete és az OECDarra irányuló felhívása inspirálta, hogy „jobb legyen a felépülés” a Covid-19-ből az emberek és az egész bolygó egészsége érdekében. A Deklaráció a 2020-as Globális Elhízás Fórumon elért konszenzust tükrözi.

A Nyilatkozat rögzíti, az elhízás olyan krónikus, visszatérő, progresszív betegség, amely nem részesül előfordulásához és hatásához mért prioritásban, és amely a feltörekvő gazdaságok egyik leggyorsabban növekvő egészségügyi problémája. Számos egyéb nem fertőző betegség és mentális egészségi zavar kapuja, és jelenleg a Covid-19-hez köthető komplikációk és halálesetek fő tényezőjét jelenti. Lehetőség van arra, hogy minden országban támogassanak, finanszírozzanak és megvalósítsanak különböző intézkedéseket annak érdekében, hogy biztosítsák mindenki jobb, a körülményeknek ellenállóbb és fenntartható egészségét most, és a Covid-19 utáni időkben.

A Deklaráció legfontosabb üzenete ennek megfelelően

Az elhízás további megbetegedések kockázati tényezője, többek között a COVID-19 kimenetelét jelentősen rontó rizikó faktornak tekintendő, ezért megelőzése prioritást érdemel. Az elhízás hosszútávú kezelése a teljes életútra kiterjedően - a fogantatás előtti időszaktól a gyermekkoron át egészen az idős korig - valamint a COVID-19-ből való felépülés során,az egészségügyi ellátó rendszer keretében széleskörű társadalmi összefogás mellett valósítható meg világszerte.

A farmakológiai, életmódbeli,viselkedésterápiás és sebészeti beavatkozásokat, vagy az újszerű kezelési stratégiákat (például telemedicina)minden túlsúlyos ember számára elérhetővé kell tenni. Az egészségügyi rendszer szakmai és strukturális fejlesztése elkerülhetetlen a COVID-19-re adott releváns válasz és az elhízással élők megkülönböztetés mentes ellátása érdekében, továbbá a társadalmi, gazdasági, környezeti rendszerek globális szemléletű kedvező alakítása nélkülözhetetlen a multifaktoriális eredetű globális elhízás kezelésében.

(Szerző: Dr. Halmy Eszter ügyvezető elnök, Magyar Elhízástudományi Társaság)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.