A variánsok ellen kialakuló antitestek keresztvédelmet jelenthetnek

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az újabb típusú, fertőzőképesebb koronavírus-variánsok ellen kialakuló antitestek - a laboratóriumi vizsgálatok szerint - meg tudják akadályozni a korábbi variánsok által okozható fertőződést, azaz megelőzést jelentenek velük szemben.

A kémcső kísérletekben a pandémia első hullámában Dél-Afrikában SARS-CoV-2-vel fertőződött emberektől nyert ellenanyagoknak a semlegesítő hatását tanulmányozták a kutatók. Akkor, e korai fertőződésük idején még a vírus kezdeti változata volt az uralkodó. Tanulmányozták továbbá a második hullám túlélőiben is, akik esetén már a fertőzőképesebb, a kezelésekre kevésbé reagáló új variáns volt túlsúlyban.

Azt találták, hogy az első hullámban kialakult antitestek neutralizálták az első hullámú vírust, azonban a második hullámút nem. És, ahogyan az várható volt, a második hullám során létrejött ellenanyag viszont a második hullám vírusai mellett semlegesítette még az első hullám vírusait is – ha nem is annyira erőteljesen. Ezek a megfigyelések szerepelnek a medRxiv szakmai oldalon közzétett tanulmányban.

E hét közepén (március 3-án) tartott sajtótájékoztatójukon a dolgozat társszerzője, Alex Sigal (Africa Health Research Institute) azt mondta, hogy megfigyeléseik reményt keltőek arra nézve, hogy a vírusvariánsokon alapuló vakcinák meg tudnak védeni a világszerte cirkuláló többi vírusváltozattal szemben is. A gyógyszercégek már dolgoznak azon, hogy a Dél-Afrikában azonosított variánsokon alapuló vakcinákat fejlesszenek ki.

Salim Abdool Karim, epidemiológus (Dél-Afrika, COVID-19 kormányzati csúcstanácsadó) előrejelzése szerint 2021 végére a legtöbb vakcinagyártó ennek megfelelően fogja módosítani a már kifejlesztett vakcináját.

Korábban a témában A COVID-19 elleni vakcinák, kezelések hatása a dél-afrikai variáns esetében

Szerző: WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet, újságíró
Forrás: yahoo.com

Ajánlott cikkek - COVID-19 elleni védőoltások

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.