• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A halottszállítókon egyre nagyobb a teher

Lapszemle 2021.04.06 Forrás: nepszava.hu
A halottszállítókon egyre nagyobb a teher

Naponta többször is megjárják egy-egy kórház vírusosztályát. A szigorú szabályok miatt alig tudnak a családok gyászfeldolgozásában segíteni.

Este fél hat, a halottszállók az éjszakai műszakjukra készülnek. A Télizöld Kegyeleti Szolgálat ferencvárosi telephelyén egyáltalán nincs rossz hangulat, már-már derűs emberek készülődnek a fárasztó műszakra. Bemelegítésként vagy tán feszültséglevezetésként több poént is bedobnak: irónia, fekete humor. Pedig most a szokásosnál is szomorúbb időket élnek, írja a nepszava.hu

Az asztalon már kikészítve hever egy cetli, azon négy cím: a délutáni műszak „hagyatéka”. Ezekre a helyekre ők már nem tudtak kimenni. Szabály szerint 2-4 órán belül kell elszállítani az elhunytat, ám ez nem mindig tartható. Az egyik elhunyt Covid-gyanús. A hatalmas termetű halottszállító, a csupa izom Serfőző Attila sóhajt. De nem a fertőzéstől való félelmében, az nem lett úrrá sem rajta, sem a kollégáin. Inkább az a probléma – mondja –, hogy ha maszkban és védőfelszerelésben kell valakit lecipelni a negyedikről, két emelet után „elfogy a levegő a maszk mögül”. Azonban nincs apelláta: kórházi vélekedések szerint a covidos beteg teste a halál után még öt napig fertőz. Még akkor is be kell tartani ezeket a szabályokat, ha ők maguk már nincsenek komoly veszélynek kitéve: ketten átestek a fertőzésen – majd szerencsésen felépültek –, a többiek pedig már megkapták az oltást.

– Még nem kritikus a terhelés, de már a határán vagyunk – hangsúlyozza Novák Gergely, a Télizöld Kegyeleti Szolgálat Zrt. tulajdonosa. Azt meséli, idén márciusban kétszer annyi halottat kellett ellátniuk mint a korábbi időszakban. Pedig a pandémia berobbanását követően a tavalyi év sem volt könnyű. Korábban egy 12 órás műszak alatt 6-8 elhunythoz kellett kimenniük. Most viszont előfordul, hogy a 10-15 helyre kell.

– Ez már jelentősen kivesz a kollégákból nemcsak fizikailag, hanem pszichológiailag is – mondja. A Télizöldnélnél 50-en dolgoznak, valamivel több mint fele fizikai dolgozó, azaz sofőr, halottszállító. Több kórháznak is végeznek szolgáltatást, ők mennek fel a kórtermekbe és viszik le az elhunytat a patológiákra.

A lap által megkeresett vállalkozók egybehangzóan állították, hogy a kormányhivatalok már októberben végighívták, -látogatták a kórházakat, temetkezési cégeket, és felmérték az elhunytak tárolására alkalmas hűtőkapacitást. Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Vállalkozók Országos Szakegyesületének (MATESZSZ) elnöke szerint a kormányhivatalok a kórházakban, temetőkben is monitorozzák a tárolási kapacitást. „Mi is tudunk kórházról, ahová a megyei kormányhivatal szállíttatott ki konténert, más esetben egy kft. vezetője önköltségen vásárolt mobil hűtőegységet és ajánlotta fel valamelyik egészségügyi intézetnek” – közölte a MATESZSZ elnöke.

 

Legolvasottabb cikkeink