Kevesebb ellenanyag esetén is lehetséges a koronavírussal szembeni védettség

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az alacsonyabb kiváltott antitestszint ellenére képesek a vakcinák hatékonyan védelmezni a variánsokkal szemben is.

Az egydózisú Johnson & Johnson COVID-19 elleni vakcina és a 2-dózisú Pfizer-BioNTech-oltásról egyaránt az derült ki a legfrissebb tanulmányokban, hogy még azon esetekben is védelmet nyújtanak a riadalmat keltő koronavírus-variánsokkal szemben, ha az egyénben a neutralizáló ellenanyag szintje csökkent mértékű – erre mindjárt két tanulmány is utal a Nature tudományos folyóiratban, adatokkal szolgáltatva példát.

Mindkét dolgozat szerzői azt hangsúlyozzák, hogy az egyéb módon létrejövő immunválaszok képesek a kompenzációra. Az egy hete (június 9-én) megjelent első tanulmány arról szól, hogy a kutatók olyanok vérmintáját vizsgálták, akik 2 hónappal korábban Johnson & Johnson (J&J) vakcinát kaptak. Összehasonlítva a két különböző mintát, vagyis hogy a pandémia korábbi szakaszában cirkuláló vírus ellen milyen volt a kialakult neutralizálóellenanyag-szintjük ahhoz képest, hogy mennyi lett a neutralizáló antitest mennyisége a vérükben az először az Egyesült Királyságban, majd Dél-Afrikában, Brazíliában és Kaliforniában azonosított variánssal szemben, azt látjuk, hogy a különbség az előző állapotban háromszorosan alacsonyabb volt.

A kutatók beszámoltak róla, hogy a vizsgált egyéneknél másféle erőteljes (robusztus) immunaktivitást is megfigyeltek, és az immunsejteknek a variánsokra adott reagáló válasza töretlen maradt. A klinikai vizsgálatokban, jegyezték meg a kutatók, a J&J vakcina megvédett a tünetes COVID-19-től Dél-Afrikában és Brazíliában, ahol a variánsok okozták a legtöbb esetet. Az oltás ezekben a körzetekben való hatékonyságának tényéből arra következtethetünk, hogy nagy annak a valószínűsége, hogy ezek a bizonyos más immunválaszok is közreműködhetnek a védelemben, állította nyilatkozatában a dolgozat társszerzője, dr. Dan Barouch (Beth Israel-Deaconess Medical Center, Boston).

Egy másik tanulmányban Pfizer/BioNTech-vakcinával oltottaktól nyert minta elemzésével folyt a vizsgálat. Ezekben a mintákban az először Indiában és Nigériában azonosított variánsok neutralizálására alkalmas ellenanyag mennyisége alacsonyabb volt, mint a vírus korábbi változatai ellen termelődött antitestek szintje – mondták kutatók ugyancsak nemrégiben (június 10-én), ennek ellenére mégis „erőteljes, megbízható neutralizáció” mutatkozott az összes tesztelt variánssal szemben. A tudósok következtetése szerint tehát a neutralizáló antitestek szintje nem feltétlenül tükrözi azt, hogy a vakcinák milyen védelmi válaszképességgel rendelkeznek az összes lehetséges (potenciális) vírusvariánssal szemben.

Kapcsolódó

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Vaccines effective vs variants despite diminished antibodies; kids may be as contagious as adults (yahoo!news)

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.