Hirdetés

Kismedencei fájdalom

A medence, ami a méhet, a petevezetőket, a petefészkeket, a hüvelyt, a húgyhólyagot és a végbelet tartalmazza, a törzs legalsó része, a has alatt és a csípőcsontok között. A nők gyakran éreznek fájdalmat ezen a területen. Az ilyen fájdalom változó típusú és erősségű, néha nehéz lehet kideríteni az okát.

kismedencei fájdalom |

InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

A kismedencei fájdalmat gyakran, de nem mindig a női belső nemiszerv rendszer betegségei okozzák. A medencei fájdalom más okai a belekkel és a vizeletelvezető rendszerrel kapcsolatosak. Lelki tényezők hatására a fájdalom súlyosabbnak tűnhet, vagy még akkor is jelentkezhet fájdalomérzés, amikor nincs semmiféle orvosilag igazolható eltérés.

Kórisme

Ha egy nő hirtelen fellépő, jelentős fájdalmat jelez az alhas, vagy a medence területén, az orvosnak gyorsan el kell döntenie, hogy a helyzet veszélyállapot-e, ami azonnali műtétet tesz szükségessé. Vészhelyzetre példa a vakbélgyulladás, a bélfal átfúródása (perforáció), petefészekciszta megcsavarodása, méhen kívüli terhesség, és a petevezeték megrepedése.

Az orvos a fájdalom leírásából gyakran meg tudja határozni annak okát, az arra vonatkozó adatokból, hogy milyennek érzi a beteg (éles, vagy tompa), milyen körülmények között és milyen hirtelen kezdődött, mióta tart, és hol helyezkedik el.

További tünetek segíthetik az orvost a kórisme felállításában, ilyen a láz, hányinger, vagy hányás. A fájdalom fellépésnek időbeli viszonya az evéshez, alváshoz, nemi élethez, mozgáshoz, vizelet- és székletürítéshez szintén segíthet.

Először fizikális vizsgálatot végeznek. A kismedencei (belső) vizsgálatn mindig része a medencei fájdalom kivizsgálásának, segít annak meghatározásában, hogy mely szervek érintettek, és van-e gyulladás.

A laboratóriumi vizsgálatok, mint például a teljes vérsejtszámlálás, vizeletvizsgálat, vagy terhességi teszt, kimutathatnak fertőzést, belső vérzést, vagy méhen kívüli terhességet.

Szükséges lehet a belső szervek ultrahang-, komputertomográf- (CT), vagy mágneses magrezonancián (MRI) alapuló képalkotó vizsgálata.

Néha az orvos feltárást, vagy laparoszkópiát végez (az utóbbi eljárás során száloptikás csövet használnak a hasi és medencei szervek vizsgálatára)H, hogy meghatározza a fájdalom okát.

kismedencei fájdalom

2021-07-26 11:31:02

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop