Hirdetés

Púp a hátamon - fibromyalgia

A csomós hátizmokat, a fibromyalgiát sem laborértékekből, sem röntgenfelvétel alapján nem ismerheti fel az orvos, mert minden normális képet mutat.

fibromyalgia, hátfájás |

InforMed Hírek19:24-25   InforMed | Tamasi, J.

Egyetemeken nem is tanítják behatóan, bár a lakosság egyre jelentősebb százaléka küzd ezzel a panasszal, ami miatt közérzetük és életminőségük drasztikusan romlik.   
Vándorló, néha elviselhetetlen fájdalmak, depresszió, fáradtság az ismertetőjele. A szokásos reumatológiai gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szerek hatástalanok, mert nem gyulladásos fájdalomról van szó.

Keletkezésének oka nem ismert. Úgy vélik, öröklötten is nagyobb lehet a fájdalomérzet. Egyes vizsgálatok szerint az érintettek immunrendszere, a test saját szerotoninja, vagyis a fájdalomcsökkentő és hangulatjavító anyaga ellen fordul. Ennek következtében a szerotonin szint csökken, viszont a legerőteljesebb fájdalomközvetítő, a P-anyag szintje megnő. Sok tényező segíti elő a fibromyalgia létrejöttét:
  • túlzottan megerőltető fizikai munka
  • rossz tartás, egyoldalú megterhelés
  • hideg
  • nedvesség, nyirkos idő
  • sérülések, húzódás
  • lelki stressz
Bizonyos esetekben nyilvánvaló kapcsolat észlelhető a lelki egyensúly és a fibromyalgia kialakulása között. Az elfojtott és ki nem élt agressziók fájdalmas háti csomók formájában nyilvánulhatnak meg, és elindíthatják a vándorló fájdalom-szindrómát.

Előfordulás, panaszok

A fibromyalgia velejárója a tartós fájdalom, amely nem az ízületek környékén lép fel, hanem az inakban, rostkötegekben és az izmokban. A legfrissebb statisztikák szerint a lakosság 1-3%-a szenved e betegségtől, és a betegek 90%-a nő. Mivel a fibromyalgia az esetek jelentős részében rejtve marad, a valós számok ennél vélhetően jóval rosszabbak. Legtöbbször 35 és 40 év körül kezdődnek a panaszok.

Az érintettek szinte az egész testükben éreznek fájdalmat, de különösen a háti fájdalom jellemző, és főként az izom-ín átmenet táján. A fájdalmakhoz különböző panaszok társulhatnak:
  • alvászavarok
  • fejfájás - főleg a tarkótájról indul
  • depresszió, lehangoltság, kedvetlenség
  • gyomorfájdalmak, puffadás
  • fáradékonyság, kimerültség
  • reggeli izommerevség
  • “hangyamászás"-érzés.
A panaszok lassan, különböző ütemben fejlődnek ki, hónapokon vagy éveken keresztül súlyosbodhatnak. Spontán javulás viszonylag ritka, ha mégis előfordul, inkább a 60 éves kor után jellemző. A fibromyalgia nem fenyegeti az életet, de drasztikusan ronthatja a közérzetet és az életminőséget.

Bizonyos betegségek utánozhatják a fibromyalgiát
  • krónikus poliartritisz
  • Bechterew-kór
  • szklerózis multiplex
  • bizonyos depressziók.
Az orvosi vizsgálatok ki kell zárják a másodlagos betegségeket. Ehhez elengedhetetlen lehet a labor, röntgen.

A következő feltételek megléte esetén mondhatjuk, hogy fibromialgia áll fenn:

  • A fájdalom mindkét testfélre, ezenkívül az alsó és felső végtagokba, valamint a hátsó és elülső mellkasfélbe is kisugárzik.
  • A fájdalmak három hónapon túl fennállnak
  • Fájdalmakat okozó csomókat lehet találni valahol az izmok és inak között, ezek időnként "vándorolni" képesek, és a rájuk gyakorolt nyomással igen nagy mértékben növelni lehet a fájdalomérzetet
  • A reumatológiai vizsgálatok a panaszok ízületi vagy belszervi okát kizárják.
Tüneti kezelés

Főként antidepresszívumokat és altatókat használnak Vannak olyan betegek, akik fájdalomcsillapítókra is jól reagálnak. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők viszont alig javítanak valamit, mivel a fibromyalgia nem gyulladás.

A gyógyszeres lehetőség mellett fizioterápiás eljárásokat lehet alkalmazni:

  • meleg vagy hideg kezeléseket az egész testre vagy csak bizonyos testtájakra speciális hideg kezelést, krioterápiát (mínusz 110 fokos kezelést mintegy 3 percen át), erre a fibromyalgiás betegeknek 60%-a jól reagál, tüneteik a kezelés hatására néhány órától több napig is jelentősen csökkennek, ez alatt sokkal hatékonyabban végezhetik a különböző gyógytorna gyakorlatokat
  • az elektroterápia alacsony frekvenciájú árammal (pl. TENS) a fájdalomérzetet jelentősen csökkenti
  • a kézi nyirokmasszázs és a kötőszöveti masszázs ugyancsak csökkenti a panaszokat
  • a kondicionáló tréning, az erőgyakorlatok, a lazító és nyújtó gyakorlatok az aktív gyógytorna,
  • az ultrahangkezelések javítják a szöveti anyagcserét, és oldják a másodlagos izomgörcsöket
  • pszichoterápiás eljárások is segíthetnek a páciensnek. A fibromyalgiát stressz okozhatja, és a tüneteket tovább súlyosbíthatja, ezért a relaxáció, például az autogén tréning vagy a progresszív izomrelaxáció sokat segíthet. Hasonlóan jótékony lehet egy önismereti, konfliktus kezeléssel foglalkozó tréning.
Mit tehet a beteg?

A bevált terápiás módszerek mellett pszichoterápiával javítható a konfliktusfeldolgozó képességet és a régi konfliktusok késői következményeit.

Nagyon fontos az egyén személyiségének legmegfelelőbb napi sportos mozgásprogram. Az úszás, kerékpározás, futás, túrázás, jóga, más keleti sportok nemcsak a fájdalmat csökkentik, hanem a depresszív hangulatot is javítják. Az alvás-ébrenlét ritmus korrekt szabályozása, az azonos időben való elalvás ugyancsak fontos.

Természetes gyógymódok

A beteg gyógykezelése során nem a csomók kezelésére, hanem az egész ember, a beteg szervezet anyagcseréjének, lelki egyensúlyának, normális regulációjának helyreállítására kell törekedni.

Keleti gyógyászat

A keleti gyógyászat szerint a fibromyalgia oka sokszor a testen belüli energiakeringés zavarában keresendő, így az akupunktúra, kínai masszázs, köpölyözés, moxaterápia, Penczel-féle meridiánkezelések, csi kung-gyakorlatok megoldhatják a problémát. .

Masszázsok

A masszázsok a fizikai hatásokon túl lelki kiegyensúlyozó, harmonizáló, relaxáló hatással is rendelkeznek, és így szinte valamennyi masszázsféle javítja a fibromyalgiát. Az ellazulás állapotában javul a vegetatív egyensúly, a nyirokkeringés, a szöveti anyagcsere. Különösen jótékonyak a távol-keleti masszázsok, mint a yumeiho-, thai-, tibeti, akupresszúrás, la phyto-, kínai masszázs. Ezek a technikák ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek a többdimenziós ellazításra, a testi és lelki tényezők mellett szellemi hatást is gyakorolnak.

A masszázsokhoz használt gyógynövényaromák, személyiséghez választott színek és fények, valamint a relaxáló zene hatására minden izom ellazul, élettani működései harmonizálódnak.

Manuális medicina, kiropraktika

A gerinccsigolyák és a végtagízületek enyhe elmozdulásai sokszor komoly zavarokat okozhatnak, habár a röntgen-, ortopédiai vizsgálatok semmilyen elváltozást nem tudnak felfedezni. A jól képzett kiropraktőrök megszüntetik a hibás helyzetű gerinccsigolyák okozta izomfeszültséget, és helyre is tudják igazítani a rosszul álló csigolyákat.

Kineziológia

A stresszek elégtelen feldolgozásából származó zavarok legelső megjelenése izmainkban észlelhető. A jól képzett kineziológus időben felismeri ezeket, és az izomzaton keresztül oldani is képes a lelki zavarokat. A kineziológia a modern kor emberének létrehozott lelki elsősegély, valamennyi pszichoszomatikus betegség kezelésének egyik leghatékonyabb módja.

Jóga, Csi Kung

A fibromyalgia oldódásának előfeltétele az ellazuláson kívül a helyes légzés, a belső lelki harmónia, az izmok nyújtása, mely feltételeket a nyugati dinamikus mozgás kiegészítésére a távol-keleti mozgásgyakorlatok egyszerre képesek előmozdítani. A jóga, a kínai torna bármely életkorban elkezdhető, de jó, ha szakemberhez fordulunk, és speciális terápiás oktatásban részesülünk.

Mivel a fibromyalgiától szenvedők sokszor kiábrándult kilátástalanságba süllyednek ismétlődő panaszaik miatt. Az egyénre szabott életmódváltás, a fizikális és a természetes gyógymódok együtt hatékony kezelését, sokszor gyökeres megoldását nyújtják. Fontos azonban a hozzáértő szakember segítsége, a beteg nyitott, változtatni kész hozzáállása és a szorongató stresszállapotok megoldása.

fibromyalgia, hátfájás

2021-07-29 10:53:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop