A koleszterinszint-emelkedés a menopauza tünete lehet

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
frissítve:

A menopauza jól érzékelhető testi és lelki tünetei mellett néhány láthatatlan tünettel is számolniuk kell a változókorba lépő vagy már változókorban járó nőknek. A hormonális hatások változása miatt ugyanis ebben az időszakban fokozottabban megemelkedhet a koleszterinszint.

Ma még meglehetősen kevés változókorú nő tudja, hogy a menstruációs ciklus szabálytalanná válásakor, majd megszűnésekor, nem csak a test formájának átalakulásával, hirtelen jött hangulatváltozásokkal, hőhullámokkal, álmatlansággal, gyakori fejfájással vagy kimerültséggel kell számolnia.

A leginkább érzékelhető tünetek mellett, ugyanis felléphet egy észrevehetetlen, ám annál ártalmasabb, később komoly betegségek kialakulásáért felelős kockázati tényező: a magas koleszterinszint.

A menopauza idején bekövetkező zsíranyagcsere-változások, elsődlegesen az ártó, tehát az LDL-koleszterin szintjének emelkedését, és a hasznos, azaz a HDL-koleszterin szintjének csökkenését idézhetik elő.

A magas koleszterinszint, pedig a keringési rendszer megbetegedését kiváltó érelmeszesedés kialakulását okozhatja. Míg a szív- és érrendszeri megbetegedéseket néhány évvel ezelőtt, kizárólag a középkorú férfiak betegségének tekintették, ma már bizonyított, hogy jóval több nőt érintenek, mint férfit. Ráadásul a nők panaszai mások, mint a férfiaké: az infarktusra jellemző szorító mellkasi fájdalom helyett, ők inkább gyengeségre, levertségre panaszkodnak, vagy éppen semmilyen tünetük nincs.

A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges életmódot és táplálkozást, sem az egészséges életmód és táplálkozás nem helyettesíti az orvos által elrendelt gyógyszeres kezelést.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.