• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Új vírusellenes szer klinikai vizsgálata indult itthon

Gyógyszerpiac 2021.09.14 Forrás: Weborvos
Új vírusellenes szer klinikai vizsgálata indult itthon

Elkezdődött az MSD és a Ridgeback Biotherapeutics globális vizsgálata magyar önkéntesek részvételével.

Az MSD és a Ridgeback Biotherapeutics megkezdte a 3. fázisú MOVe-AHEAD klinikai vizsgálatot, amelyben a molnupiravir nevű, szájon át szedhető vírusellenes terápiát vizsgálják arra vonatkozóan, hogy képes-e megelőzni a COVID-19-fertőzést olyan felnőtteknél, akik laboratórium által igazolt koronavírus-fertőzésben (SARS-CoV-2) szenvedő betegekkel élnek egy háztartásban - tudatták közleményben.

„Mivel a járvány folyamatosan terjed és a világ számos pontján a pandémia újabb hullámairól számolnak be, fontos, hogy új lehetőségek után kutassunk, amelyekkel megvédhetjük a vírusnak kitett embereket attól, hogy megbetegedjenek” – mondta Dr. Nick Kartsonis, a Merck Research Laboratories vakcinákkal és fertőző betegségekkel kapcsolatos klinikai kutatásokért felelős szenior alelnöke. – „Ha sikerrel járunk, a molnupiravir fontos, új lehetőséget jelenthet a COVID-19-járvány által a közösségeinkre rótt terhek csökkentésében.”

Más országok mellett Magyarországon is sor kerül önkéntesek vizsgálatba való bevonására. Hazánkban összesen 8 centrumban, 55 személy részvétele várható a vizsgálatban. Dr. Barótfi Szabolcs, az MSD Pharma Hungary Kft. klinikai vizsgálatokért felelős igazgatója elmondta: „Nagy izgalommal tölt el bennünket, hogy magyar önkéntesek és orvosok is részt vehetnek ebben a fontos, nemzetközi kutatásban. A magyarországi szakemberek egy része így első kézből szerezhet tapasztalatot a molnupiravir alkalmazásával kapcsolatban. A vizsgálatban résztvevő személyek beválasztása rövidesen megkezdődik, és a kutatás eredményeit legkorábban a jövő év első felében várjuk.”

A MOVe-AHEAD vizsgálatról

A MOVe-AHEAD (NCT04939428) egy 3. fázisú multicentrikus, randomizált, kettősvak, placebo-kontrollos vizsgálat, amely a szájon át alkalmazott molnupiravir hatásosságát és biztonságosságát vizsgálja placebóval összehasonlítva. A kutatók feltételezése az, hogy a gyógyszer képes megakadályozni a COVID-19-fertőzést olyan felnőtteknél, akik laboratórium által igazolt koronavírus-fertőzésben szenvedő betegekkel élnek egy háztartásban. A vizsgálatba világszerte körülbelül 1332 résztvevőt terveznek bevonni, akik randomizált módon öt napon keresztül, 12 óránként vagy molnupiravirt (800 mg) vagy placebót kapnak. A vizsgálatban olyan személyek vehetnek részt, akik betöltötték a 18. életévüket, jelenleg egy háztartásban élnek valakivel, aki pozitív SARS-CoV-2-teszttel rendelkezik, és a COVID-19 legalább egy, öt napnál nem régebbi tünete kimutatható nála. Nem vehetnek részt a vizsgálatban azok, akik a bevonást megelőző több mint 7 napja megkapták a koronavírus-ellenes oltásuk első dózisát, korábban már voltak COVID-19-fertőzöttek vagy jelenleg a fertőzés bármely tünetét mutatják.

A molnupiravirról

A molnupiravir (MK-4482/EIDD-2801) egy kísérleti szakaszban lévő, szájon át szedhető ribonukleozid analóg, amely gátolja többféle RNS-vírus replikációját, beleértve a COVID-19-fertőzést okozó SARS-CoV-2-ét. A gyógyszermolekula lényegében beépül a vírus RNS-ébe, ahol mutációs folyamatok során a vírus halálát okozza. Jelenleg a molnupiravir biztonságosságát és hatásosságát a korábban indult MOVe-OUT vizsgálat második részében is kutatják, amely egy globális 3. fázisú, randomizált, placebo-kontrollos, kettősvak, több helyszínen végzett vizsgálat. Ez a vizsgálat olyan, nem kórházi kezelés alatt álló, laboratórium által igazolt enyhe vagy közepes fokú COVID-19-fertőzésben érintett felnőtt betegeket követ, akik legalább egy olyan kockázati tényezővel rendelkeznek, ami a betegség rossz kimenetelével fenyeget. A vizsgálat eredményei 2021 második felében várhatóak.

Legolvasottabb cikkeink