• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Magánellátási toplista: fogászat, nőgyógyászat, bőrgyógyászat

Hírek 2021.09.15 Forrás: Weborvos - NN Biztosító
Magánellátási toplista: fogászat, nőgyógyászat, bőrgyógyászat

A megkérdezett területek közül a legritkábban igénybe vett szolgáltatási területnek a reumatológia, a neurológia és a dietetika számít.

Egyes orvosi szakterületeken szinte megkerülhetetlen, máshol alig vesszük igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat – az NN Biztosító kutatásából pontosan kirajzolódik a magyarok magánellátási TOP-listája. 

Az aktív korú (20-65 éves) hazai internetezők 60 százaléka igénybe vette már a magánegészségügy szolgáltatásait, 13%-uk ráadásul új belépő volt az elmúlt évben. A magánegészségügy egyre erősödő népszerűségéhez így nem férhet kétség, az NN Biztosító kutatásából emellett egyértelműen kirajzolódik a magyarok magánellátási TOP-listája is.

Az első hely vitathatatlanul a fogászaté: a magánegészségügy ügyfelei közül 94% nyilatkozott úgy, hogy járt már magánfogorvosnál, egyharmaduk az elmúlt egy év során is. A második helyen a nőgyógyászat/szülészet áll 50%-os aránnyal, amit a bőrgyógyászat követ harmadikként. A megkérdezett területek közül a legritkábban igénybe vett szolgáltatási területnek a reumatológia, a neurológia és a dietetika számít.

A kezeléseket tekintve a megkérdezettek 70%-ának volt valamilyen műtétje az élete során, ebből mintegy 16% magánegészségügyi ellátásban végeztette el a szükséges beavatkozást, amelyek jellemzően az egy napos sebészeti kategóriába estek. A toplista itt is tanulságos: jelentős előnnyel az általános sebészet (43%) vezet a nőgyógyászat (17%) és a szemészet (14%) előtt. A több napos beavatkozások terén az ortopédia (26%), a fül-orr-gégészet (24%) és a nőgyógyászat (23%) alkotja az élmezőnyt.

A válaszok alapján legtöbben a betegközpontúság és a nagyobb bizalom miatt döntöttek magánszolgáltatók mellett. A jövőben azonban ennél is többen, a kutatásban résztvevők 29%-a venne igénybe magánellátásban műtéti beavatkozást. A műtéti ellátás finanszírozása azonban közel minden második páciens (44%) számára anyagilag megterhelő volt.

Miközben a kutatás szerint a magánegészségügyi ellátás a magyarok többsége számára jelentős anyagi terhet jelent, a kezeléseket a döntő többség még mindig saját zsebből fizeti. Biztató azonban, hogy 54% jelezte, tisztában van vele, hogy az előre fizetett egészségbiztosítás alkalmas a tervezett vagy épp váratlan egészségügyi kiadások fedezésére. 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink