Fájdalomcsillapító és étrend-kiegészítők: veszélyes mellékhatások is kialakulhatnak

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

A fájdalom talán a leggyakoribb tünet, amelyet mindannyian igyekszünk mihamarabb csillapítani. Léteznek azonban olyan esetek, amikor az enyhébb fájdalomcsillapítók hatástalannak bizonyulnak. Ekkor javasolhat számunkra a kezelőorvos vagy gyógyszerész metamizol-nátrium-tartalmú készítményeket. Fontos tudnia azonban, hogy ezek a gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek egyes gyógynövényekkel, étrend-kiegészítőkkel.

A metamizol-nátrium tartalmú szereket erős, vagy egyéb kezelésre nem reagáló fájdalmak, valamint láz csillapítására alkalmazzák, amennyiben más kezelés ellenjavallt. Nem alkalmazható terhesség és szoptatás idején, csontvelőműködési és vérképzőszervi betegségek esetén, illetve ha más fájdalomcsillapítók korábban allergiás reakciót váltottak ki a betegnél.

Kerülje a nyugtató hatású szereket!

A fokozott stressznek kitett emberek, illetve a szorongásos tünetekkel küzdők körében igen népszerűek a természet patikájából nyert hatóanyagok. A ginzeng és az aranygyökér a legismertebb szorongásoldó gyógynövények, emellett a részegítőbors (más néven kava) is sokak által használt nyugtató.

A metamizol-nátrium alapú gyógyszerekkel egy időben alkalmazva azonban a gyógyszer hatásának fokozódása figyelhető meg, amely központi idegrendszeri tüneteket (például szédülést, aluszékonyságot, görcsöket) okozhat. Ez a mindennapi tevékenységeket (munkavégzést, autóvezetést, stb.) is negatívan befolyásolhatja, ezért mindenképpen ajánlott a gyógyszer és a gyógynövények együttes alkalmazása esetén orvosi jóváhagyást kérni!

Felborulhat a vízháztartás

A kreatin sejtjeink energiaellátásában kulcsfontosságú szerepet játszó alkotóelem. Mivel a megnövelt bevitele segít a test energiaszintjének fokozásában, valamint az izomtömeg növelését is elősegíti, így gyakori és kedvelt táplálék kiegészítő a sportolók körében, főként a nagy teljesítményt vagy izommunkát igénylő mozgásformák esetén.

A metamizol-nátrium és a kreatin együttes alkalmazását viszont erősen ajánlott elkerülni, mert a két vegyület egymás hatását fokozva vesekárosodást okozhat. A kreatin nagyobb mértékben alkalmazva egyébként is megterheli a vesét, mert hatására csökken a szervezetben a víz mennyisége. Emellett a metamizol-nátrium is hatással lehet a vesefunkcióra, amennyiben szintje megnövekszik a szervezetben, tehát a kettő kombinációja mindenképp ellenjavallt.

Ugyan a felelőtlenül kombinált hatóanyagok hosszú távon veszélyesek lehetnek, ne essen kétségbe, ha véletlenül mégis bevett egy-két pirulát, miközben a cikkben említett étrend-kiegészítőket is alkalmazta. Fontos azonban, hogy saját egészsége érdekében mindenképp egyeztessen orvosával az alkalmazás feltételeiről, valamint a lehetséges kockázatokról.

ő A metamizol-nátrium tartalmú gyógyszereket megtekintheti a WEBBeteg Gyógyszerkeresőjében

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás
M. J.; újságíró
Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.