• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A mellrák elleni küzdelem nyitányaként rózsaszínben robognak

Hírek 2021.09.25 Forrás: Magyar Rákellenes Liga
A mellrák elleni küzdelem nyitányaként rózsaszínben robognak

2017 óta szeptember utolsó szombatján, motoros felvonulással veszi kezdetét az október, a Mellrák elleni küzdelem hónapja.

Minden évben, 1985 óta, október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A Magyar Rákellenes Liga immár ötödik alkalommal szervezi meg a „Motorral a mellrák ellen” motoros találkozót és felvonulást, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre és az érintettekre. A mellrák színe a rózsaszín, ezért a motorosok is – egy hozzájuk képest extrémebb módon - rózsaszín pólóban vonulnak végig a városon, a Tranzit Art Cafe-tól egészen a Hősök teréig.                              

A motoros találkozó ötlete a Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezetétől származik. A község nevében feltűnő Szent Ágota nem más, mint az emlőrákosok védőszentje. 2017 óta szeptember utolsó szombatján, a motoros felvonulással veszi kezdetét az október, a Mellrák elleni küzdelem hónapja.

A mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége Magyarországon! A 2020-as adatokat tekintve 100.000 lakosra vetítve 77,3 esetben diagnosztizálták a betegséget, ezzel az Európai országok között Magyarország a 19. helyet foglalja el. Az emlőrák okozta halálos megbetegedések tekintetében Magyarország a 8. helyen áll az Európai országok között, 17,3/100 000 nőre jutó halálozási aránnyal. A Nemzeti Rákregiszter és a KSH adatai szerint a halálesetek száma többnyire stagnál a gyógyítás fejlődésének köszönhetően, a diagnosztizált betegek száma azonban növekszik. Évente közel 9000 új beteget diagnosztizálnak.

Az életkor előrehaladtával a megbetegedés kialakulásának kockázata fokozódik, 80 százalékban 50 év feletti nők vannak az érintettek között. A kor és a nem mellett mi fokozhatja a mellrák kialakulásának kockázatát?

·       Ha a családban már volt emlőrákos megbetegedés, különösen I. vagy II. fokú rokonnál, ez főleg a 45 év alatti megbetegedéseknél fontos tényező.

·       Nagyobb eséllyel fejlődhet ki emlődaganat azoknál, akik menstruációs életperiódusa hosszabb a normálisnál, ha 12 éves kor előtt kezdődött, vagy késői, 55 év feletti menopauza esetén.

·       Ha valaki 30 éves kor felett szül vagy gyermektelen.

·       Hormonális fogamzásgátlók, ösztrogén tartalmú gyógyszerek szedése, túlsúly esetén.

Az emlőrák felismerésében kulcsfontosságú a fiatal kortól rendszeresen alkalmazott önvizsgálat, amit 20 éves kortól havonta érdemes elvégezni. A leginkább érintett 45-65 éves korcsoport szűrésére a szervezett, kétévenkénti behívásos népegészségügyi mammográfia nyújt lehetőséget. Ezek a szűrések csak rövid időre álltak le a járványhelyzet miatt, de aki emiatt nem kapott behívó levelet, idén még mindenképpen sorra kerül. A részvételi arány még mindig alacsonynak mondható, csupán 40% körül van. A szervezett szűréseken elindulásuk óta már több mint 100.000 rosszindulatú emlődaganatot diagnosztizáltak. Ajánlott fiatalabb korban rendszeres szűrésre járni azoknak, akik a veszélyeztetettek közé sorolhatóak.

Mik a mellrákra utaló tünetek?

·       tapintható csomó/idegentest érzés a mellben,

·       piros gyulladt megnagyobbodott emlő, alakja megváltozik,

·       váladékozás, behúzódó kifekélyesedett bőrfelszín, láthatóvá válnak a vénák

·       Késői stádiumban: a csontáttétek miatt törések, a tüdő áttétek miatt fokozódó légzési és keringési elégtelenségek 

Ma már a fiatalok könnyen elsajátíthatják a megfelelő önvizsgálati technikákat, hisz a Magyar Rákellenes Liga szervezetten tanítja az önvizsgálatot középiskolások számára, mert a daganat korai felismerése életet menthet. A Magyar Rákellenes Liga által országszerte szervezett hagyományos rózsaszín sétákról és egyéb rendezvényekről a Liga honlapján és Facebook oldalán tájékozódhatnak.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink