hasi fájdalom
#Betegségek

Mi okozhat kismedencei fájdalmat?

2021.10.09.
6 perces olvasási idő

A kismedencei fájdalom tulajdonképpen hasi fájdalom a köldök alatt, amely lehet, hogy csak egy enyhe emésztési zavarra vagy terhességre utal, de előfordulhat, hogy figyelmeztető jelzés valamilyen súlyosabb betegség fennállására.

Ebben a cikkben a kismedencei fájdalom 18 leggyakoribb lehetséges okát tárjuk fel neked. Amint fájdalmaid vannak mindenképpen fordulj orvoshoz, aki megfelelően diagnosztizál és kezel, cikkünk segítő és tájékoztató jellegű csupán.

Irritábilis bél szindróma (IBS)

A visszatérő székrekedést, méginkább hasmenést, vagy akár a kettőt váltakozva, puffadást, görcsöket, hasi fájdalmat, ritkán émelygést, rossz közérzetet egy krónikus emésztési zavar okozhatja, az irritábilis bél szindróma. Az orvosok még nem jöttek rá, hogy mi okozza ezt a betegséget, mivel szervi eltérés igazából nincs, de a bél nem rendes funkcióval működik, de azt már tudják, hogy a tüneteket hogyan lehet visszaszorítani.

Ilyen módszer a rostban gazdag és zsírtól, illetve cukortól mentes étrend betartása, bőséges folyadékfogyasztás, a stressz kezelése testmozgással, jógával és emellett a hasmenés, illetve a székrekedés szükség szerinti gyógyszeres kezelése.

Peteérés (ovuláció)

Az ovuláció az, amikor a megérett petesejt kilökődik a petefészekből a petevezetékbe. Ez kb. a két menstruáció között félidőben következik be, a 14. nap körül. Sok nő fájdalommal éli meg az ovulációját.

A fájdalom minden hónapban más-más oldalon is jelentkezhet. Hiszen egyik hónapban az egyik petefészekben, másik hónapban a másik petefészekben érik meg a petesejt. Ez a fájdalom nem veszélyes és általában pár órán belül elmúlik. Társulhat hasmenés, émelygés, hőemelkedés is.

Premenstruaciós szindróma (PMS)

hasfájás, fájdalom

A menstruáció előtti napokban a premenstruációs szindróma tüneteként léphet fel a hangulatingadozás és bizonyos ételek utáni sóvárgás.

A PMS további tünetei:

  • hasi görcsök
  • derékfájdalom
  • fejfájás
  • feszülő mellek
  • pattanások megjelenése

Mindezekért a hormonszint ingadozás a felelős. A két női nemi hormon közül az ösztrogén szintje az ovuláció időszakában hirtelen megnövekedik, majd lecsökken a normál szintre. A progeszteron szintje pedig a menstruációs ciklus vége felé emelkedik meg.

A tüneteket a stressz, a testmozgás és a vitamin hiánya fokozhatja. Ha a PMS zavarja a mindennapjaidat, akkor beszélj a nőgyógyászoddal. Az életmódváltás és a gyógyszeres kezelés is segíteni tud a premenstruációs szindrómán.

Menstruációs görcs

Minden hónapban a méh belső falának nyálkahártyarétege (endometrium) megduzzad, hogy az esetlegesen megtermékenyített petesejt(zigóta) beágyazódhasson. Viszont, ha nincs megtermékenyítés, az endometrium felreped és leválik a méh faláról, ami vérrel együtt távozik a hüvelyen keresztül a külvilágba. Ez a menstruáció.

Sok esetben a menstruáció hasi görcsökkel jár, amikor is a méh fala összehúzódik, így segítve a menstruációs vér távozását. A menstruációs görcsök a has alsó részén és a deréktájékon is jelentkezhetnek az első 1-3 napban.

Melegítő párna vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapító tabletta segíthet a görcsök enyhítésében vagy megszüntetésében. Szükség esetén erős fájdalomnál fogamzásgátló kezelésre is szükség lehet.

Méhen kívüli terhesség

A méhen kívüli terhesség egy életveszélyes helyzet, amely azonnali beavatkozást igényel. Ez akkor következik be, ha a megtermékenyített petesejt a méhen kívül ágyazódik be és ott fejlődik tovább, általában a petevezetékben, de akár a szabad hasüregben.

A méhen kívüli terhesség tünetei közé tartozik az éles kismedencei fájdalom vagy görcs (különösen az egyik oldalon), hüvelyi vérzés, hányinger, szédülés. Ekkor sürgős orvosi ellátásra van szükség. Belső vérzés akár szédülést, eszméletvesztést is okozhat.

Kismedencei gyulladásos betegség

A szexuális úton terjedő (STD) betegségeknek a kismedencei gyulladás más néven a PID az egyik legsúlyosabb következménye. A fertőzés maradandó károsodást okozhat a petefészkekben, a méhben és a petevezetékekben, ezek megduzzadhatnak, és vörös színűek lehetnek. Későbbi szövődménye az összenövések kialakulása.

A meddőség kialakulásáért nagy százalékban az PID a felelős.

A PID tünetei:

  • has fájdalma
  • láz
  • kórós hüvelyi folyás
  • fájdalom szex vagy vizelés közben

A PID antibiotikummal, gomba ellenes készítmények kelkezelhető, de súlyosabb esetekben műtétre lehet szükség.

Petefészek ciszta

Menstruációs ciklus idején a tüszőben érik meg a petesejt, majd a tüsző felreped és kilökődik az érett petesejt a petefészekből a petevezetékbe. Előfordulhat azonban az, amikor a tüsző nem reped meg, és nem bocsájtja útjára az érett petesejtett vagy visszazárul a tüsző miután kilökte a petesejtett.

A zárt tüszőben folyadék halmozódik fel, amelytől a tüsző megduzzad és cisztát hozz létre. A petefészek ciszta általában ártalmatlan és magától elmúlik. A nagyobb méretű ciszták okozhatnak kismedencei fájdalmat, súlygyarapodást és gyakori vizelést. Ha a petevezető révén meg is csavarodnak, kifejezetten erős hasi fájdalmat, akut hasi kórképet eredményezhetnek.

A petefészek ciszta diagnosztizálható kismedencei vizsgálattal vagy ultrahanggal.

Mióma

A miómák a méh falában alakulhatnak ki. A miómák gyakori a 30-as és 40-es nők esetében, alapvetően jóindulatú elváltozás, de sok komplikációt okozhatnak.

A mióma tünetei:

  • hasi fájdalom
  • derékfájdalom
  • fájdalmas és elhúzódó vagy rendszertelen menstruációs vérzés
  • fájdalmas szex
  • nehéz teherbe esés

Beszéld meg a nőgyógyászoddal, hogy hogyan lehet kezelni, zsugorítani vagy eltávolítani a problémás miómát.

Endometriozis

Egyes nőknél a méh nyálkahártyája, az endometrium a méhen kívüli térben növekedésnek indul meg, például a petefészken, a húgyhólyagon, a beleken vagy a hasüreg más részein. Amikor elérkezik a menstruációs vérzés ideje, a méh megvastagodott nyálkahártyája leszakad, viszont a véres szövet nem tud távozni a hüvelyen keresztül, hanem megreked a testben.

Bár ez ritkán veszélyes, fájdalommal járhat és sebhelyet okozhat a méh falán, amely nehéz teherbe esést vagy akár meddőséget is eredményezhet. Az endometriozis – bár nem mindig, de - kezelhető.

Húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzés (UTI) akkor alakul ki, ha valamilyen kórokozó kerül a húgyútba. Az UTI bárhol okozhat problémát, a húgycsőtől kezdve a húgyhólyagon át egészen a húgyvezetékekig vagy a vesékig. UTI tünetei közé sorolható az alsó medence tájékán fellépő nyomás, illetve a fájdalmas vizelés és a gyakori vizelési inger, vérvizelés.

A fertőzés általában nem súlyos, ha időben kezelik. De, ha átterjed a vesére, akkor okozhat maradandó károsodást. Ennek jelei lehetnek a vesefertőzéses láz, hányinger, hányás, fájdalom a hát alsó részén, de csak az egyik oldalon.

Vesekő

A vesekő akkor alakul ki, amikor a vese nem képes kiválasztani a vérből a sót és az ásványi anyagot és ez kristályos formában felhalmozódik a vesében. Az egyik ok, amiért a vese nem képes megfelelően kiválasztani, az az, hogy kevés a szervezetben a folyadék és csak a legszükségesebbeket választja ki. A felhalmozott kristályok lehetnek igen aprók, homokszem nagyságúak, de lehetnek golf labda méretűek is.

Az apróbb kövek elvándorolhatnak a veséből a húgyhólyagba, amely hirtelen kitörő, kínzó hasi- vagy kismedencei fájdalommal járhat. A vizelet rózsaszínű vagy pirosas lehet a vértől. Ha úgy gondolod, hogy veseköved van, fordulj urológushoz! Az apróbb kövek a húgyúton keresztül magától is távoznak, de a nagyobb kövek eltávolítása orvosi kezelést igényel.

Interstitialis cystitis (IC) - Fájdalmas hólyag szindróma

Az IC nem más, mint a húgyhólyag falának gyulladása, amely krónikus fájdalommal járhat. Oka egyelőre ismeretlen. Súlyos IC esetében az illetőnek egy órában többször is van vizelési ingere.

Más tünetek:

  • nyomás az ágyéki területen
  • fájdalom vizelés és szex közben

E betegség főleg a 30-as és 40-es nőket támadja meg. Bár nem létezik még rá gyógymód, de a tünetek enyhítése lehetséges.

Szexuális úton terjedő betegségek

A kismedencei fájdalom egy figyelmeztető jel valamilyen szexuális úton terjedő betegség (STD) meglétére. A két leggyakoribb ilyen betegség a chlamydia és a gonorrhea, gyakran együtt fordulnak elő. Nem mindig okoznak tüneteket, de ha mégis, akkor felléphet:

  • kismedencei fájdalom
  • fájdalmas vizelés
  • vérzés két menstruációs vérzés között
  • rendellenes hüvelyi folyás

Fontos, hogy ez estben fordulj nőgyógyászodhoz kezelésért és a gyógyulás időszakában ne fertőzz meg senkit, vagyis addig még meg nem gyógyulsz, tartózkodj a nemi élettől.

Kismedencei szervi süllyedés

Sok nő szenved a kismedencei szervi süllyedésben. Ez akkor következhet be, ha egy szerv (húgyhólyag vagy méh) alacsonyabb pozícióban található az átlagnál.

Ez általában nem jár komoly egészségügyi problémával, de kényelmetlen lehet.

Tünetei:

  • nyomás érzékelése a hüvely falán
  • teltségérzett a has alsó részén
  • kellemetlen érzés a lágyék vagy hát alsó részén
  • fájdalom szex közben

A kismedencei szervi süllyedés kezelése csak műtétileg lehetséges, amennyiben indokolt.

.Kismedencei pangás szindróma

A lábakban kialakuló visszértágulat gyakran a kismedencében is kifejlődik. A kismedencei vénák kitágulhatnak, kanyargóssá válhatnak, amely duzzadtak lehetnek és feszülhetnek. A fájdalom ülve vagy állva fokozódhat, csak fekve nyújthat enyhülést. A kismedencei pangás szindrómát invazív (az az orvosi eljárás, amely során behatolnak a testen belülre vágással vagy szúrással) eljárásokkal lehet kezelni.

Heges szövet

Ha már volt alhasi, illetve kismedencei műtéted, mint például vakbélműtéted, akkor előfordulhat, hogy a műtét hege fájdalmas egy darabig, ritka esetben el is fertőződhet. A belső heg összenövéseket is eredményezhet belső szervek és struktúrák között, melyek nem feltétlenül jó, ha összekötetésbe kerülnek. A hasi összenövések fájdalmat és egyéb problémát is okozhatnak, attól függően, hogy azok hol helyezkednek el. Bizonyos esetekben az összenövéseket sebészileg el kell távolítani. Bél összenövés székelési panaszokat is okozhat.

Vulvodynia

A vulvodynia során krónikus fájdalom léphet fel a külső női nemi szerven. A fájdalom a környező területekre is kihathat, illetve felkúszhat a hüvelybe is. A fájdalom lehet állandó vagy visszatérő. Gyakran úgy írják le e betegségben szenvedő nők, mint egy égő, szúró, lüktető érzést. Biciklizés, illetve szex közben a fájdalom csak rosszabb. Ez nem fertőző. A vulvodynia-t kezelni lehet gyógyszeresen és fizikoterápiával is.

Fájdalom szex közben

A szex közbeni fájdalom érzettet okozhatja a fentebb megemlített betegségek legtöbbje, melynek többsége kezelhető. A szex közbeni fájdalom egyéb oka lehet, hogy a hüvely nem nedvesedett be elégé, illetve valamilyen hüvelyi fertőzés lépet fel.

Előfordulhat az is, hogy fájdalmas a szex, de közben a lánynak semmi egészségügyi problémája sincs. Ekkor még az orvosok sem találnak magyarázatott a fájdalomra. Ilyen esetekben pszichológus vagy szexuális terápia nagyon hasznos lehet. A terápia segíthet megoldani a konfliktusokat a szex terén, illetve feltárja és kezeli a múltbéli sérelmeket (szexuális zaklatás, erőszak).

Krónikus kismedencei fájdalom

Akkor beszélhetünk krónikus kismedencei fájdalomról, ha a fájdalom a köldök alatt, az alhasban jelentkezik és az elmúlt 6 hónapban szűnni nem akar. A fájdalom olyan súlyos is lehet, hogy zavarhatja az illetőt az alvásában, a karrierjében vagy a kapcsolataiban.

Az első lépés, az orvos felkeresése, aki felállítja a diagnózist. Ekkor elkezdődik a kezelés, melyre a beteg általában jól reagál. Néha előfordul azonban, hogy a sok vizsgálat és kezelés ellenére továbbra is fennáll a kismedencei fájdalom. Vagyis a fájdalom oka továbbra is rejtély marad. Ebben az esetben addig kell kutakodni, amíg meg nem találja az orvos a választ.

(KamaszPanasz - M. T., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)