• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.10.13 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Montenegró lejárt szavatosságú vakcinákat semmisít meg, Oroszország az EU-val tárgyal a védettségi igazolványról.

Ukrajnában felfüggesztik az oltatlan pedagógusok munkaviszonyát

Ukrajnában felfüggesztik azoknak a pedagógusoknak a munkaviszonyát, akik nem veszik fel a koronavírus elleni védőoltást, így fizetést sem kapnak - közölte az egészségügyi minisztérium szerdán, Viktor Ljaskóra a tárca vezetőjére hivatkozva. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a pedagógusok is azon foglalkozásúak kategóriájába tartoznak, akik számára kötelező a védőoltás. Az oktatási szféra dolgozói novemberig kaptak haladékot arra, hogy beolttassák magukat, különben az úgynevezett országos karantén ideje alatt nem dolgozhatnak és így munkabért sem kapnak.

Az adaptív, azaz régiónként a járványhelyzet súlyossága szerint eltérő korlátozásokkal járó óvintézkedések rendszerét nevezik karanténnak Ukrajnában. Ezt először tavaly március 12-én vezették be az országban, s ezután többször meghosszabbították. Legutóbb szeptember 20-án hosszabbította meg a kormány az év végéig. Az egészségügyi minisztérium ezen felül javasolta, hogy az iskolákban hozzák előre október 18-ra az őszi szünet kezdetét. "Az utóbbi időszakban romlott a járványhelyzet, már naponta diákok százait diagnosztizálják Covid-19-fertőzéssel és tanulók ezrei tanárokkal együtt kerülnek emiatt házi karanténba" - mutatott rá Ljasko.

Az ukrán tudományos akadémia szerdán közzétette legfrissebb előrejelzését, amelyben azt prognosztizálja, hogy a hónap végéig Ukrajnában elérheti a napi húszezret az új fertőzöttek száma.

Az UNIAN hírügynökség pedig az Ukrán Biztonsági Szolgálatra (SZBU) hivatkozva beszámolt arról, hogy ismét, ezúttal a kelet-ukrajnai Harkivban lepleztek le két személyt - egy utazási iroda munkatársait -, akik egy magánlaboratóiummal együttműködve PCR-teszteket hamisítottak külföldre utazók számára. Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese a múlt hónap közepén mondta el egy tévéműsorban, hogy már addig legalább harminc büntetőeljárást indítottak hamis PCR-tesztek, oltási, valamint gyógyultságról szóló igazolások kiállításáért. Eközben szélhámosok "mágneses antichipet" is árusítanak az interneten azzal az ígérettel, hogy ennek használatával "biztonságos" a védőoltás felvétele. Az antichip ára 129 és 190 hrivnya, azaz 1524 és 2245 forint között ingadozik.

Ukrajnában szerdára 16 309 esettel 2 578 394-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint 4300-zal haladta meg az előző napiét. Az elhunytak száma 471-gyel 59 523-re emelkedett - megdöntve az április 22-én mért napi rekordnövekményt -, az aktív betegeké pedig több mint kilencezerrel 214 510-re. Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 7 688 564-en kapták meg valamely védőoltás első, 6 271 274-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában.

Romániában a szülők és tanárok kérésére sorra zárnak be az iskolák

Romániában a koronavírus-fertőzéstől tartó szülők kérésére hivatkozva sorra zárnak be az iskolák, amelyeknek a jelenlegi szabályozás szerint elvileg csak akkor kellene áttérniük a távoktatásra, ha a közösségben megjelenik a fertőzés.

Szerdától több mint 300 iskola költöztette az internetre az oktatást országszerte. Ezek kevesebb mint egynegyedét záratta be a megyei tisztiorvosi szolgálat a közösségben megjelent fertőzés miatt, többségüknél a tanintézmény vezetése saját hatáskörben döntött a távoktatásra történő áttérésről, arra hivatkozva, hogy a szülők félnek az iskolába engedni a diákokat a fertőzésveszély miatt.

A média beszámolói szerint a román kormány hiába próbálta az oltáskampányt azzal népszerűsíteni, hogy engedélyezte a jelenléti oktatás folytatását a beoltott diákok és tanárok számára azokban az osztályokban, ahol felütötte fejét a fertőzés: az intézményvezetők számára egyszerűbb megoldás az egész iskola bezárása.

Bukarestben az iskolák egynegyede már bezárt. Jelenleg a főváros és környéke az ország legfertőzöttebb térsége: Bukarestben a lakosság 15,1, a fővárost övező Ilfov megyében pedig a lakosság 15,5 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést az utóbbi két hétben. Hétfőtől legalább kéthetes időtartamra Ilfov megye valamennyi iskolája online oktatásra tér át.

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai összegzése szerint az utóbbi 24 órában tovább súlyosbodott a járványhelyzet, újabb 15 733 embernél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, ez csaknem 30 százalékkal több az utóbbi két hét átlagánál. Kedd óta újabb 382 koronavírusos beteg halt meg, ami csaknem 60 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot.

Romániában jelenleg több mint 17 ezer fertőzöttet kezelnek kórházban, az intenzív terápián ápolt súlyos betegek száma szerdán 1676-ra emelkedett.

Montenegró lejárt szavatosságú vakcinákat semmisít meg

Több mint 21 ezer adag, koronavírus elleni védőoltást kénytelen megsemmisíteni Montenegró, mert lejárt a vakcinák szavatossági ideje - közölte a podgoricai Pobjeda napilap szerdán az ország gyógyszerelosztását végző Montefarm tájékoztatása alapján. A beszámoló szerint a megsemmisítendő oltóanyagok között a kínai Sinopharm és a brit-svéd AstraZeneca, valamint az orosz Szputnyik V védőoltás dózisai szerepelnek.

A cikk szerint elegendő oltóanyag van az országban, az oltási kedv viszont még mindig alacsony, Montenegróban eddig a nagykorú lakosság körülbelül felét oltották be valamely védőoltás mindkét adagjával.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 6930-cal 1 017 798-ra, Koszovóban 35-tel 160 435-re, Észak-Macedóniában 130-cal 195 174-re, Montenegróban 448-cal 135 982-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 719-cel 240 876-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 53-mal 8841-re, Észak-Macedóniában hattal 6790-re, Montenegróban nyolccal kétezerre, Bosznia-Hercegovinában pedig 35-tel 10 843-ra növekedett. Koszovóban az utóbbi napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2972 maradt.

Oroszország az EU-val tárgyal a védettségi igazolványról 

Oroszország és az EU konzultációk sorozatát bonyolítja le a koronavírus elleni oltást tanúsító igazolványok kölcsönös elismeréséről - közölte szerdán az orosz egészségügyi minisztérium. Az orosz hírügynökségek által idézett közlemény szerint e témában lezajlott a tárgyalások soron következő, virtuálisan megtartott fordulója. A két fél meghatározta a következő lépéseket: szakértői konzultációk sorozata következik az elismeréshez szükséges jogi és technikai paraméterek összehangolásáról.

A tárca szeptemberben továbbította az uniós képviselethez az európai fél által a legutóbbi találkozón kért dokumentumokat. Az oltási igazolványok kölcsönös elismerésével fel akarják számolni azokat az akadályokat, amelyek gátolják az orosz állampolgárok mozgását az unió területén és fordítva. "Folytatódnak a kétoldalú konzultációk erről a kérdésről" - írta közleményében az orosz egészségügyi minisztérium sajtószolgálata.

Az EU-ban július 1-jétől állítanak ki elektronikus igazolványokat a koronavírus elleni védettségről, amelyek azt tanúsítják, hogy az illető megkapta az összes szükséges oltást, negatív PCR-teszttel rendelkezik, vagy átesett a Covid-19 betegségen és immunis rá. Augusztus 17-én Szergej Lavrov orosz külügyminiszter annak a reményének adott hangot, hogy az Európai Bizottság felgyorsítja a tárgyalásokat Moszkvával az igazolványok kölcsönös elismeréséről.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyelőre egyetlen, a koronavírus elleni orosz oltást sem ismert el, de Magyarországon oltanak vele, illetve Szlovákia is kapott több tízezer adagot a Szputnyik V-ből, de visszaszolgáltatta a vakcinaszállítmányt még az oltás szavatosságának lejárta előtt. A szóban forgó oltás szakaszos vizsgálatát március elején kezdte meg az EMA, hogy ajánlást tegyen a tagországoknak.

Legolvasottabb cikkeink