• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ha egy nappal előbb megindítják a szülést...

Lapszemle 2021.10.15 Forrás: index.hu
Ha egy nappal előbb megindítják a szülést...

Magyarországon legalább 10-20 kórház van, ahol terhességi rutinvizsgálatként könnyen be lehetne vezetni az epesavszint-mérést.

A terhességi kolesztázis, más néven terhességi epepangás egy alattomos betegség, amely 140-ből 1 kismamát érint. Tipikus tünete a kínzó, elviselhetetlen viszketés. Ha nem ismerik fel időben, vagy ha nem kísérik szorosan figyelemmel a beteg állapotát, végzetes lehet a magzatra nézve. Van egy viszonylag egyszerű, nem is drága megoldás a tragédiák elkerülésére: az epesavszint-mérés, ami azonban a magyarországi rutinnak nem része. Ladjánszki Bernadett emiatt veszítette el tavasszal a kislányát a terhessége 36. hetében: a babának az anya vérében lévő epesav miatt leállt a szíve. A tragédia után úgy döntött: mozgalmat indít, nyíltan beszél a velük történtekről, és eléri, hogy változzon az itthoni gyakorlat. Mindössze hat hét alatt már három egyetemi kórházban elérte a legfontosabb célját. A telex.hu készített interjút vele.

Mi az epesavmérés jelentősége a terhességi kolesztázisnál?

Diagnózist felállítani ma is lehet. A kezelés kulcsa – most már tudvalevő – az epesavmérés. Ha nem mérik az epesavat, akkor semmiből nem lehet következtetni arra, hogy milyen állapotban is van a baba, mert a babára az epesav a veszélyes. Pontosan nem tudják, hogy milyen mechanizmus által, de bejut a babához, és ott méreganyagként működik, gyakorlatilag közvetlenül leállítja a szívet.

Azért nagyon-nagyon alattomos ez a betegség, mert itthon a májenzim-értékeket mérik, amik egyáltalán nem mozognak együtt az epesavval. Magyarán simán előfordulhat az, hogy valakinek nagyon magasak a májenzim-értékei, de közben az epesav teljesen normál értékhatáron belül van. És ennek a fordítottja is lehet. Nekem nem voltak olyan extrém emelkedettek az értékeim, pont ezért nem is izgult senki. Akárhány orvosnál jártam, mondták, hogy ők sem izgultak volna az orvosom helyében. Viszont az epesavam fönt volt az egekben.

Miből történik az epesavmérés? És milyen gyakran kellene mérni egy érintett kismamánál?

Vénás vérből. Az lenne a legjobb, ha ez egy rutinvizsgálat lenne, mint a terheléses cukor, mondjuk a 30. hét környékén. Ha van ráutaló jel, ha nincs, meg kell nézni.

Mert lehet, hogy nincs viszketés sem?

Igen, a viszketés sem szükségszerű minden esetben. A legjobb szó erre, hogy alattomos ez a betegség. Ha a 30. héten minden kismamánál végeznének epesavmérést, akinél kicsi eltérés is mutatkozik, annak onnantól hetente kellene figyelni az értékeit. Bizonyos érték felett a legújabb ajánlások szerint heti kettő mérés indokolt.

És van ajánlás arra is, hogy a szülést bizonyos esetekben meg kell indítani?

Igen, az epesavszinttől függően. Ha nálam egy nappal előbb megindítják a szülést, akkor itt van a kezemben a kislányom. Ez ennyin múlik, abszolút az epesavtól függ. Most, hogy Magyarországon nincs még epesavmérés, minden kórházban teljesen eltérő a gyakorlat. Van, ahol azt mondják, hogy a 37. héten megindítjuk, ha nagyon rosszak a májértékek, van, ahol azt mondják, hogy húzzuk ki a 39. hétig. De ahogy mondtam, a májértékeknek semmi köze ahhoz, hogy az epesavval mi van. Valójában az epesavtól függően a 35. és a 39. hét között kell megindítani a szülést.

Körülbelül hány olyan kórház lehet, ahol rendelkezésre állhat az a gép, amit említett?

Szinte biztosra veszem, hogy az összes egyetemi kórházban van ilyen, és a megyei kórházak nagy részében is. Szerintem az egész országot le lehetne fedni szállításos módszerrel. Tehát ha egy vidéki kisvárosban élő kismamának kellene mérni, akkor az ő vérét el lehetne szállítani a legközelebbi megyei kórházba. Én azt gondolom, hogy Magyarországon legalább 10-20 kórház van, ahol könnyen be lehetne vezetni az epesavszint-mérést.

Megkereste már ezeket a kórházakat, küldött már ki leveleket?

Folyamatban van. Ez a szervezés a saját munkám mellett nagyon-nagyon megterhelő. Nem látszódik ahhoz képest, hogy mekkora energiákat fektetek bele, de a múlt héten például a szülészeti szakmai kollégiummal leveleztem. Horváth Ildikó államtitkárnak is írtam, ő nem válaszolt még. Mivel csak emailt küldtem, lehet, hogy majd egy postai levélben is megpróbálom, hátha az hatékonyabban működik. Megkerestem az egészségügyi szakmai kollégiumot is, és elképesztően nyitottak voltak. Mondták, hogy teljesen igazam van: azok a cikkek, amiket küldtem, teljesen relevánsak, és nagyon kívánatos, hogy ez a mérés elterjedjen. De rajtuk kívül is csomó mindenkivel felvettem a kapcsolatot, például a védőnőkkel.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Ugyan nagyon kicsi az előfordulási esélye a terhességi epepangásnak (kolesztázisnak), de minthogy a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája látja el a legsúlyosabb, ún. magas progresszivitású szülészeti és nőgyógyászati eseteket a Közép-Magyarországi régióban, így az egyetem hamarosan bevezeti a vizsgálatot” – írta a Semmelweis Egyetem kommunikációs igazgatósága a Telex kérdésére. 

Legolvasottabb cikkeink