Szorongás - Milyen terápia javasolt?

szerző: Dr. Kocsi Anikó, diabetológus, pszichoterapeuta - Oxygen Medical
frissítve:

Megközelítőleg 40 millió amerikairól mondható el, hogy szorongási rendellenességgel küzd. Nagy valószínűséggel Magyarországon sem jobbak az arányok, különös tekintettel arra, hogy magyarként híresek vagyunk pesszimizmusunkról. Hogyan kezelhető a szorongás?

Az úgynevezett béta-blokkolók csökkentik a vérnyomást, lassítják a szívműködést. Elsősorban szívbántalomban vagy magas vérnyomásban szenvedő betegeknél alkalmazzák, ugyanis csökkentik a szív által kilökött vér mennyiségét és az erek ellenállását, így könnyítik a szív munkáját – megelőzvén egy esetleges szívrohamot.

Ilyen fiziológiás okok miatt azonban a béta-blokkolók a szorongás legyőzésében is használatosak, de fontos, hogy más kezelési mód is társuljon a gyógyszerek mellé.

A szorongás népbetegség

Megközelítőleg 40 millió amerikairól mondható el, hogy „szorongási rendellenességgel” küzd. Ők azok, akik 3-5-ször gyakrabban keresnek fel egy pszichológust vagy pszichiátert a problémájukkal, mint azok a betegek, akik nem szoronganak.

Nagy valószínűséggel Magyarországon sem jobbak az arányok, különös tekintettel arra, hogy magyarként híresek vagyunk pesszimizmusunkról.

Szorongani még a legoptimálisabb helyzetben is lehet

Szorongásnak nevezzük azt az állapotot, amikor minden konkrét kiváltó ok nélkül aggódunk és kerülünk negatív stresszes, úgynevezett distresszes helyzetbe – mondja dr. Kocsi Anikó, az Oxygen Medical pszichoterapeutája.

Különböző kategóriákat lehet felállítani a szorongásos rendellenességek területén: általános szorongás-szindróma, pánikbetegség, fóbiák, poszt-traumás stressz és mániás tüneteket is felmutató tünetegyüttesek.

Sok szorongásos állapot már gyermekkorban, serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban elkezdődik, és kezeletlenül akár életünk végéig is fennáll.

A problémák konkrét kiváltó oka nem ismert, de nagy valószínűséggel szerepet játszanak benne mind a genetikai, a biológiai, mind a pszichés és a környezeti tényezők. Azok a személyek, akik az egyik kategóriában diagnosztizáltak, gyakran a másik típus tüneteit is felvonultatják.

Csökkenő vérnyomás – kisebb szorongás

A szorongás kezelésében szerepet játszanak a szorongás ellenes szerek, az antidepresszánsok, sőt a béta-blokkolók is, amelyeket eredetileg vérnyomás-csökkentők.

A "Béta-blokkolók szerepe a pszichiátriai problémák kezelésében” című új-zélandi tanulmány szerint hasznosak lehetnek számos szorongásos állapot kezelésében, főként a nem megfelelő teljesítménnyel kapcsolatos és más szituációs szorongások esetében, különösen, ha már testi tünetek is jelentkeznek.

Hasonlóan jól használhatók közepes alkoholelvonási tünetek kezelésében, de például depresszió esetén még vizsgálatoknak kell igazolniuk a vérnyomáscsökkentők hatékonyságát.

Minden pozitívum ellenére sem szabad csak saját döntés alapján elkezdeni a béta-blokkolók szedését, hiszen egészséges embernél ez azzal a veszéllyel járhat, hogy a pulzus, a szívműködés vészesen lecsökken.

Sőt, egyes béta-blokkolók esetében megfigyelték, hogy depressziót váltanak ki, vagyis éppen hogy fokozzák a feszült, szorongó állapotot.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha nehézséget jelent az aggályait kordában tartani, vagy ha a szorongás a mindennapi életvitelét akadályozza, forduljon orvoshoz!

A megoldás a kombinált terápia

Fontos tudni, hogy a gyógyszerek csupán a tünetek csökkentésében játszanak szerepet, ami természetesen akár életminőség-javulást is jelenthet, de a tartós megoldáshoz szükséges a személyiség formálása, a stresszkezelés megtanulása.

Dr. Kocsi Anikó szerint jó hír, hogy ezek a technikák tanulhatók, és sosem késő szakember segítségét kérni, ha úgy érezzük, hogy egyedül nem tudunk felülkerekedni a problémánkon.

A téma cikkei

6/1 Normális szorongás vagy már betegség?
6/2 Miért alakul ki a szorongásos betegség?
6/3 A szorongás kezelhető - Hogyan kezelhető a szorongás?
6/4 Élet a szorongással
6/5 Szorongás - Gyakori kérdések és tévhitek
6/6 Szorongás - Milyen terápia javasolt?

Mivel a stressz az életünk velejárója, nem azt kell elérnünk, hogy ne legyen jelen (hiszen ez lehetetlen is), csupán azt kell megtanulnunk, hogyan élhetünk vele együtt úgy, hogy ne tegyen tönkre.

Hiszen a tartós szorongás köztudottan szív- és keringési zavarokhoz, a zsír- és cukorháztartás felborulásához, gyomor- és bélrendszeri betegségekhez vezethet. Ezeket pedig mindig könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.

A pszichológusok, pszichiáterek számos pszichoterápiás módszert javasolhatnak, taníthatnak a hozzájuk fordulóknak, az autogén tréningtől az asszertív tréningig, a kognitív- és viselkedésterápiáktól a relaxációs technikákig.

De az sem baj, ha valakinek a jóga vagy a meditáció képes megteremteni a lelki egyensúlyát – a lényeg, hogy ne hunyjunk szemet a probléma fölött, mert különben később nehéz lesz visszaszerezni az uralmat a pszichénk felett.

(Oxygen Medical - Dr. Kocsi Anikó, diabetológus, pszichoterapeuta)

Cikkajánló

Normális szorongás vagy már betegség?

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Szorongás
Teljesen normális dolog időnként aggódni és szorongani. A generalizált szorongásos betegségben (GAD) azonban a beteg túlzott, irreális szorongással reagál a mindennapi élethelyzetekre, ennek a hátterében pedig nincs azonosítható, konkrét ok.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.