• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

MAGYOSZ: a gyógyszergyártás a külgazdaság zászlóshajója

Gyógyszerpiac 2021.11.25 Forrás: Weborvos
MAGYOSZ: a gyógyszergyártás a külgazdaság zászlóshajója

A magyarországi gyógyszeripar legfontosabb nyilvános szakmai rendezvényét tartja holnap a hazai gyártókat tömörítő szervezet.

A magyar gyógyszergyártás nem csupán az egyik legrégebbi hagyománnyal bíró iparág Magyarországon, de rendkívüli potenciállal is rendelkezik, a nemzet és külgazdaság zászlóshajója, nagy foglalkoztató, és a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat. Jelenleg minden második beteg az alapellátásban magyar gyógyszerrel gyógyul, a hazai ellátás biztonságának szempontjából tehát létfontosságú az iparág, tudatta a Weborvossal a szervezet közleményében.

2019-ben is növekedést mutat a gyógyszeripar: nőtt az iparág kibocsátása, a bruttó hozzáadott érték volumene. A gyógyszergyártás értéke az egy főre vetített értékekben mutatkozik meg igazán: 2018-ban egy munkavállalóra 24, míg 2019-ben már 31 millió forint bruttó hozzáadott érték jutott. A magyar gyógyszeripar exportorientáltságának köszönhetően Magyarország gyógyszerkülkereskedelme a visegrádi országokkal összevetve is kiemelkedő: egyedül Magyarországról mondható el, hogy nagyobb értékben exportált gyógyszereket külföldre, mint amekkora értékben importra szorult. 

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) immáron 31 éve, 30 tagvállalatot tömörítő civil szervezetként működik.  A MAGYOSZ 2020-ban ünnepelte alapításának 30. évfordulóját, az évfordulóról azonban a pandémia okozta veszélyhelyzet miatt idén emlékezik meg. 

Az ünnepélyes évforduló alkalmából 2021. november 26-án immáron harmadik alkalommal szervezi meg a magyarországi gyógyszeripar legfontosabb nyilvános szakmai rendezvényét „Értékteremtés, versenyképesség, hazai gyógyszeripar 1 évszázad / 3 évtized” címmel. A gyógyszeripar legmeghatározóbb szereplőivel, állami és szakmai résztvevőkkel, véleményvezérekkel telik meg a Radisson Blu Béke Hotel, ahol a szektor jelenlegi helyzete, kilátásai és legnagyobb kihívásai kerülnek napirendre.

A koronavírus járvány okozta válság rámutatott, hogy Magyarország számára nagy előny, hogy az országban történelme van a gyógyszergyártásnak s így biztos lábakon áll a termelés. 2020 kihívásokkal teli év volt minden szektor és minden iparág számára, amely nemcsak a nemzetgazdaság, de a nemzet biztonsága szempontjából is az események középpontjába állította a magyarországi gyógyszergyártást. 

Az „Értékteremtés, versenyképesség, hazai gyógyszeripar – 1 évtized / 3 évtized” címmel megrendezésre kerülő esemény előadói többek között Magyarország versenyképességéről, az elmúlt egy év eredményeiről, a hazai gyógyszeripar nemzet- és külgazdasági jelentőségéről, a COVID-19 társadalmi és gyógyszeripari hatásairól, valamint a legjelentősebb gyógyszerfejlesztésekről adnak tájékoztatást. 

A konferenciát megelőző napon egy ünnepélyes díjátadóval egybekötött állófogadáson Szijjártó Péter, Külgazdasági- és külügyminiszter és dr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke átadja az alapítójáról elnevezett, a hazai gyógyszeripar fejlődése érdekében tett kimagasló tevékenységek elismerésére alapított díjat, a dr. Orbán István Emlékérmet a tavalyi és az idei év díjazottjainak. Az érem odaítélésénél olyan tudományos, gazdasági vagy társadalmi, illetve közszolgálati tevékenység, munkásság, életmű vehető figyelembe, amely jelentős mértékben, közvetett vagy közvetlen módon hozzájárul, hozzájárult a magyar gyógyszeripar mind hazai, mind nemzetközi szintéren való elismertségéhez, jó hírnevének fenntartásához, megerősítéséhez.

Legolvasottabb cikkeink