A reumatológiai betegségek rehabilitációja

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin - WEBBeteg
frissítve:

Reumatológiai betegségeknek a mozgásszervek - csontok, ízületek, inak, az ellátó erek és idegek, a kötőszövet - fájdalmával, alakváltozásával és mozgáskorlátozottságával járó betegségeket nevezzük, mely a lakosság kb. 20 százalékát érinti.

Kiknek van szüksége rehabilitációra?

A reumatológiai betegségek fő tünetei a fájdalom, a duzzanat, a deformáció és az izomelváltozások, együttesen vezetnek az érintett terület mozgásának csökkenéséhez, funkciózavarához (pl. sántítás).

Valamelyik végtag amputációja, gerincvelősérülés esetén egyértelmű, hogy orvosi rehabilitáció szükséges.

Akut mozgásszervi betegség lezajlása után is rehabilitáció szükséges, ha fogyatékosság marad vissza. A krónikus betegek esetében, a terápia optimális kezdeti időpontja már nem ilyen egyértelmű.

Rehabilitációt kell végezni, ha a megfelelő kezelés ellenére egy-egy jelentős mozgásfunkció kiesik, és ezt helyreállítani vagy pótolni kell.

Ez a cikk is érdekelheti Irodai munka és mozgásszervi problémák

A rehabilitációs kezelés lépcsői

A másodlagos megelőzés célja, hogy időben kezdődő fizioterápiás kezeléssel megakadályozzuk a mozgásszervek funkciójának elvesztését.

A funkcióhelyreállító, illetve funkciópótló tevékenység lehet konzervatív és műtéti. A konzervatív kezelés, a mindennapi tevékenységek elsajátítását segíti a megfelelő segédeszközök használatával. Műtét előtt a megfelelő izmok erősítésével, utána az aktív kezeléssel szolgálja a beteg felépülését.

A fenntartó kezelés a különböző segédeszközök (ortézisek) alkalmazását, és olyan pótló mozgások megtanítását és begyakoroltatását segíti, amelyek az eredeti mozgást gyakoroltatják.

Kik alkotják a teamet? Hogyan történik a rehabilitáció?

A rehabilitációs teamet a rehabilitációs szakképesítéssel rendelkező orvos vezeti. A lakóközösségben végezhető orvosi rehabilitáció élén a háziorvos áll, de rehabilitációs képesítésű orvos is közreműködik.

Pótolhatatlan szerepet tölt be a gyógytornász, a rehabilitációban jártas nővér, a pszichológus, a szociális gondozó, az orvosi műszerész.

Az előírt gyógyszeres kezelés mellett gyakran szükséges a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés.

A fizioterápián belül a legfontosabb a gyógytornász által végzett mozgásterápia. A beteg állapotának felmérése után, kezelési tervet készít és kitűzi a terápia céljait.

Szintén a gyógytornász közreműködik az ergoterápiában, amely a mindennapi tevékenységek elsajátításában segíti a beteget, és ellátja az ehhez szükséges eszközökkel (pl. harisnyafelhúzó, kulcsforgató).

Az ápolási teendőket a nővér végzi. Nélkülözhetetlenek a segédeszközök (pl. mankók, fűzők), melyek kiválasztásában elkészítésében az orvosi műszerész közreműködik. A beteg ügyeinek intézésében, szükség esetén intézeti elhelyezésében a szociális munkatárs segédkezik.

Hol történik a betegek rehabilitálása?

A betegek rehabilitációja végezhető a lakókörnyezetben, járóbeteg-ellátás formájában, kórházi rehabilitációs osztályon, rehabilitációs centrumban, szanatóriumban.

A lakókörnyezetben történő rehabilitáció akkor kivitelezhető, ha a lakókörnyezet és a család ezt lehetővé teszi, és a beteg képes az otthonában elvégezni a rehabilitációs tevékenységet, és kísérőbetegségei nem teszik szükségessé a szoros orvosi ellenőrzést.

Intézeti kezelés szükséges, ha a beteg környezete és közlekedése nem biztosított, illetve ha az alapbetegsége vagy kísérő betegségei nem teszik lehetővé az otthoni kezelést.

Rehabilitációs szakintézetbe olyan rehabilitálandók kerülnek, akik gyógykezeléséhez a szakintézet gyógytényezői – pl. gyógyfürdő – elengedhetetlenek.

Tovább Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.