Hirdetés

Allergiások: lutri a hipoallergén kutyafajta?

Mit jelent az, hogy hipoallergén? A hipoallergén kutyafajtákat számos tévhit övezi. Sokak szerint egyáltalán nem váltanak ki allergiás reakciókat szőrzetükkel azoknál, akik kutyaszőrre allergiások, ugyanakkor ez hiedelem.

hipoallergén kutya |

InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Tisztázzuk először a hipoallergén szó eredetét. A hipoallergén szó a görög „hypo” szóból ered, jelentése: kicsi, kisebb méretű, kevesebb. Az allergén – ami talán nem szorul hosszabb magyarázatra - a szintén görög eredetű „allosz” és „ergon” szavakból jött létre (tükörfordításban: idegen működés), jelentése: az emberi szervezet védekező reakcióját indokolatlanul és tartósan kiváltó vegyület.

A fentiek értelmében sajnos nincs 100%-ig hipoallergén kutya, csupán olyan fajta, ami az átlagnál kisebb allergiás reakciót vált ki.

Sajnos minden ember allergiás érzékenysége eltérő, ezért olyan rangsort nem tudtunk összeállítani, amiben a legkisebb allergiás reakciót kiváltó kutyafajtákat tudnánk felsorolni, ugyanakkor, ha a cél a kockázat csökkentése, akkor a Dogell.com weboldalon megtalálod az összes hipoallergén kutyafajtát.

Ízelítőként három különleges és népszerű fajtát mutatunk be:

Barack Obama választása, a halakat terelő Portugál Vízikutya

A Portugál vízikutya – nevéből is sejthető – kiváló úszó és búvár. Eredetileg halászoknak segített a hálóból kiszökött halak visszaterelésében és a vízbe esett háló megmentésében. Szőrzete különleges, mert nem hullik. Ma kevesen gondolnák, de a 70-es években majdnem kihalt a kutyafajta.

Ha nincs Edward Kennedy szenátor, talán ma már csak képekből és leírásokból „találkozhatnánk” vele. Kennedy, 2009-ben Barack Obama családjának ajándékozta a 6 hónapos Bo-t, a fekete-fehér portugál vízikutyát. A kutyás társadalom és a sajtó örömmel üdvözölte és osztotta a hírt, ennek köszönhetően a kutyafajta népszerűsége ugrásszerűen nőtt.

Mark Zuckerberg választása, az életrevaló magyar Puli

Egyes elméletek szerint a puli ősei, a magyar néppel együtt, ezer évvel ezelőtt érkeztek Ázsiából. A Pulit Magyarországon juhok és baromfik terelésére alkalmazták. Jellemét tekintve temperamentumos, magabiztos, gyerekszerető és gyanakvó az idegenekkel szemben.

2011-ben az internet népe csodálkozva nézte Mark Zuckerberg posztját, mely szerint a család egy magyar, fehér pulival bővült. A kutya Beast névre hallgat és nem csak kirándulni, hanem mindenhova elkíséri gazdáit, még a fontosabb megbeszélésekre is.

Labradoodle, az egyik legnépszerűbb hibrid kutyafajta

A labradoodle az uszkár és a labrador célzott, tudatos keresztezésének eredményeként alakult ki, mint hibrid kutyafajta. A fajtát egy Wally Conron nevű ausztrál tenyésztő és állatorvos fejlesztette ki, aki az 1950-es évek közepén az Ausztrál Királyi Vakvezető Kutyák Egyesületének vezetője volt Victoria államban.

A Labradoodle megalkotásával Wally Conron célja az volt, hogy a labrador retriever barátságosságát és képezhetőségét egyesítse az örömteli uszkár enyhén hulló, szagtalan hipoallergén bundájával.


hipoallergén kutya

2021-11-27 15:33:04

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop