• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Covid-tapasztalat: Káosz a karanténszabályok háza táján

Lapszemle 2022.01.25 Forrás: hazipatika.com
Covid-tapasztalat: Káosz a karanténszabályok háza táján

Az egyik családban például míg a gyerek karanténba került a pozitív PCR-tesztje miatt, az enyhe tüneteket mutató szülőket teszteltetni sem akarták az orvosok.

Az utóbbi hetekben jelentősen felgyorsult Magyarországon a koronavírus terjedése, és manapság már akár napi 10-15 ezer új fertőzöttet is regisztrálnak. A kórházi kezelést nem igénylő betegek továbbra is otthonaikban, házi karanténban lábadozhatnak. Csakhogy ennek szabályaival kapcsolatban igen nagy a katyvasz az emberek fejében, ugyanis úgy tűnik, hogy orvosonként eltér, milyen számolási és eljárási módot alkalmaznak az elkülönítéssel kapcsolatban - írta a házipatika.com.

Egyesek például arról számoltak be, hogy bár csak a tünetek megjelenése utáni 3-4. napon derült ki, hogy koronavírus-fertőzöttek, az orvos azt mondta, az első tünetes naptól számolják a karantént, így a beteget a lejelentést követően valójában csak 6-7 napig kötelezték otthonmaradásra. Másoknak viszont a PCR-teszt eredményének kézhez vételétől számolták a 10 napot. Egy esetben viszont még az orvos sem tudta eldönteni, mikortól számolják az elkülönítés idejét: a betegnek január 6-án lett pozitív az otthoni tesztje, erről 7-én értesítette orvosát, majd 12-én a mentőszolgálat által is elvégeztetett egy tesztet (ami szintén pozitív volt), és az érintett végül 19-éig volt karanténban.

Olyan is előfordult, hogy azt mondták a betegnek, csak akkor szabadulhat, ha már volt legalább 3 tünetmentes napja, míg mások akkor is elhagyhatták otthonukat a 10 nap letelte után, ha még köhögtek. Egyik olvasónknak pedig azt is kiemelte az orvosa, hogy a 10 nap alatt ki sem nyithatja a bejárati ajtót.

Az igazolt fertőzöttekkel egy háztartásban lakók sorsát is teljesen eltérően kezelték az orvosok. A betegek többségétől meg sem kérdezték, lakik-e valaki velük, és csak néhányuknak mondták azt, hogy lehetőleg a családtagok is töltsék otthon azt a 10 napot, mert akár ők is megfertőzhetnek másokat. Az egyik családban például míg a gyerek karanténba került a pozitív PCR-tesztje miatt, az enyhe tüneteket mutató szülőket még csak teszteltetni sem akarták az orvosok, és dolgozni is nyugodtan járhattak volna, csak becsületből otthon maradtak. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink