Így óvja az egészséged, és a szépséged a cékla

Így óvja az egészséged, és a szépséged a cékla

A cékla egy mindenki által ismert zöldség, de talán sokan nem tudják, miért lenne fontos gyakran az étrendjük részévé tenni.

2024.04.18

Rengeteg értékes tápanyag rejlik a legtöbbször savanyúságként fogyasztott lédús zöldségben. A szokásosnál magasabb nitrát tartalommal rendelkezik, nagyjából 20-szor annyival, mint bármely más zöldség. A nitrátok vérnyomás csökkentő hatásukat annak köszönhetik, hogy szervezetünk nitrát-oxiddá alakítja őket, amely érlazító, értágító. Ráadásul, egy pohár céklalé a vérnyomást akár 24 órán át is képes csökkenteni.

Az erekre, és a vérnyomásra gyakorolt pozitív hatása miatt a szívroham kockázatát is nagyban mérsékli. Csökkenti a koleszterintet, és kiegyensúlyozza a vércukorszintet, és kiváló kálium-, és magnéziumforrás.

Így óvja az egészséged, és a szépséged a cékla

Rendkívül gazdag vitaminokban: C, B1, B2, B6, béta-karotin, niacin, biotin.

A cékla felgyorsítja az anyagcserét, fokozza a gyomorsav-elválasztást, ezzel javítja a fehérjék előemésztését, az aminosavak hasznosulását. Jótékony hatású gyomorhurut, savtúltengés, de még aranyér esetén is. Helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.

Kiváló méregtelenítő, mert egy olyan "diétás rostot" tartalmaz, ami a pektin poliszacharid tartalma miatt hatékonyan tudja megtisztítani az emésztőrendszert, a cékla rostjai pedig nem csak a vastagbél működését és az emésztést segítik, hanem támogatja a szervezet általános méregtelenítő folyamatait is.

Élénk, rubinpiros színét a benne található betacyanin nevű anyagnak köszönheti, amely antioxidánsként működik, így a rákos sejtek kialakulásának megakadályozásában is szerepet játszik.

A céklalé az okosok itala, mert a nitrogén-monoxid tartalma javítja a vér áramlását, ami segíti az agy működését, így a cékla egy kis serkentő hatással is bír, valamint hosszú távon megelőzheti, vagy akár gyógyíthatja az elbutulást. Különösen jelentős ez a tulajdonsága az Alzheimer-kórral szemben.

Ha a céklalevet répalével kombinálod kiváló májtisztító folyadékot nyersz. Áldott állapotban különösen ajánlott, mivel magas a folsavtartalma, ami a magzat számára nagyon fontos anyag. A folsav az agy és az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez járul hozzá, valamint az olyan rendellenességek kockázatát csökkenti, mint a nyitott gerinc.
Így óvja a szépséged

Antioxidáns-tartalma azonban nem csak belülről segít, de hozzájárul a bőr egészségének megőrzéséhez is. Védi a bőrt az öregedéstől, a ráncok és a pattanások kialakulásától. Ha problémás a bőröd, töröld át naponta céklalével, ami gyulladáscsökkentő hatása révén tisztán tartja az arcod és rugalmas, hidratált érzést ad.

Flavonoid tartalma miatt legendás védelmet nyújt a rendkívül káros szabadgyökök ellen.


Hajunk esetében korpásodás ellen hatékony módszer a céklaleves öblítés. A cékla vértisztító hatása miatt méregtelenítő kúra részeként is alkalmazható, valamint magas rosttartalma segíti a fogyást is, főleg a hasi zsírpárnák eltüntetését. Szerencsére főtt változata ugyanolyan egészséges, mint a nyers verzió.

Ha felkeltette érdeklődésed ez a szuper zöldség, és szívesen csinálnál egy cékladiétát vagy méregtelenítő kúrát, rengeteg receptet, mintaétrendet találhatsz az interneten. Mindegyik figyelmeztet egy jelenségre, ami elsőre ijesztő lehet, azonban semmilyen káros hatása nincsen, azaz ha naponta fogyasztasz céklalevet, akkor előbb-utóbb a betain nevű festékanyag rózsaszínre színezheti a vizeletet.

A céklát kombinálhatod más zöldségekkel, gyümölcsökkel, készíthetsz belőle turmixot, eheted nyersen és főzve, ihatod préselt levét is, gyógyhatását minden formában kifejti, és ami a legjobb benne, hogy egész évben beszerezhető valamilyen formában.

Forrás: Medibon

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek