Hirdetés

A „jó reggeli” nem segít a fogyásban

Sok ember számára a nap legfontosabb étkezése a reggeli, mellyel súlyát tartani tudja vagy akár le is fogyjon. Ez viszont téves feltételezés.

reggeli, fogyókúra, testsúly |

InforMed Hírek16   InforMed | Sarkady, L.


A Monash Egyetem (Melbourne, Ausztrália) kutatói egy meta-analízisben megvizsgálták a rendszeres reggelizés hatását a testsúlyra és a napi energiabevitelre. Ennek során kiértékelték az elmúlt 28 év 13 randomizált, kontrollált tanulmányának adatait, főként az USA-ból és Nagy-Britanniából származókat.

Több tanulmány a reggelizés, illetve annak elhagyása és a testsúlyváltozás összefüggésére koncentrált, míg mások a korai étkezés hatására a napi energiafelvétel szempontjából. A dolgozat a brit orvosi újságban jelent meg (British Medical Journal, 2019; doi: https://www.bmj.com/content/364/bmj.l42).

A kutatók kimutatták, hogy a napi összenergia bevitel a reggelizők között magasabb volt, mint azoknál, akik ezt mellőzték, átlagban 260 kcal-val. Emellett az eredmények azt is jelezték, hogy akik nem reggeliztek, átlagosan 0,44 kg-mal könnyebbek voltak. A reggelizés hatása a súlyra tehát nem különbözött jelentősen a normális testsúlyú emberek és a túlsúlyosak között, mondják a kutatók.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy eredményeiket a feldolgozott tanulmányok váltakozó minősége miatt óvatosan kell fogadni. De azt állítják, hogy „a rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá, hogy a reggelizés jó út lenne a fogyáshoz”.

Szerkesztőségi hozzászólásában Tim Spector (a genetikai epidemiológia professzora, King’s College, London) kommentálja: „Azt mondják, hogy a reggeli fokozza az anyagcserét, és hogy elhagyása sokkal éhesebbé tesz, azaz túl sokat eszünk és hízunk.” Ez a meggyőződés sok egészségügyi irányelvben és táplálkozási tanácsban le is van fektetve. „Azonban mi van akkor, ha ez csak egy diéta-mítosz lenne?” mondja Spector.

Sarkady László dr.
Das „gute Frühstück“ hilft nicht beim Abnehmen
21. Februar 2019
© hil/aerzteblatt.de
reggeli, fogyókúra, testsúly

2019-11-27 13:23:53

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop