A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fogászati eredetű arcüreggyulladás: a fogat vagy az arcüreget kezeljük először?

2019.04.28. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fogászat arcüreggyulladás arcüreg sinusitis maxillaris

Az egyoldali arcüreggyulladások hátterében akár 75%-ban is fogászati ok állhat (Műtétet igénylő egyoldali arcüreg-gyulladás = fogászati ok?). Ennek kapcsán egy visszatérő dilemma, hogy ha egy beteg ezzel a problémával jön hozzánk, akkor mivel kezdjük a kezelést? Az arcüreggel, vagy pedig először a fogászok oldják meg a probléma forrását, a rossz fog kezelését, eltávolítását? Egyáltalán, ha a fogászok rendezik az ő területüket, vajon biztosan kell-e arcüregi kezelés?

Erre a kérdésre kerestek választ detroiti kollégák, akik egy összehasonlító vizsgálatuk eredményét közölték most le a Laryngoscope-ban (Optimal timing of endoscopic sinus surgery for odontogenic sinusitis). Ők 37 beteget vizsgáltak, akik közül 11-nél fogászati beavatkozás történt először, míg 26-nál pedig egyből az arcüregi sanatio volt az első lépés, és csak utána jött a fogász. Azt találták, hogy az elsődlegesen arcüreg műtéten átesett betegek melléküreg szempontból gyorsabban javultak a műtét után, mint azok a betegek, akik először a fogászati sanation estek át. Ugyanakkor a 11, fogásznál kezdő betegből 4-nél később nem is volt szükség arcüregműtétre, mert a fogászati beavatkozás után helyrejött az arcüreg is, FESS műtét nélkül is.

Konklúzióképpen a detroitiek azt mondják, hogy nem kell mindenképpen góctalanítani a beteget először, az akár rá is érhet, sőt, bizonyos szempontból jobban jár a beteg, ha először van a FESS műtét. Viszont ezt a dolgot én azért árnyalnám kicsit. Egyrészt például az a 4 beteg, aki a fogászati beavatkozás után, FESS műtét nélkül is meggyógyult, felesleges arcüregműtéten esett volna át, ha a beteg nem ezt a sorrendet választja. Egyébként a megbeszélés részben írják is a cikk szerzői, hogy az American Academy of Endodontics 2018-as ajánlása szerint 50% az esély a fogászati beavatkozást követő teljes gyógyulásra. Ugyan jelen esetben a 11 eset nem annyira nagy elemszám, de ebből 4 azért mégis csak a betegek több, mint harmada. Tehát ha megfordítjuk a dolgot, és ragaszkodunk ezekhez a számokhoz, akkor a betegek harmadánál-felénél nem is okvetlen kell arcüregműtét, csak hát az több hónap, amíg kiderül, hogy kell-e, vagy sem. Addig el kell viselni az arcfájdalmat, az orrdugulást, és a büdös orrfolyást, illetve reménykedni kell, hogy nem lesz további szövődmény.

A másik fontos dolog pedig pont ez utóbbihoz kapcsolódik. Van olyan szituáció, amikor nem nagyon lehet mérlegelni, hogy mi legyen előbb, az legfeljebb csak egy akadémikus vita: ha szövődmény van az arcüreggyulladásból, pl. orbitalis terjedés. Ebben az esetben nem kérdés, hogy azonnal meg kell operálni az arcüreget, a foggal meg majd lesz valami.

Én a fentiek alapján úgy foglalnám össze, hogy a beteg arcüreges panaszai gyorsabban javulnak, ha előbb FESS műtéten esik át, bár ha van türelme, lehet, hogy a fogászati beavatkozás után az arcürege is meggyógyul. Ez utóbbi nem biztos, sőt, inkább csak egy esély. Viszont szövődmény esetén semmiképpen sem várjunk a fogászra.

süti beállítások módosítása