A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A beteg szedje ki a nyaki draint otthon?

2021.10.23. | drHorváthTamás | komment

Címkék: onkológia nyak drain műtéttechnika

Nagyon sokszor játszunk biztonsági játékot olyan értelemben, hogy állandóan visszarendeljük a betegeket kötéscserére, varratszedésre, drain eltávolításra, hogy lássuk, minden jól megy-e. Miközben az esetek jelentős részében minden jól megy, és a beteg egyébként képes lenne azt a tevékenységet megcsinálni, ami miatt visszarendeljük. Tudom-tudom, nem mindig megy minden úgy, ahogy kellene, nem minden sebbel kapcsolatos problémát tud a beteg felismerni, nem minden beteg alkalmas mentálisan vagy fizikai okok miatt arra, hogy magát rendezze, és egészségügyi intézményben nagyobb eséllyel lesznek steril körülmények, mint otthon.

De csak elvi szinten: kell-e egészségügyi végzettség, orvosi diploma ahhoz, hogy egy ragtapaszt kicseréljünk? Vagy hogy pár madzagot a beteg bőréből kivágjunk? Vagy hogy kiszedjünk egy draint? Jó-e, hogy ezekért a beteg órákat várjon ránk? Kell-e, hogy csak ezért utazzon? Belefér-e a drága időnkbe, hogy jól gyógyuló műtétesekkel foglalkozzunk, mikor éppen kiájulunk a műtőből, meg COVID van, meg egy csomó akut beteg?

Értem én, hogy provokálok, meg menjünk minél biztosabbra, de a fenti kérdések attól még vannak. És egy friss Laryngoscope cikk pedig egy kis muníció ahhoz, hogy azért lehet benne valami, akár a drain eltávolítása szintjén (Patient-Directed Home Drain Removal in Head and Neck Surgery). Ebben a prospektív kutatásban ohio-i fül- orr- gégészek megnézték, ki tudják-e szedni maguknak a fej-nyaki műtéten átesett betegek a draint. Ez pajzsmirigy, parotis, és nyaki disszekció műtétek után történt, és a betegek önként vehettek részt, tehát természetesen nem volt kényszer. Egyébként zárójeles megjegyzés: a betegek drainnel mentek haza, szörnyűség és borzalom, elképzelhetetlen felelőtlenség! Ja nem is... Összesen 100 beteg 123 db drainjének eltávolításához adtak hazamenetel előtt felvilágosítást a kollégák szóban, írásban, illetve felvilágosító videóhoz vezető link formájában. Az volt az ukáz, hogy napi 30ml-nél kevesebb hozam esetén vehetik ki a draint. Ezen betegek 90%-a végül tényleg otthon, magának vette ki (vagy a hozzátartozó) a draint, és csak 10% döntött úgy, hogy mégis kórházi körülmények között, egészségügyi ember vegye ki a csövet. Összvissz 5 esetben volt szövődmény (2 hematoma, 1 seroma, 2 drain krnyéki fertőzés, de ezek alapvetően nem magához az otthoni eltávolítás tényéhez voltak köthetők. Ezek azért nem rossz számok.

Érdemes ezen egy kicsit gondolkodni, ízlelgetni. Ha jól kooperál, értelmes a beteg, nem tartozik valami komoly rizikócsoportba, akkor én win-win szituációnak érezném az általános magyar gyakorlaton való változtatást. Nem arról van szó, hogy egy nagy nyaki műtét után másnap páros lábbal rúgnám ki a beteget az osztályról, hogy ennyi volt, a többit oldja meg maga, de igenis lehetne 1-2 helyen lazítani a gyeplőn. Ha meg nem megy, valaki nem akarja, inkább bennünk bízik, akkor nyilván segítünk.

 

Képforrás: https://imgur.com/t/drainage/gfm7h

süti beállítások módosítása