Vitaminok – Mikor? Mit? Mivel? Hogyan?

Semmelweis Egyetem
megjelent:

Ne szedjünk az év minden napján vitamint, inkább csak néhány hetes, vagy hónapos kúrát tartsunk, kerülve a túlzott bevitelt – derül ki a Semmelweis Egyetem által készített animációs sorozat következő részéből.

A jól működő immunrendszerhez megfelelő vitamin és ásványi anyag szintre van szükség. Változatos étrend segítségével ezek többségét természetes úton is be lehet vinni a szervezetbe, azonban bizonyos életkor, speciális diéta vagy betegség miatt sok esetben pótolni kell közülük néhányat. Ilyenkor azonban csak meghatározott ideig tartó, néhány hetes, vagy hónapos kúrát érdemes tartani és kerülni a túlzott nagy mennyiségek bevételét. Továbbá fontos tájékozódni arról is, hogy mennyi a megfelelő napi beviteli mennyiség és ez alapján kiválasztani a megfelelő vitaminkészítményeket.

A szervezetünkbe kerülő tápanyagok folyamatosan kölcsönhatásban állnak egymással, így a rendszeres alkoholfogyasztás, vagy a dohányzás jelentősen gátolja több vitamin hasznosulását.

A kávéban és a teában található csersav, a hétköznapi szódabikarbóna vagy a szénsavas italok fogyasztása is csökkentik például a B1 vitamin felszívódását. A Semmelweis Egyetem következő videójából az is kiderül, melyek a vitaminokban gazdag ételek, és ezeket a főzés során hogyan készítsük el annak érdekében, hogy minél több tápanyag megmaradjon bennük.

A Vitaminokról szóló kisfilm itt tekinthető meg:

(Semmelweis Egyetem)

Cikkajánló

A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Vitamin
Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész; Bak Marianna, biológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.