Hirdetés

A kopaszság génjei

Minden hét férfiból egynél olyan génkombináció van jelen, amely hétszeresére növeli a kopaszság kockázatát, írja a Nature Genetics című folyóirat.

kopaszság, gének |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Medical News Today

A kutatók rájöttek, hogy a 20. kromoszóma egyik DNS-szakaszán levő bizonyos génvariációk növelik a férfias típusú kopaszság kockázatát.   

A DNS-nek ez a szakasza azonban nincs egyértelmű kapcsolatban sem a hajjal, sem a bőrrel, így egyelőre nem világos, miért és hogyan befolyásolja a hajhullást.


A 40 millió embert érintő kutatás során két gént vettek figyelembe, az egyiket már 2001 óta ismerik, a másikat nemrég fedezték fel. Egy már korábban felfedezett génszakasz is összefüggésben van a kopaszsággal, ez az X kromoszómán található gén a férfihormonokhoz köthető, ún. androgén receptor-génre hat.

A vizsgálatban részt vevő (főként fehér) férfiak 14 százalékánál megtalálható volt mindkét génszakasz variációja, és ezeknél a férfiaknál hétszer gyakoribb volt a férfias típusú kopaszodás, mint azoknál, akiknél nem volt jelen mindkét kockázati variáns.

A kutatók szerint felfedezésük a női hajhullásra is választ adhat. A 20. kromoszómán található génvariánssal rendelkező nőknél nagyobb volt a kopaszodás kockázata, ám ez a kapcsolat nem volt olyan erős, mint a férfiaknál. A nők hajvesztése sokban hasonlít a férfiakéra, de nem világos, vajon mindkét nemnél ugyanazok a gének hatnak-e.

Már kapható olyan tesztcsomag, amellyel előre meg lehet állapítani, hogy valaki hordozza-e az androgén receptor-gén kopaszságot okozó variánsát. Most kiderült, hogy az androgén-receptor csak az egyik tényező, sok férfi kopasz lehet úgy is, hogy nem található meg nála ez a génvariáns és fordítva.

A szakértők szerint minden bizonnyal még sok gén létezik, amelynek szerepe van a kopaszságban. A tesztek tökéletesítése azonban hozzájárulhat ahhoz, hogy a génhordozók minél korábban elkezdhessék a hajhullás kezelését.

kopaszság, gének

2022-05-12 11:58:37

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop